NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Book PDF

Daily GK and Current Affairs Quiz – 12th January 2022

Today Current Affairs Quiz.Important Current Affairs Questions – January 2022.Monthly Current Affairs PDF.Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2022.Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways, and other competitive exams, you will come across a section on Current Affairs.Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 12th January 2022″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 12th January 2022″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC, Railways and other competitive exams.

Current Affairs Quiz – 12th January 2022

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which is asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology, etc. To excel in the Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover Current Affairs Quiz in the above areas.

1.Which tennis player has won the 2022 Melbourne Summer Set 1 men’s single title?

A. Maxime Cressy
B. Andy Murray
C. Novak Djokovic
D. Rafael Nadal
E. Rohan Bopanna

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Rafael Nadal

Explanation: World number six Rafael Nadal won the men’s singles tennis title at 2022 Melbourne Summer Set 1. Nadal beat American qualifier Maxime Cressy 7-6(6), 6-3 to earn his 89th career ATP title. In the women’s singles, Simona Halep beat Russia’s Veronika Kudermetova 6–2, 6–3 to win her 23rd career WTA title. Meanwhile in the Melbourne Summer Set 2 tennis tournament, American player Amanda Anisimova won the women’s singles tennis title, to earn her second career WTA title. American duo Bernarda Pera and Kateřina Siniaková won the women’s doubles tennis title.

2.Which of the following state government declared four villages located near the Nepal border in the district as revenue villages?

A. Uttarakhand
B. Uttar Pradesh
C. Madhya Pradesh
D. Kerala
E. Tamil Nadu

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Uttar Pradesh

Explanation: Uttar Pradesh government declared four villages located near the Nepal border in the district as revenue villages. District Magistrate of Bahraich, Dinesh Chandra Singh said the decision was taken before the announcement of the general elections to the UP Legislative Assembly. These four villages are Bhavanipur, Tedhia, Dhakia and Bichhia located in Mihinpurwa tehsil of the district.

All these villages are Vantangiya villages. The Vantangiya’ community comprises people brought from Myanmar during the colonial rule to plant trees. There are around 225 families in these four villages consisting of over 1,500 members.

What is a revenue village:

A revenue village is a small administrative region with defined borders. One revenue village may contain many hamlets. A village administrative officer is the head officer of a revenue village. The people of these villages will now get the benefits of all the schemes of the government.

Important Points:

  • Uttar Pradesh Capital: Lucknow;
  • Uttar Pradesh Chief Minister: Yogi Adityanath;
  • Uttar Pradesh Governor: Anandiben Patel

3.Which Indian Airport is one of the top 10 large international airports in the world that ensures ‘on-time’ departures?

A. Chennai
B. Delhi
C. Mumbai
D. Kolkata
E. Surat

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chennai

Explanation: The Chennai International Airport is one of the top 10 large international airports in the world that ensures ‘on-time’ departures. In a review conducted by Cirium, an organisation that specialises in offering aviation data to travel, finance, aerospace, and aviation industries, the airport has been ranked 8th for ‘on-time performance’ for the year 2021. According to the latest traffic figures of Chennai Airport, it has done recovery of 80 % in domestic traffic. It is the sixth busiest airport in India.

Besides that, Chennai airport is the only Indian airport to figure in the top 10 positions of the list. The first three positions have been bagged by United State’s Miami Airport, Fukuoka Airport, and Haneda Airport in Japan.

Top 3 Airports in the list:

Rank Airports
1st Miami Airport (United States)
2nd Fukuoka Airport (Japan)
3rd Haneda Airport ( Japan)
8th Chennai Airport (India)

4.In 19th Meeting of National Tiger Conservation Authority, Bhupender Yadav announced that ____________ Tiger reserves of India have received accreditation of the Global Conservation Assured Tiger Standards.

A. 10
B. 11
C. 12
D. 13
E. 14

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 14

Explanation: The 19th meeting of the National Tiger Conservation Authority (NTCA) was held under the chairmanship of the union minister for Environment, Forest & Climate Change Bhupender Yadav. Currently, there are 51 Tiger Reserves in India and more than 35 rivers originate from those areas which are crucial for water security.

About the meeting:

The environment minister launched an action plan for the reintroduction, protection and conservation of 7 major big cats in India including the cheetah, which has become extinct in independent India.Under the action plan, 50 of these big cats will be introduced in the next 5 years in various parks.He announced that 14 Tiger reserves across India have received accreditation of the global Conservation Assured Tiger Standards (CA|TS). He underlined the need to meetings of NTCA in the first week of April, August & December every year.

5.Who is the author of Ratan Tata’s authorized biography titled ‘Ratan N. Tata: The Authorized Biography’?

A. Ashwini Vaishnaw
B. Thomas Matthew
C. Yogendra Narain
D. Pramod Wilson
E. Roshni Singh

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Thomas Matthew

Explanation: Tata Sons emeritus Chairman, veteran industrialist and philanthropist Ratan Tata’s authorized biography titled ‘Ratan N. Tata: The Authorized Biography’ is set to hit the stands in November 2022. The biography is penned by a former senior bureaucrat and retired IAS officer Dr Thomas Matthew. It will be published by HarperCollins. The book chronicles around the 84-year-old Ratan Tata’s childhood, college years, and early influences, among other things.

