SBI PO Free Mock Test 2022

Daily GK and Current Affairs Quiz – 29th January 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – January 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 29th January 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 29th January 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 29th January 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.In January 2022, PM Narendra Modi launched the Pandit Jasraj Cultural Foundation on the occasion of the which birth anniversary of the Indian classical vocalist?

A. 100
B. 95
C. 92
D. 89
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 92

Explanation:  PM Narendra Modi launched the Pandit Jasraj Cultural Foundation on the occasion of the 92nd birth anniversary of the Indian classical vocalist, on 28 January 2022. The Foundation has been founded by Pandit Jasraj’s son Shaarang Dev Pandit, and his daughter, Durga Jasraj. The main objective of it is to protect, preserve, develop and promote the national heritage, art, and culture of India.

Important Points

Pandit Jasraj’s career spanned over 75 years resulting in national and international fame, respect, and numerous major awards and accolades.He passed away on August 17, 2020, after he suffered from cardiac arrest at his home in New Jersey.  Mr. Jasraj won three of the highest civilian honors for Indian citizens: the Padma Vibhushan in 2000, the Padma Bhushan in 1990, and the Padma Shri in 1975.  He became the first Indian musician to have a minor planet named after him: Panditjasraj, which orbits the sun between Mars and Jupiter.He was also a teacher, instructing generations of musicians in the nuances of the 19th-century style known as Mewati Gharana.

2.In January 2022, India has concluded first round of talks for Free Trade Agreement with which of the following countries?

A. Netherlands
B. South Korea
C. United Kingdom
D. Brazil
E. Sweden

Show Correct Answers

Correct Answer – C. United Kingdom

Explanation: India and the United Kingdom on 28 Jan 2022 concluded the first round of negotiations, for a bilateral Free Trade Agreement. The talks covered 26 policy areas including trade in goods and services such as financial services and telecommunications, etc. The second round of negotiations is due to take place on 7-18 Mar’22. Both have set a target to conclude negotiations by the end of 2022.

Important Points:

The negotiations included areas such as trade in goods and services—including financial services and telecommunications, investment, intellectual property, customs, sanitary and phytosanitary measures.

Additional Information

About United Kingdom:

  • Capital: London
  • Currency: the pound sterling
  • Indian High Commissioner: Gaitri Issar Kuma

3.In January 2022, who among the following has signed a deal with leading Indian boxing promoter Mujtaba Kamal and Grassroot Boxing Promotions and Management?

A. M.C. Mary Kom
B. Lalbuatsiahi
C. Anupama
D. Sarjubala Devi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Sarjubala Devi

Explanation: Indian woman boxer and Olympian Sarjubala Devi has signed a deal with leading Indian boxing promoter Mujtaba Kamal and Grassroot Boxing Promotions and Management in Imphal.  She is a silver medallist in the 2014 AIBA World Boxing Championship in Korea and a former Youth World Boxing gold medallist. She will be making her professional boxing debut on February 26, 2022, in Dubai.

Important Points

Sarjubala is also a four-time national champion and has represented India in many international tournaments. Mujtaba’s company currently manages some of the top Indian professional boxers like Sabari J (current WBC India champion), Karthik S (WBC Asian silver winner), Faizan Anwar, and Lalrinsanga Tlau (WBC youth world champion).

4.Former Indian Team Captain Charanjit Singh was related to which sports?

A. Football
B. Hockey
C. Cricket
D. Volleyball
E. Basketball

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hockey

Explanation: Former Hockey mid-fielder Charanjit Singh has passed away, after suffering a cardiac arrest and prolonged age-related illnesses. He was 90. He was the Captain of the Indian hockey team which won gold in the Tokyo Olympics of 1964. He was also a member of the Indian team which won silver medals in the 1960 Games in Rome, and in the 1962 Asian Games at Jakarta.

5.Anil Awachat was the author of which language?

A. Marathi
B. Gujarati
C. Telugu
D. Malayalam
E. Konkani

Show Correct Answers

Correct Answer- A. Marathi

Explanation:  Renowned Marathi author and social activist Anil Awachat has passed away. Awachat was the founder of a de-addiction center called Muktangan Rehabilitation Center in Pune in 1986. He was known for his several Marathi books like “Manasa”, Swatahavishayi, “Gard”, “Karyarat”, “Karyamagna” and “Kutuhalapoti”.

In the early 1970s, he edited a popular Marathi journal called Sadhana which featured his trenchant writings on social issues, notably in his reportage of the 1972 drought that ravaged Maharashtra. His many books include ‘Kondmara’ (1985) on Dalit atrocities and ‘Dharmik’ (1989), a penetrating expose on the cult of false godmen in Maharashtra.

