Daily GK & Current Affairs Quiz - 14th May 2020
Daily GK & Current Affairs Quiz - 14th May 2020

Daily GK & Current Affairs Quiz – 14th May 2020

Today Current Affairs Quiz. Important Current Affairs Questions – May 2020. Monthly Current Affairs PDF. Latest Current Affairs Questions for Banking and Insurance Exams 2020. Welcome to the Let’s Study Together online Current Affairs section. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Current Affairs Quiz – 14th May 2020″ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Current Affairs Quiz – 14th May 2020″ is also important for other banking exams such as LIC AAO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Current Affairs Today 13th May 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates | Read News Here

Current Affairs Quiz – 14th May 2020

In all Sarkari Exams/Govt Exams, Current Affairs Quiz which are asked generally framed on International News, National News, State News, Sports, Awards, Summits, Schemes, Books & Authors, Ranks & Reports, Important Days, Economy, Defence, Science & Technology etc. To excel in Current Affairs section of the competitive examinations you are required to cover the above areas.

1. Which of the following non-governmental organization which has signed an MoU with Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India, recently?

A. The Chinmaya Mission
B. Art Of Living (AOL) Foundation
C. Ramakrishna Mission
D. The Brahma Kumaris
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Art Of Living (AOL) Foundation

Explanation: Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) and the Art Of Living (AOL) Foundation have signed an MoU to collaborate in programmes of each organisation for promoting Tribal Enterprises. The Art of Living Foundation has agreed to provide Free Ration Kits to Needy Tribes India Artisans. TRIFED Regional Offices have compiled the list of needy tribal artisans and have identified 9,409 needy tribal artisans located across the country for distribution of ration kits under “I Stand With Humanity campaign” of AOL.

  • Minister of Tribal Affairs: Arjun Munda.
  • Minister of State in the Ministry of Tribal Affairs: Renuka Singh Saruta.
  • Founder of Art of Living: Sri Sri Ravi Shankar.
  • Art of Living Founded:
  • Art of Living Headquarters: Bengaluru, Karnataka

2. Which of the following online vehicle ownership solution recently launched by Mahindra & Mahindra Ltd.?

A. Buy-Online
B. Purchase-Online
C. Shop-Online
D. Own-Online
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Own-Online

Explanation: A car manufacturing corporation, Mahindra & Mahindra Ltd. (M&M) has rolled out an end to end, online vehicle ownership solution titled ‘Own-Online’. This platform has been launched by (M&M) to offer its customers a transparent, seamless and contactless experience from selection to the delivery of the vehicle.

Managing Director & CEO of Mahindra & Mahindra Ltd: Pawan Goenka.

3. Which of the following insurance company which has launched the standard health insurance policy named “Aarogya Sanjeevani Health Insurance Policy”.

A. SBI General Insurance
B. ICICI Prudential Life Insurance
C. PNB MetLife India Insurance
D. BajajAllianz General Insurance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. SBI General Insurance

Explanation: SBI General Insurance has launched the standard health insurance policy named “Aarogya Sanjeevani Health Insurance Policy”.

4. TRIFED and the Art of Living (AOL) Foundation have signed an MoU to collaborate in programmes of each organisation for promoting Tribal Enterprises. TRIFED stands for?

A. Tribal Cumulative Marketing Development Federation of India
B. Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India
C. Tribal Collaborative Marketing Development Federation of India
D. Tribal Cooperative Monitoring Development Federation of India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India

Explanation:  Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India (TRIFED) under the Ministry of Tribal Affairs and Art Of Living(AOL) has signed a Memorandum of Understanding to collaborate in programmes of each organisation for promoting Tribal Enterprises.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Name the person whose tenure as the President of FIH has been extended by the International Hockey Federation (FIH) until May 2021.

A. Ties Kruize
B. Jamie Dwyer
C. Dhanraj Pillay
D. Narinder Batra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Narinder Batra

Explanation: Narinder Batra will remain President of the International Hockey Federation (FIH) until May 2021. The FIH said in a statement on Friday while announcing the postponement of the 47th FIH Congress that the terms of Batra and the Executive Board members which were due to end in October 2020 have now been extended.

