Daily GK and Current Affairs Quiz – 30th September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 30th September 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 30th September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 30th September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 30th September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 30th September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.What is the new validity period of the Company Law Committee, formed by the Ministry of Corporate Affairs (MCA)?

A. December 2022
B. November 2022
C. October 2022
D. September 2022
E. August 2022

Show Correct Answers

Correct Answer: D. September 2022

Explanation: The Ministry of Corporate Affairs (MCA) has once again extended the tenure of the Company Law Committee by one year until September 16, 2022. Corporate affairs secretary Rajesh Verma is the present chairperson of the committee. The committee was constituted in 2019 and has a total of 11 members.The committee was set up to suggest measures to improve the functioning of the National Company Law Tribunal (NCLT), make recommendations on issues pertaining to the implementation of the Companies Act and Limited Liability Partnership Act. The tenure of the panel was extended in 2020 also, till September 17, 2021.

Important Points:

  • Minister of Corporate Affairs: Nirmala Sitharaman.

2.Sojat Mehndi of which state has received the GI tag recently?

A. Punjab
B. Maharashtra
C. Uttar Pradesh
D. Uttarakhand
E. Rajasthan

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Rajasthan

Explanation: Judima, homemade rice wine from Assam and Sojat Mehndi (Henna) from Rajasthan, has been awarded the geographical indication (GI) tag. A GI tag is awarded to products associated with a specific geographical origin. Award of a GI sign not only helps in tracing the origins of products but also helps in confirming authenticity and marketing of indigenous specialities.

About the Judima:

Judima is a local fermented drink made with rice, brewed by the Dimasa community in Assam. It derives its name from the words Ju which means wine and Dima means ‘belonging to the Dimasa’. It is the first traditional brew in all of the northeast to bag GI tag.

About the Sojat Mehendi:

Sojat Mehendi, originating from Mehendi leaves grown in Sojat, is naturally cultivated using rainwater. Sojat tehsil of the Pali district in Rajasthan has a suitable geological structure, topography and drainage system, climate and soil for naturally cultivating the mehndi leave crop.

3.International Cricket Council launches T20 World Cup anthem. The song is composed by whom?

A. Vishal–Shekhar
B. Shankar–Ehsaan–Loy
C. Pritam Chakraborty
D. A. R. Rahman
E. Amit Trivedi

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Amit Trivedi

Explanation: The International Cricket Council has launched the official anthem of the upcoming T20 World Cup along with a campaign film featuring ‘avatars’ of Indian batting maestro Virat Kohli and West Indies skipper Kieron Pollard. The song is composed by Bollywood music director Amit Trivedi, an animated film that features young fans from all over the world engaged in T20I cricket and includes some of the sport’s biggest superstars.The tournament will begin on October 17 in Oman and UAE, with the final to be played in Dubai on November 14.

About the song:

India captain Kohli leads the group of players brought to life as ‘avatars’ in the animation, that interact with each other throughout. Kohli is joined by fellow captain Pollard of the reigning champions, West Indies as well as Australian all-rounder Glenn Maxwell and Rashid Khan of Afghanistan.Launched in collaboration with ICC’s global broadcast partner Star Sports, the film premiers worldwide on Thursday across ICC, BCCI, and Star Sports’ social media handles.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.Ryder Cup is a tournament related to which sport?

A. Golf
B. Tennis
C. Badminton
D. Hockey
E.  Cricket

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Golf

Explanation: The United States has clinched the 2021 Ryder Cup after rookie Collin Morikawa secured the final half-point to get to a 19-9 victory, which is the largest margin of victory in Ryder Cup history since the 28-point format came about. It’s the first time since 1979 and 1983 that Team USA won back-to-back home Ryder Cups after winning in 2016 at Hazeltine. The Americans lost in 2018 in France and seven of the last 10 Ryder Cups against Europe, so a dominant 2021 victory could change the tide in the rivalry.

5.Recently, Aveek Sarkar was re-elected as the chairman of ______________.

A. Press Trust of India
B. Press Information Bureau
C. Doordarshan
D. The Hindu
E. Press Council of India

Show Correct Answers

Correct Answer- A. Press Trust of India

Explanation: Aveek Sarkar, the Editor Emeritus and Vice Chairman of the Ananda Bazar Group of Publications, was re-elected Chairman of Press Trust of India (PTI), the country’s largest premier news agency. Sarkar is a man of varied interests and counts books, food, wine and art among his principal loves. He was captain of the Royal Calcutta Golf Club (RCGC) for 10 years. Sarkar’s re-election for a two-year term was ratified by PTI’s Board of Directors at their meeting.K N Shanth Kumar, Director of The Printers (Mysore) Pvt. Ltd. which brings out Deccan Herald and Kannada language daily Prajavani, was elected as the Vice-Chairman.

