Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th September 2021
Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th September 2021

Daily GK and Current Affairs Quiz – 28th September 2021

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – September 2021.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2021.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 28th September 2021″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 28th September 2021″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 28th September 2021

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1._______ has received the most votes among listed companies in India, leading to the bank being awarded the ‘Overall Most Outstanding Company in India.

A. ICICI Bank
B. HDFC Bank
C. SBI
D. Yes Bank
E. Kotak Mahindra Bank

Show Correct Answers

Correct Answer: B. HDFC Bank

Explanation: According to Asiamoney 2021 Poll, HDFC Bank has received the most votes among listed companies in India, leading to the bank being awarded the ‘Overall Most Outstanding Company in India. This is in addition to the bank being voted ‘Most Outstanding Company in India – Banking Sector,’ for the 4th consecutive year, since the inception of the poll in 2018. The poll aims to identify and recognise publicly listed companies by country and sector.

About Asia’s Outstanding Companies Poll:

The poll, known as Asia’s Outstanding Companies Poll, is designed to acknowledge listed companies that have excelled in areas such as financial performance, management team excellence, investor relations, and CSR initiatives.Further, the poll aims to identify and recognise publicly listed companies in 2 categories: by country and by sector, in which it operates.Over 1,070 fund managers, analysts, bankers, and rating agencies took part in the voting which concluded on July 16, 2021.

Important Points:

  • Headquarters of HDFC Bank: Mumbai, Maharashtra;
  • MD and CEO of HDFC Bank: Sashidhar Jagdishan;
  • The tagline of HDFC Bank: We understand your world.

2.What was the theme of the 76th session of the United Nations General Assembly (UNGA)?

A. The Future We Want, the UN We Need
B. Effective responses to global crises
C. Making the United Nations relevant to all people
D. A new commitment to action
E. Building resilience through hope

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Building resilience through hope

Explanation: Prime Minister Narendra Modi addresses the 76th Session of the UN General Assembly in New York City, on September 25, 2021

Prime Minister of India Narendra Modi has addressed the 76th session of the United Nations General Assembly (UNGA), in New York. He is the first world leader scheduled to address the UN General Assembly at 6.30 PM IST. Prior to this, PM Modi had addressed UN General Assembly in 2019.The theme of the 2021 UN General Assembly session was ‘building resilience through hope – to recover from Covid-19, rebuild sustainably, respond to the needs of the planet, respect the rights of people, and revitalise the United Nations.

During the address

PM spoke on various global issues such as the Covid-19 pandemic, the need to combat terrorism focusing on Afghanistan and Extremism, and the need to strengthen the United Nations.Over 109 heads of state and government addressed the UN General Assembly while around 60 addressed the debate through pre-recorded video statements at the event.Prime Minister Narendra Modi invoked Chanakya, Deen Dayal Upadhyaya, and Rabindranath Tagore in his address.

3.The International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons is held every year on which day?

A. 23 September
B. 24 September
C. 26 September
D. 25 September
E. 27 September

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 26 September

Explanation: The United Nations observes 26 September every year as the International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons. The aim of the day is to enhance public awareness about the threat posed to humanity by nuclear weapons and the necessity for their total elimination. It provides an opportunity to educate the public and their leaders about the real benefits of eliminating such weapons, and the social and economic costs of perpetuating them.

History of the day:

The General Assembly declared the International Day in December 2013, in its resolution 68/32 as a follow-up to the high-level meeting of the General Assembly on nuclear disarmament held on 26 September 2013, in New York. This was the latest in a series of efforts by the General Assembly to raise public awareness and to seek deeper engagement on nuclear disarmament matters.

Important Points: 

  • Headquarters of United Nations: New York, USA; Founded: 24 October 1945.
  • Secretary-General of the United Nations: Antonio Guterres.

You may also like: 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF May to October 2020 (MCQ) for Banking, SSC and Railways Exams – Download Here

4.What is the theme of World Rivers Day 2021?

A. Better Water, Better Jobs
B. Rivers in the Urban Context
C. Nature for Water
D. Water and Sustainable Development
E. Waterways in our communities

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Waterways in our communities

Explanation: World Rivers Day is celebrated every year on the “Fourth Sunday of September” since 2005, to raise global awareness of the need to support, protect and preserve the rivers around the world. In 2021, World Rivers Day is being celebrated on 26 September. The theme for World Rivers Day 2021 is “Waterways in our communities” with a specific emphasis on the need to conserve and repair urban waterways, which are frequently under stress.

History of the day:

Mark Angelo, a well-known river environmentalist, addressed the United Nations in 2005 during its Water for Life campaign, a decade-long effort to raise awareness about vulnerable water supplies throughout the world. Angelo called for an annual World Rivers Day to help the cause gain traction.

Significance:

According to Mark Angelo, the founder and Chair of World Rivers Day, the significance of clean freshwater has been critical in the tussle against COVID-19. World Rivers Day is a timeous opportunity for millions and millions of people across the globe to come together and commemorate the importance of healthy thriving waterways.

