Data Interpretation Questions With Solutions
Data Interpretation Questions With Solutions
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Data Interpretation Questions

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation Questions is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exam. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts. (Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart, and Radar Chart). So here, In this article, we will provide different charts with some questions. These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Data Interpretation Questions PDF asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

These Data Interpretation Questions also important for CAT exam.If you started preparing for the CAT exam and you don’t know How to Prepare for Data Interpretation For CAT Exams then you should start practice of Data Interpretation from the below given quiz.

Data Interpretation Questions Quiz-36

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.


Directions: (1-5) The pie chart below shows the percentage of total cars sold in Delhi of different brands. The line graph shows the ratio of petrol and diesel cars sold of different brands. The total number of cars sold is 300000. Study the data carefully and answer the question.

Data Interpretation Question

1.Find the ratio of number of petrol cars of Honda and Diesel cars of Toyota.

A. 63 : 40
B. 80 : 57
C. 40 : 37
D. 81 : 50
E. 93 : 64

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 81 : 50

Explanation- Percentage of cars of Honda and Toyota is 18% & 10% respectively;

Since the ratio of petrol and diesel cars of Honda and Toyota is 1.5(3/2) and 0.5(1/2) respectively;

∴ Number of petrol cars of Honda = 300000 × 0.18 × 3/5 = 32400

Number of Diesel cars of Toyota = 300000 × 0.10 × 2/3 = 20000

∴ Required ratio = 32400 ∶ 20000 = 81 ∶ 50

2.By what percentage the Ford petrol cars sold are less than the Maruti petrol cars?   

A. 6.25%
B. 7.5%
C. 12.5%
D. 10.25%
E. 5%

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 6.25%

Explanation- Percentage of cars of Ford and Maruti is 20% & 24% respectively;

Since the ratio of petrol and diesel cars of Ford and Maruti is 3 : 1 and 2 : 1 respectively;

∴ Number of petrol cars of Ford = 300000 × 0.2 × 3/4 = 45000

Number of petrol cars of Maruti = 300000 × 0.24 × 2/3 = 48000

∴ Required percentage = [48000 – 45000]/48000 = 6.25%

3.Find the difference between the total number of petrol cars of Hyundai and Toyota and the total number of Diesel cars of Maruti and Tata.

A. 7500
B. 5000
C. 6000
D. 4000
E. 6500

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 5000

Explanation- Number of Petrol cars of Hyundai = 300000 × 0.14 × 5/7 = 30000

Number of Petrol cars of Toyota = 300000 × 0.1 × 1/3 = 10000

Number of Diesel cars of Maruti = 300000 × 0.24 × 1/3 = 24000

Number of Diesel cars of Tata = 300000 × 0.14 × 1/2 = 21000

∴ Required difference = (24000 + 21000) – (30000 + 10000) = 45000 – 40000 = 5000

4.What is the average number of diesel cars sold of Maruti, Honda, Hyundai and Ford brands?

A. 17240
B. 19110
C. 18150
D. 18760
E. 17980

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 18150  

Explanation- Number of Diesel cars of Maruti = 300000 × 0.24 × 1/3 = 24000

Number of Diesel cars of Honda = 300000 × 0.18 × 2/5 = 21600

Number of Diesel cars of Hyundai = 300000 × 0.14 × 2/7 = 12000

Number of Diesel cars of Ford = 300000 × 0.20 × 1/4 = 15000

∴ Total number of diesel cars = 24000 + 21600 + 12000 + 15000 = 72600

∴ Required average = 72600/4 = 18150

5.By what percentage the Tata petrol cars sold are more than the Toyota petrol cars?

A. 120%
B. 90%
C. 53%
D. 125%
E. 110%

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 110%

Explanation- Percentage of cars of Toyota and Tata is 10% & 14% respectively;

Since the ratio of petrol and diesel cars of Toyota and Tata is 1 : 2 and 1 : 1 respectively;

∴ Number of petrol cars of Toyota = 300000 × 0.1 × 1/3 = 10000

Number of petrol cars of Tata = 300000 × 0.14 × 1/2 = 21000

∴ Required percentage = [21000 – 10000]/10000 = 110%

Directions:(6-10) Read the following data carefully and answer the questions given below.