Important Points:

  • PTI Headquarters location: New Delhi.
  • PTI Founded: 27 August 1947.

6.The International Day of Awareness of Food Loss and Waste is observed annually on which day?

A. 29 September
B. 28 September
C. 27 September
D. 26 September
E. 25 September

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 29 September

Explanation: International Day of Awareness of Food Loss and Waste is celebrated on September 29, since 2020, to promote and implement global efforts to resolve the issue of food wastage. The United Nations General Assembly designated 29 September as the International Day of Awareness of Food Loss and Waste in 2019.The theme for 2021 is Stop food loss and waste. For the people. For the planet. The main objective of this day is to take steps towards responsible consumption and production as well as zero hunger, along with working towards addressing the problem of climate change through sustainable food habits.

History:

In 2019, the 74th United Nations General Assembly designated 29 September as the International Day of Awareness of Food Loss and Waste, recognizing the fundamental role that sustainable food production plays in promoting food security and nutrition.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) has approved the continuation of the national scheme of “PM POSHAN in schools” , earlier known as ‘National Programme for Mid-Day Meal in Schools till ______.

A. 2023-24
B. 2024-25
C. 2025-26
D. 2026-27
E. 2027-28

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2025-26

Explanation:  The national Mid-Day Meal Scheme in government and aided schools popularly will now be known as PM POSHAN Scheme and will also cover students of balvatikas or pre primary classes.The Union Cabinet approved the roll-out of the ‘PM POSHAN in Schools’ scheme that will provide hot cooked meal to students of elementary classes in government and government-aided schools across the country.CCEA cleared the PM POSHAN (POshan SHakti Nirman) Scheme for providing one hot cooked meal in government and government-aided schools from 2021-22 to 2025-26, earlier known as ‘National Programme for Mid-Day Meal in Schools popularly known as Mid-Day Meal Scheme.This is a centrally-sponsored scheme which covers all school children studying in classes 1 to 8 in government, government-aided schools.

8.Who organizes Global FinTech Fest 2021?

A. Payments Council of India
B. Internet and Mobile Association of India
C. Fintech Convergence Council
D. A and B
E. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – E. All of the above

Explanation: Global FinTech Fest (GFF) has been organized by Payments Council of India (PCI), Fintech Convergence Council (FCC) and Internet and Mobile Association of India (AIMAI).Nirmala Sitharaman is the Chief Guest at the Global FinTech Fest (GFF) 2021.Theme of the fest: FinTech: Empowering a Global Digital Economy.

HQs: Vienna, Austria

9.What amount of investment has been approved by the union cabinet in ECGC Ltd. (formerly known as Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd.) in five years to provide support to exporters as well as banks?

A. Rs. 1,400 crore
B. Rs. 2,800 crore
C. Rs. 3,700 crore
D. Rs. 4,400 crore
E. Rs. 4,800 crore

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rs. 4,400 crore

Explanation: The Union Cabinet has approved Rs 4,400 crore rupees investment in ECGC Ltd. (formerly known as Export Credit Guarantee Corporation of India Ltd.) in five years to provide support to exporters as well as banks.Capital Infusion and planned IPO are to increase ECGC’s underwriting capacity up to 88,000 crore and propel additional exports of 5.28 lakh crore over a five-year period.It will help create 59 lakh new jobs including 2.6 lakh in formal sector.This decision is part of a series export related schemes and initiatives taken by the Government over the last few years.These measures will provide a boost to the exports sector.Cabinet has also approved listing of Export Credit Guarantee Corporation Ltd. through the Initial Public Offer on the stock Exchange.The Company intends to increase its maximum liabilities to 2.03 lakh crore rupees from 1.00 lakh crore rupees by 2025-26.

10.Union Law Minister Kiren Rijiju inaugurated country’s first “Sports Arbitration Centre of India” that will serve as an independent body to fast-track disputes in the sports sector in which state?