5.Name the Union Minister of Cooperation, who addressed the inaugural National Cooperative Conference recently in New Delhi.

A. Rajnath Singh
B. Nitin Gadkari
C. Amit Shah
D. Narendra Modi
E. J. P. Nadda

Show Correct Answers

Correct Answer- C. Amit Shah

Explanation: Union Home Minister and Minister of Cooperation, Amit Shah has inaugurated and addressed the first-ever National Cooperative Conference (Sehkarita Sammelan) at the Indira Gandhi Indoor Stadium in New Delhi. The minister outlined the government’s vision and roadmap for the development of the Cooperative sector.

About the conference:

This conference was India’s first such cooperative conference, to provide a platform for accelerating and strengthening Indian cooperatives on the global stage.The conference was organised jointly by the IFFCO, National Cooperative Federation of India, Amul, Sahakar Bharti, NAFED, KRIBHCO and all cooperatives together.Over 2,100 representatives from different states and various cooperative sectors across the country participated in the conference to contribute towards realizing the dream of a self-reliant India.

6.Which organization has launched a country-wide training and capacity building programme for women in dairy farming?

A. National Commission for Women
B. NITI Aayog
C. NABARD
D. SIDBI
E. Dairy Development Board

Show Correct Answers

Correct Answer – A. National Commission for Women

Explanation: The National Commission for Women (NCW) has launched a countrywide training and capacity building programme for women in dairy farming?NCW is collaborating with agricultural universities all across India to identify and train women associated with dairy farming and allied activities in different aspects such as value addition, quality enhancement, packaging and marketing of dairy products among others.the first programme under the project was organised on ”Value Added Dairy products” for women self help groups at the Lala Lajpat Rai University of Veterinary and Animal Sciences, Hisar, in association with the Haryana State Rural Livelihood Mission.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Defence Research and Development Organization (DRDO) has successfully conducted maiden test flight of which missile equipped with an indigenous active Radio Frequency (RF)?

A. Akash Prime
B. Prithvi Advanced
C. Dhanush
D. Nirbhay
E. Agni

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Akash Prime

Explanation: Defence Research and Development Organization (DRDO) has successfully conducted maiden test flight of new version of Akash Missile named as ‘Akash Prime’ from Integrated Test Range (ITR), Chandipur, Odisha Akash Prime is equipped with an indigenous active Radio Frequency (RF) seeker for improved accuracy, as compared to the existing Akash System.Improved version of the missile will also ensure more reliable performance under low temperature environments at higher altitudes.

8.What is the theme of the World Rabies Day 2021?

A. Rabies: Facts, not Fear
B. Rabies: Educate, Vaccinate, Eliminate
C. End Rabies: Collaborate, Vaccinate
D. Shipping: Indispensable to the World
E. End Rabies by campaigning

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rabies: Facts, not Fear

Explanation: World Rabies Day is being observed annually on September 28 to raise awareness about the impact of rabies on humans and animals, provide information and advice on how to prevent the disease and take efforts to control rabies.2021 is the 15th edition of World Rabies Day.Theme of WRD 2021: Rabies: Facts, not Fear.The day marks the death anniversary of the French chemist and microbiologist, Louis Pasteur’ , who developed the first rabies vaccine.

9.Who has been appointed as the global brand ambassador of Mastercard Inc?

A. Joe Root
B. Magnus Carlsen
C. Sachin Tendulkar
D. Visvanathan Anand
E. Christiano Ronaldo

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Magnus Carlsen

Explanation: Highest-rated chess player of all time, Magnus Carlsen has been appointed as the global brand ambassador of Mastercard Inc. This step is part of move by Mastercard for adding chess in its coveted list of sports sponsorship.It has joined Meltwater Champions Chess Tour as an official partner, in its first sponsorship move into chess.Norwegian chess Grandmaster Magnus Carlsen joins like of other competitive players lineup of ambassador like Lionel Messi, Naomi Osaka, Crystal Dunn and Dan Carter.

10.Sweet Cucumber from which state has officially been certified by India’s Registrar of Geographical Indications (GI) as an agricultural good unique to the state?

A. Nagaland
B. Meghalaya
C. Manipur
D. Assam
E. Mizoram

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nagaland

Explanation:Sweet Cucumber from Nagaland has officially been certified by India’s Registrar of Geographical Indications (GI) as an agricultural good unique to the state.It is the third agricultural products and fourth overall to be granted GI tag from Nagaland.GI tag has been granted under Geographical Indications of Goods (Registration and Protection) Act, 1999.Naga cucumber are mostly cultivated in Mon, Mokokchung, Peren and Wokha districts of the state.Tree tomato (tamarillo) and Naga king chilli are also tagged.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.In September 2021, the Reserve Bank of India (RBI) has imposed a ₹2 crore monetary penalty on which of the following banks for breaching deposit, board composition norms?