6.Which Indian Public Sector company has signed a contract with Hyperion Global Group, LLC, a United States based infrastructure telecommunication distribution company, to develop, manufacture and supply Internet of Things (IoT) devices for the US market?

A. Bharat Heavy Electricals Limited
B. Bharat Electronics Limited
C. Engineers India Limited
D. Bharat Dynamics Limited
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Bharat Electronics Limited

Explanation: Bharat Electronics Limited (BEL) and Hyperion Global Group, LLC, a United States based infrastructure telecommunication distribution company, have entered into a contract to develop, manufacture and supply Internet of Things (IoT) devices for the US market.BEL will manufacture and supply IoT devices worth $73 million to Hyperion during the first year of commencement of supply with a provision to negotiate and supply upgrades of the products, worth $365 million, in the next five years.Hyperion’s next generation global telecommunications infrastructure is said to be the key to unlocking unprecedented levels of performance and speed made possible by the combination of IoT and 5G. Hyperion would accomplish this by strategically implementing a six-phase strategy to meet its customer demands.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.Sandhya Mukherji who has refused to accept Padma Shri award is a noted_______.

A. Educationist
B. Singer
C. Folk Dancer
D. Politician
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Singer

Explanation:  Sandhya Mukherjee is a legendary singer.A classical and semi-classical singer, Ms Mukherjee has sung for numerous Bengali movies and for a number of Hindi movies and has worked with leading music directors including SD Burman, Madan Mohan, Naushad, Anil Biswas and Salil Chaudhury.On the eve of India’s Republic Day this year, Mukherjee, now 90, was conferred with Padma Shri, the fourth-highest civilian honour in the country, for her contribution to music.She, though, has refused to accept the honour, calling it “insulting and demeaning”.

8.The “clinker boats” of which of the following groups of countries has been inscribed in Intangible Cultural Heritage of Humanity of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO)?

A. Nordic countries
B. Baltic countries
C. NATO countries
D. Caribbean countries
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nordic countries

Explanation: The United Nations’ cultural agency, UNESCO, inscribed the Nordic “clinker boats” to its Heritage List.For thousands of years, wooden sailboats have allowed northern Europeans to spread influence, trade, and even conflict across continents and seas.The UNESCO designation was requested jointly by Denmark, Iceland, Finland, Sweden, and Norway.The term “clinker” is said to refer to the way the building’s wooden boards were attached.The use of overlapping longitudinal hardwood hull planks distinguishes wooden clinker boats.

9.Which state government has established its own drone manufacturing corporation?

A. Karnataka
B. Maharshtra
C. Tamil Nadu
D. Andhra Pradesh
E. Kerala

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Kerala

Explanation:  Tamil Nadu now has its own drone manufacturing corporation — the Tamil Nadu Unmanned Aerial Vehicle Corporation — established at a cost of ₹10 crore at the Anna University.The corporation will design, manufacture and trade all types of drones and allied systems.Drones were used by the State police department and later by the Disaster Management Department to conduct surveys in mines and for aerial photography.The Centre for Aerospace Research on the Madras Institute of Technology campus of Anna University has been producing drones with financial assistance from the State government

10.Central Vigilance Commission (CVC) and Ministry of Finance have extended the scope of the existing Advisory Board for Banking and Financial Frauds (ABBFF) to cover all fraud cases involving an amount of _________ and above.

A. Rs. 1 Crore
B. Rs. 2 Crore
C. Rs. 3 Crore
D. Rs. 4 Crore
E. Rs. 5 Crore

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rs. 3 Crore

Explanation: The Central Vigilance Commission (CVC) has asked all public sector banks and insurance companies to ensure that they seek recommendations from its advisory board regarding all cases of fraud involving Rs 3 crore and more.The probity watchdog had issued an order in this regard to the chief executives and CVOs of all public sector banks and insurance companies.The CVC had on January 6 expanded the ambit of the Advisory Board for Banking and Financial Frauds (ABBFF), which conducts first level examination of large bank frauds, to cover all such cases involving amounts of Rs 3 crore and above besides examining the role of all levels of officials.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.Which of the following country’s researchers have discovered a new kind of coronavirus, NeoCov in January 2022?

A. India
B. China
C. Brazil
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. China

Explanation: Researchers from IIT Jodhpur have developed a new Artificial Intelligence (AI) solution to diagnose covid-19 in January 2022.Health Minister Dr. Mansukh Mandaviya released a commemorative postal stamp on the COVID-19 vaccine to mark the first anniversary of India’s National Covid-19 vaccination program, on 16 Jan 2022.On November 29th, 2021, World Health Organisation (WHO) has classified the new COVID-19 variant B.1.1.529 as Omicron.New COVID-19 variant B.1.1.529 was first reported to WHO from South Africa on 24 November 2021.