The following Bar graph shows the percentage of online food orders of Swiggy, Zomato and Uber eats in 2017, 2018, 2019 and 2020 in India and the table shows the ratios of online orders made by males and females

Total online orders in 2017, 2018, 2019 and 2020 are 150000, 200000, 250000 and 300000 respectively.

Data Interpretation Question

  Male : Female
2017 3 : 2
2018 7 : 3
2019 2 : 3
2020 3 : 1

6.Find the ratio of the number of orders of Swiggy by males in 2018 to the number of orders of Zomato by females in 2020.

A. 6 : 7
B. 7 : 6
C. 4 : 5
D. 5 : 4
E. 3 : 4

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 7 : 6

Explanation- Total number of order in 2018 = 200000

⇒ The number of order of Swiggy in 2018 = (25/100) × 2,00,000 = 50,000

⇒ The number of order of Swiggy by male in 2018 = [7/(7 + 3)] × 50,000 = 35,000

⇒ The number of order of Zomato by female in 2020 = 3,00,000 × 40% × 1/(1+ 3)

⇒ The number of order of Zomato by female in 2020 = 30,000

⇒ Required ratio = 35,000 : 30,000 = 7 : 6

7.What is the percentage of the total number of order of Uber eats in 2019 to the total number of order of Zomato in 2018?

A. 50%
B. 60%
C. 62.5%
D. 65%
E. 72.5%

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 62.5%

Explanation- The total number of order of Uber eats in 2019 = (25/100) × 250000

⇒ The total number of order of Uber eats in 2019 = 62,500

⇒ The total number of order of Zomato in 2018 = (50/100) × 200000

⇒ The total number of order of Zomato in 2018 = 1,00,000

⇒ Required percentage = (62500/100000) × 100 = 62.5%

8.What is the difference between the total number of order of Zomato by male in 2017 to the total number of order of Swiggy by Female in 2019?

A. 23,000
B. 15,000
C. 25,000
D. 18,000
E. 20,000

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 18,000

Explanation- The total number of order of Zomato in 2017 = Total orders in 2017 × 30%

⇒ The total number of order of Zomato in 2017 = 1,50,000 × 30% = 45,000

⇒ The total number of order of Zomato by male in 2017 = [3/(3 + 2)] × 45,000 = 27,000

⇒ The total number of order of Swiggy by Female in 2019 = 2,50,000 × 30% × 3/(2 + 3)

⇒ The total number of order of Swiggy by Female in 2019 = 45,000

⇒ Difference = 45,000 – 27,000 = 18,000

9.The number of order of Uber eats by male in 2017 is how much percent more than the number of order of Swiggy by Female in 2018

A. 50%
B. 66.67%
C. 82.5%
D. 75%
E. 200%

Show Correct Answers

Correct Answer: E. 200%

Explanation- The number of order of Uber eats in 2017 = Total orders in 2017 × 50%

⇒ The number of order of Uber eats in 2017 = 1,50,000 × 50% = 75,000

⇒ The number of order of Uber eats by male in 2017 = [3/(3 + 2)] × 75,000 = 45,000

⇒ The number of order of Swiggy by female in 2018 = 2,00,000 × 25% × 3/(3 + 7)

⇒ The number of order of Swiggy by female in 2018 = 15,000

⇒ Required Percentage = [(45,000 – 15,000)/15,000] × 100 = 200%

10.Find the total number of order by females in all four years together.

A. 3,50,000
B. 4,00,000
C. 4,45,000
D. 3,35,000
E. 3,45,000

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 3,45,000

Explanation- The total number of order of female in 2017 = [2/(2 + 3)] × 1,50,000

⇒ The total number of order of female in 2017 = 60,000

⇒ The total number of order of female in 2018 = (3/10) × 2,00,000 = 60,000

⇒ The total number of order of female in 2019 = (3/5) × 2,50,000 = 1,50,000

⇒ The total number of order of female in 2020 = (1/4) × 3,00,000 = 75,000

⇒ The total number of order of female in four years = 60,000 + 60,000 + 1,50,000 + 75,000 = 3,45,000

∴ The total number of order of female in all four years is 3,45,000.


Quantitative Aptitude Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Simplification and Approximation Questions Quadratic Equation Questions Number Series Questions
Quant Miscellaneous Questions

Data Interpretation (DI) Cracker Book for Banking and Insurance Exams 2021 – Download Now

Best Data Interpretation Book for Bank Exam