6.Which corporate group has replaced Chinese mobile maker Vivo as the title sponsor for Indian Premier League?

A. Reliance Group
B. Adani Group
C. Tata Group
D. ICICI Bank
E. Aditya Birla Group

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tata Group

Explanation:  Tata Group has replaced Chinese mobile maker Vivo as the title sponsor for Indian Premier League for an undisclosed amount.Vivo had in 2020 pulled out as IPL sponsor after the Galwan Valley military face-off between India and China.At that time, mobile gaming platform Dream11 had stepped in as title sponsor for a year. Vivo was back in 2021 and could have continued this year as well.Tata Sons bagging the title sponsorship for the Indian Premier League shows the legacy brand taking an unprecedentedly aggressive brand-building endeavour. Usually considered to be conservative in its brand building, the salt-to-steel major has re-aligned its businesses to become more consumer-focused.

यह भी पढ़े:  भारत के वर्तमान राज्यपालों और लेफ्टिनेंट गवर्नर की सूची 2020 (Updated) : राज्यों और केंद्र शासित प्रदेशों में

7.The Defence Research and Development Organisation (DRDO) has successfully flight tested the final deliverable configuration of MPATGM. What is full form of MPATGM?

A. Mobile Portable Anti-Tank Guided Missile
B. Man Portable Anti-Tank Guided Missile
C. Marine Portable Anti-Tank Guided Missile
D. Movable Portable Anti-Tank Guided Missile
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Man Portable Anti-Tank Guided Missile

Explanation:  THE Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully flight tested the final deliverable configuration of the Man Portable Anti-Tank Guided Missile (MPATGM).The indigenously developed anti-tank missile is a low weight, ‘fire and forget’ missile and is launched from a man portable launcher, integrated with thermal sight.While the Indian Army has been mainly using various imported anti-tank guided missiles in the past, the DRDO has been working on ATGMs to be launched from different platforms as part of the Integrated Guided Missile Development Programme.

8.In January 2022, who has been appointed as the chief economist of the International Monetary Fund (IMF)?

A. Pierre-Olivier Gourinchas
B. Bryan S. Graham
C. Edward Miguel
D. J. Bradford DeLong
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Pierre-Olivier Gourinchas

Explanation:  The International Monetary Fund (IMF) has appointed French-born University of California-Berkeley economist Pierre-Olivier Gourinchas as the Fund’s next chief economist.He will replace Gita Gopinath, who is joining the IMF management team this month.As Economic Counsellor, he will serve as director of the IMF’s Research Department.In December, Georgieva appointed Gopinath as the Fund’s second-ranking official, putting her in a wideranging policy role overseeing IMF surveillance activities, research and flagship publications.She replaces Geoffrey Okamoto, a former Trump administration US Treasury official, as first deputy managing director.

9.David Sassoli, the President of European Parliament held from which country who passed away recently?

A. France
B. Italy
C. Switzerland
D. Austria
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Italy

Explanation: European Parliament President David Sassoli passed away recently.He was an Italian Politician. Sassoli, 65, was first elected at the European Parliament in 2009.He won another term in 2014 and served as the Parliament’s vice president.The European Parliament, headquartered in in Strasbourg, France, represents the 450 million citizens of the European Unoin and refers to itself as the heart of European democracy.It is one of the seven branches of the EU and has more than 700 members directly elected by its member nations.

10.Who has been appointed as the chairperson of the three-member inquiry committee by the Supreme Court to look into the alleged security breach of Prime Minister’s Punjab visit?

A. B . V. Nagarathna
B. Indu Malhotra
C. Bela Trivedi
D. Hima Kohli
E. Indira Banerjee

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Indu Malhotra

Explanation:  The Supreme Court has appointed former Supreme Court Judge Justice Indu Malhotra to head the Committee to enquire into Prime Minister Narendra Modi’s security lapse incident in Ferozepur on January 5.The Director-General of the National Investigation Agency, Director General of Police of Union Territory of Chandigarh, ADGP (Security) of Punjab and the Registrar General of the Punjab and Haryana High Court (who has seized the records relating to PM’s visit) are the other members of the Committee.Former Justice Indu Malhotra was the first woman judge to be appointed to the Supreme Court Bench directly from the Bar, joining the ranks of six other women who have been appointed as SC judges in India since Independence.She served as judge in SC for close to three years from April 2018 to March 2021.

You may also like:  Get Complete Current Affairs 2021 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

11.India and _________ have resolved to conclude the upgradation of the bilateral Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) in January 2022.

A. Malaysia
B. Thailand
C. South Korea
D. Vietnam
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer: C. South Korea

Explanation: India and Korea have resolved to conclude the up-gradation of the bilateral Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA). This was decided by Trade and Commerce Ministers of both the countries in New Delhi on 11 Jan 2021. The CEPA was signed between the two countries in Aug 2009 and became operational in Jan 2010. The trade pact helped annual bilateral trade reach $21.5 bn in 2018.