  • WHO Established: 7 April 1948;
  • WHO Director General: Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus (As of Jan 2022).
  • WHO Headquarters: Geneva, Switzerland.

Bollywood actor Salman Khan was appointed as the Covid-vaccine ambassador of Maharashtra in November 2021. In November 2021, Britain has approved the world’s first pill to treat cases of symptomatic COVID19.

12.Which of the following states has/have got the Rs 7,309 crore for undertaking the stipulated reforms in the power sector by the central government in January 2022?

A. Rajasthan
B. Andhra Pradesh
C. Karnataka
D. Both Option 1 and 2
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Both Option 1 and 2

Explanation: Finance Ministry has granted additional borrowing permission of Rs 7,309 crore to two states for undertaking the stipulated reforms in the power sector. Rajasthan has been allowed to borrow additional Rs. 5,186 crore. Andhra Pradesh has been allowed to borrow additional Rs. 2,123 crore as an incentive to embark on the reform process.

Additional Information

Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) has released a 5-year roadmap and Vision Document 2.0 for the electronics sector.  The Board of Directors of Adani Power Limited (APL) has approved the appointment of Shersingh B Khyalia as the Chief Executive Officer (CEO) of Adani Powers. State-owned power generation company NTPC Ltd. has acquired a 5 percent equity stake in Power Exchange of India Ltd (PXIL). The Food and Agriculture Organisation (FAO) of the United Nations has signed an agreement with the Andhra Pradesh Government to train the farmers in good farm management practices in December 2021. Former Governor of Tamil Nadu and former Chief Minister of the unified State of Andhra Pradesh, Konijeti Rosaiah passed away in December 2021. Andhra Pradesh has been named the best marine state in the country by the Department of Fisheries in November 2021.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Security Printing and Minting Corporation of India Ltd (SPMCIL) has set up New Bank Note Printing lines at ___________Bank Note Press in January 2022.

A. Dewas
B. Nashik
C. Salboni
D. Both Option 1 and 2
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Both Option 1 and 2

Explanation: Security Printing and Minting Corporation of India Ltd (SPMCIL) has set up New Bank Note Printing Lines each at Currency Note Press, Nashik, and Bank Note Press, Dewas. SPMCIL is a wholly-owned Schedule ‘A’ Company of the govt. It is engaged in the manufacture of security paper, minting of coins, the printing of currency and banknotes, non-judicial stamp papers, postage stamps, etc.

Additional Information

There are four banknote presses, four mints, and one paper mill in the country. The government-owned presses are at Nasik (Western India) and Dewas (Central India). The other two presses are at Mysore (Southern India) and Salboni (Eastern India). Coins are minted in four mints owned by the Government of India. The mints are located in Mumbai, Hyderabad, Calcutta, and NOIDA.

14.Which of the following films has bagged the first prize in a competition organised by the National Human Rights Commission?

A. Seed Mother
B. Hisaab Ki Kitaab
C. Natkhat
D. Street Student
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Street Student

Explanation:  Tata Literature Live! Literary Awards for 2021 were announced in November 2021. They were announced at the grand finale of Mumbai LitFest which was held from 18th to 21st November.  A Death in Shonagachhi by Rijula Das won the First Book Award – Fiction. Asoca: A Sutra by Irwin Allan Sealy won the Book of the Year Award – Fiction. HarperCollins won the Publisher of the Year Award.

15.In January 2022, which of the following compnies has secured a contract to develop ONGC’s 350 km sub-sea pipelines in India’s west coast?

A. Larsen & Toubro Ltd
B. Inox India Pvt. Ltd
C. TC Energy Corp
D. Pipeline Infrastructure Ltd
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Larsen & Toubro Ltd

Explanation: L&T Hydrocarbon Engineering, a subsidiary of L&T, has secured an order valued between ₹2,500 cr and ₹5,000 cr to develop ONGC’s 350 km sub-sea pipelines in India’s west coast.

The company has secured a contract from ONGC for the seventh development phase of their Pipeline Replacement Projects (PRP-VII).The contract involves engineering, procurement, construction, installation, and commissioning of the pipelines and related offshore works.

Additional Information

Energy major Oil and Natural Gas Corporation (ONGC) on January 3 appointed Alka Mittal as its first woman Chairman & Managing Director (CMD).

​Oil and Natural Gas Corporation:

  • Headquarters: Delhi.
  • CEO: Shubhash Kumar (As of Jan 2022)
  • Founder: Government of India.
  • Founded on: 14 August 1956

Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2300+ Last 6 Months Current Affairs PDF July to December 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021