A. Karnataka
B. Haryana
C. Gujarat
D. Uttar Pradesh
E. Assam

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Gujarat

Explanation:  Union Law Minister Kiren Rijiju inaugurated the country’s first “Sports Arbitration Centre of India” in Gujarat which will serve as an independent body to fast track disputes in the sports sector.This centre will have “a far-reaching impact” and play an important role in expanding the country’s sports sector.The SACI is promoted by Ahmedabad-based SE TransStadia Pvt Ltd as an independent body to fast track disputes in the sports sector.The Ministry of Law and Justice will provide all the legal backing to the SACI which will serve as a mechanism to redress issues related to sports, an idea that was never thought of before in India.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which E-commerce company has launched a future engineer program in India, its global computer science education programme?

A. Flipkart
B. Amazon
C. Walmart
D. Grofers
E. Zomato Ltd.

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Amazon

Explanation:  E-commerce major Amazon India announced the launch of Amazon Future Engineer, its global computer science education programme, in India.According to the company, the programme will enable access to quality computer science education and career opportunities for students from underrepresented and underserved communities.In the first year of its launch, Amazon aims to enable and deliver learning opportunities to more than 1 lakh students from 900 government and aided schools across seven states in India.

12.According to IIFL-Hurun India Rich List 2021, who topped the list of India’s riched person?

A. Gautam Adani
B. Mukesh Ambani
C. Lakshmi Mittal
D. Cyrus Poonawalla
E. Kumar Birla

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mukesh Ambani

Explanation: IIFL-Hurun India Rich List 2021 was released on 30 Sep’21. With a wealth of ₹7.1 lakh crore, Mukesh Ambani topped the list for the 10th consecutive year, followed by Gautam Adani. Shiv Nadar of HCL Tech retained the third rank whereas SP Hinduja & family moved down two positions to the fourth rank in the list.  The third-generation inheritor of Godrej, Smita Crishna is India’s richest woman and is at 40th position in the list. The youngest person in the list is a 23-year old Shashvat Nakrani, founder of BharatPe.

Hurun India Rich List

It is a ranking of individuals with a net worth of ₹1,000 Crore+ and has grown to become the most comprehensive rich list from India. Mukesh Ambani is the Managing Director of Reliance Industries.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.In September 2021, who was appointed as the CEO of Viacom18?

A. Jyoti Deshpande
B. Arvind Krishna
C. Shantanu Narayen
D. Ajaypal Singh Banga
E. Jayshree Ullal

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Jyoti Deshpande

Explanation: Viacom18 has announced the appointment of Jyoti Deshpande as its CEO with immediate effect. She is already serving on the boards of Network 18 and investor in companies like Balaji Telefilms and Saavn Media. Viacom 18 Media Pvt. Limited is a joint venture between TV18 and US-based Viacom Inc. Besides the movie studio, it owns a video streaming platform VOOT.

14.In September 2021, scientists of which country unearthed the fossils of rare eagle species called ‘Archaehierax sylvestris’?

A. USA
B. Russia
C. India
D. Australia
E. Indonesia

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Australia

Explanation A group of scientists from Australia has uncovered the fossil of a yet-unknown species of the eagle from 25 mn years ago. The group of researchers from Flinders University in Adelaide found several bone fragments at the archaeological site in Lake Pinpa, Australia. These remains belong to an ancient hawk called Archaehierax sylvestris. These species had short but strong wings, longer legs, and a wide foot span.

About Australia:

  • Capital – Canberra.
  • Currency – Australian Dollar.
  • National Sports – Cricket.
  • Highest Peak – Mount Kosciuszko

15.In September 2021, who among the following won the Global Leadership Award, presented by US-India Business Council (USIBC)?

A. Shiv Nadar
B. Azim Premji
C. Ratan Tata
D. N.R. Narayana Murthy
E. Natarajan Chandrasekaran

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Shiv Nadar

Explanation: Shiv Nadar and Mallika Srinivasan have been chosen as the recipients of the US India Business Council’s (USIBC) 2021 Global Leadership Award. Nadar is the founder and Chairman emeritus of HCL Technologies and Srinivasan is the CMD of Tractors and Farm Equipment Limited (TAFE). They will be honored at the 2021 India Ideas Summit to be held on October 6-7, 2021.

About The U.S.-India Business Council:

  • Formed in 1975.
  • Headquarters – Washington DC.
  • Aim – The organization serves as a direct link between business and Government leaders, resulting in increased trade and investment to strengthen ties between the two nations

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th  September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021