Additional Information

South Korea is to get the world’s first floating city by 2025, to deal with the problem of floods due to rising sea levels. The former president of South Korea Chun Doo-hwan passed away at the age of 90 years due to heart failure in Seoul, South Korea.

South Korea

  • Capital: Seoul.
  • South Korea Currency: South Korean won.
  • South Korea President: Moon Jae-in (As of Jan 2022).

In November 2021, The Ministry of Trade, Industry and Energy of South Korea has inaugurated the world’s largest ‘Shinincheon Bitdream’ Fuel Cell Power Plant’. South Korea has launched its first indigenously developed rocket, known as “Korean Satellite Launch Vehicle II” or “Nuri” in October 2021.

12.What is the name of Federal Banks’s subsidiary company, a retail focused non-banking finance company (NBFC), which has been approved by Fedral Bank’s board to publicly list  in January 2022?

A. Fedbank Small Financial Services (FedMark)
B. Fedbank Financial Services (FedFina)
C. Fedbank Lending Corporation (FedCo)
D. Fedbank Macro and Small Financial Services (FedFS)
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Fedbank Financial Services (FedFina)

Explanation: Federal Bank has approved a plan to publicly list its subsidiary Fedbank Financial Services (FedFina). FedFina is the retail-focused non-banking finance company (NBFC) of the bank. FedFina, which received its NBFC licence in 2010, has more than 435 branches across the country, offering gold loans, home loans, loans against property and business loans.

Additional Information

Federal Bank has been awarded the ‘Most Effective Bank-Fintech Partnership: Agile and Adaptable’ at the IBSi-Global Fintech Innovation Awards 2021.  Federal Bank has partnered with Star Health and Allied Insurance Co Ltd to provide health insurance products for the Bank’s 8.90 million customers across India.

Federal Bank:

  • Established: April 23, 1931;
  • Headquarters: Aluva, Kerala;
  • Managing Director & CEO: Shyam Srinivasan (As of Jan 2022).
  • Tagline: Your Perfect Banking Partner.

Federal Bank has launched a feature-rich savings bank product for women. the savings scheme is called Mahila Mitra Plus. The Federal Bank and Aditya Birla Health Insurance Co. Limited (ABHICL) entered into a Bancassurance Partnership. The Federal Bank has launched “FEDDY”, an Artificial Intelligence-powered virtual assistant to help customers with banking-related queries anytime.

You may also like: All Competitive Exams Previous Year Paper PDF – Download Here

13.Richard Clarida of US Federal Reserve has announced that he would resign from central bank on 14 January 2022. He was serving as the ___________.

A. The Vice Chair of the Federal board
B. The Economic Advisor the Federal board
C. The Policy Reviewer the Federal board
D. The Head of the Federal board
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. The Vice Chair of the Federal board

Explanation: US Federal Reserve Vice Chair Richard Clarida would resign from the central bank on 14 January 2022. His statutory term is due to expire on January 31, 2022. Clarida has been a member and the Vice-Chair of the Federal board since September 2018. Prior to his appointment, he served as the C. Lowell Harriss Professor of Economics and International Affairs at Columbia University.

Additional Information

Federal Reserve Bank:

  • CEO: John C. Williams.
  • Chairperson: Jerome Powell.
  • Founded: 23 December 1913.
  • Headquarters: New York, United States.

14.Which of the following veteran Odia actor has passed away in January 2022?

A. Rabi Mishra
B. Babushaan Mohanty
C. Anubhav Mohanty
D. Mihir Das
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mihir Das

Explanation: Mihir Das, a veteran Odia actor, passed away in January 2022. He was given the Best Actor award from the state government for his performance in ‘Laxmi Pratima’ (1998) and ‘Pheria Mo Suna Bhauni’ (2005). Later, he received the Best Comedian award for ‘Mu Tate Love Karuchhi’ (2007). He marked his acting debut in an Odia art film School Master.

15.India successfully test-fired a naval variant of the advanced supersonic BrahMos cruise missile from a stealth guided-missile destroyer of the Indian Navy in January 2022. What is the speed of the BrahMos missile?

A. 1.6 Mach
B. 2.0 Mach
C. 2.8 Mach
D. 3.4 Mach
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. 2.8 Mach

Explanation: India on 11 January 2022 successfully test-fired a naval variant of the advanced supersonic BrahMos cruise missile from a stealth guided-missile destroyer of the Indian Navy. It was tested from newly commissioned INS Visakhapatnam. The missile hit the designated target precisely. BrahMos missile flies at a speed of 2.8 Mach or almost three times the speed of sound. BrahMos Aerospace, an India-Russian joint venture, produces supersonic cruise missiles that can be launched from submarines, ships, aircraft, or land platforms.


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021

Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF August 2021 Monthly Current Affairs PDF July 2021
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2022– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021

Decision-Making Book for NABARD Grade A Exam 2022