A. RBL Bank Limited
B. Axis Bank
C. Federal Bank
D. IndusInd Bank
E. Karnataka Bank

Show Correct Answers

Correct Answer: A. RBL Bank Limited

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) has imposed a ₹2 crore monetary penalty on RBL Bank Limited for breaching deposit, board composition norms. The bank had opened five savings deposit accounts in the name of a cooperative bank. It had also failed to comply with the provisions of section 10A(2)(b) of the Banking Regulation Act, 1949, relating to the composition of the Board of Directors.

About RBL Bank: RBL Bank was formerly known as Ratnakar Bank. It is an Indian private sector bank headquartered in Mumbai. It was founded in 1943

12.PM Narendra Modi will dedicate how many crop varieties with special traits to the nation in September 2021

A. 25
B. 30
C. 35
D. 40
E. 45

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 35

Explanation: PM Narendra Modi will dedicate 35 crop varieties with special traits to the nation on 28th September 2021. The crop varieties with special traits have been developed by the Indian Council of Agricultural Research (ICAR) to address the twin challenges of climate change and malnutrition.The crops include drought-tolerant variety of chickpea, wilt and sterility mosaic resistant pigeon pea, early maturing variety of soybean, disease-resistant varieties of rice and biofortified varieties of wheat, pearl millet, maize and chickpea, quinoa, buckwheat, winged bean and faba bean.

These special traits crop varieties also include those that address the anti-nutritional factors found in some crops that adversely affect human and animal health. The Prime Minister also dedicated to the nation the newly constructed campus of the National Institute of Biotic Stress Management Raipur. The National Institute of Biotic Stress Management at Raipur has been established to take up the basic and strategic research in biotic stresses, develop human resources and provide policy support. The Prime Minister will distribute Green Campus Award to Agricultural Universities, as well as interact with farmers who use innovative methods and address the gathering.

The Green Campus Awards has been initiated to motivate the State and Central Agricultural Universities to develop or adopt such practices that will render their campuses more green and clean, and motivate students to get involved in ‘Swachh Bharat Mission’, ‘Waste to Wealth Mission’ and community connect as per the National Education Policy-2020.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Who has been elected as the Chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for the year 2021- 2022?

A. Ashok Sarin
B. Tanmay Pandya
C. Debabrata Mukherjee
D. Vikram Kalra
E. Sunil Prakash

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Debabrata Mukherjee

Explanation: Debabrata Mukherjee has been elected as the Chairman of the Audit Bureau of Circulations (ABC) for the year 2021-2022. He is currently serving as Chief Marketing Officer at the United Breweries Group. He was awarded the “Beverage Marketer of the Year” award by the International Advertising Association (IAA). He was a part of the ABC Council of Management, since 2011.The Audit Bureau of Circulations of India is a non-profit circulation-auditing organisation. It certifies and audits the circulations of major publications, including newspapers and magazines in India. ABC is a voluntary organisation initiated in 1948 that operates in different parts of the world. It is headquartered in Mumbai.

14.In September 2021, who launched Delhi tourism’s mobile app ‘Dekho Mere Dilli’?

A. Narendra Modi
B. Anurag Thakur
C. Anil Baijal
D. Arvind Kejriwal
E. Gopal Rai

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Arvind Kejriwal

Explanation: Delhi Chief Minister Arvind Kejriwal on September 27, 2021, launched Delhi tourism’s mobile app ‘Dekho Mere Dilli’.It contains all the information about all the historic and famous places in Delhi. It also has the feature of booking tickets. This app will especially help international tourists who lack information.

15.In September 2021, who has been appointed President of All India Management Association (AIMA) for a period of one year?

A. Punit Goenka
B. Sanjay Kirloskar
C. CK Ranganathan
D. Vineet Agarwal
E. C Prahalathan

Show Correct Answers

Correct Answer – C. CK Ranganathan

Explanation: CK Ranganathan has been appointed President of All India Management Association (AIMA) for a period of one year till the National Management Convention is held in September 2022. He is the Chairman and MD of CavinKare Pvt Ltd. He takes over from Harsh Pati Singhania, Vice Chairman and MD, JK Paper Ltd.Other top leadership changes at AIMA include the appointment of Dempo Group Chairman, Shrinivas Dempo as the new Senior Vice President and Nikhil Sawhney as Vice President. Sawhney is the Vice-Chairman & Managing Director of Triveni Turbines Ltd.All India Management Association (AIMA) is a statutory body for the regulation and licensing of the management profession in India. It is a not for profit, non-lobbying organisation, working closely with Industry, Government, Academia and students to further the cause of the management profession in India. It was established in 1957. It is under the jurisdiction of the Ministry of Corporate Affairs, Government of India.

👉👉👉 You may also like: Daily GK and Current Affairs Quiz – 26th & 27th  September 2021


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021