6. Who among the following the India’s Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying.

A. Harsh Vardhan
B. Arjun Munda
C. Giriraj Singh
D. Ramesh Pokhriyal ‘Nishank’
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Giriraj Singh

Explanation: Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Giriraj Singh has presented the award to the winners of “Startup India-Animal Husbandry Grand Challenge”. The challenge was open for application to Startups from 11th of September, 2019 to 15th of November, 2019 on the Startup India portal – www.startupindia.gov.in. This award was launched by the Department of Animal Husbandry and Dairying, in partnership with Startup India to look out for innovative and commercially viable solutions to address the problems faced by the Animal Husbandry and Dairy sector.

  • Value Added Products – Krushak Mitra Agro Services Pvt. Ltd., Mumbai
  • Eliminating Milk Adulteration – White Gold Technologies LLP, Mumbai
  • Product Traceability – EmerTech Solutions Pvt. Ltd., Mumbai
  • E-commerce Solutions – MoooFarm, Gurugram, Haryana
  • Breed Improvement & Animal Nutrition – Adis Technologies, Belagavi, Karnataka

7. Which of the following vaccines & bio-therapeutics manufacturer which has tied-up with the Indian Council for Medical Research to develop indigenous COVID-19 vaccine.

A. Serum Institute of India
B. Wockhardt Ltd.
C. Torrent Pharmaceuticals Ltd.
D. Panacea Drugs Pvt. Ltd.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these (Bharat Biotech International Limited)

Explanation: Indian Council of Medical Research (ICMR) and a Hyderabad based leading Vaccine manufacturing company Bharat Biotech International Limited have partnered to develop a fully indigenous vaccine for COVID-19. The vaccine will be developed using the virus strain which has been isolated at ICMR’s National Institute of Virology (NIV), Pune. The details of the virus strain has been successfully transferred from NIV, Pune to Bharat Biotech. Work on developing the vaccine has been initiated by the two partner entities.

You may also like: SEBI Grade A Previous Year Questions Paper PDF – Download Here

8. Who among the following Indian journalist who has been named for Deutsche Welle Freedom of Speech Award 2020?

A. Vinod Dua
B. Ravis Kumar
C. Siddharth Varadarajan
D. Punya Prasun Bajpai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Siddharth Varadarajan

Explanation: On the occasion of World Press Freedom Day 2020, 17 journalists from 14 countries have been named for Deutsche Welle Freedom of Speech Award 2020 who have disappeared or been arrested or threatened because of their reporting on the COVID-19 pandemic. India’s Siddharth Varadarajan one among them. Siddharth Varadarajan, one of the founding editors of non-profit online newspage The Wire, was handed a notice for appearance by a police team on April 10, 2020 following a story about a politician violating COVID-19 guidelines by participating in a religious ceremony. The Wire was accused of “causing a riot” and “leading to panic.”

9. Which of the following CSIR institute has developed a Non Invasive BiPAP Ventilator “SwasthVayu” to treat COVID-19 patients?

A. Institute of Microbial Technology, Chandigarh
B. Institute of Genomics & Integrative Biology, Delhi
C. National Aerospace Laboratories, Bangalore
D. Centre for Cellular and Molecular Biology, Hyderabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. National Aerospace Laboratories, Bangalore

Explanation:  A Non-Invasive BiPAP Ventilator “SwasthVayu” has been developed by CSIR-National Aerospace Laboratories, Bangalore to treat COVID-19 patients. The unique features of the Non-Invasive BiPAP Ventilator “SwasthVayu” helps to alleviate the fear of the virus spread. The ventilator is very simple to use without any specialized nursing and is cost effective, compact and configured with majority of indigenous components. A BiPAP Non Invasive Ventilator “SwasthVayu” is a microcontroller-based precise closed-loop adaptive control system. It has a built-in biocompatible “3D printed manifold & coupler” with Highly Efficient Particulate Air (HEPA) filter.

10. Name of the Indian cities has launched “Pranavayu Programme” to create awareness about the respiratory health of the residents?

A. Chennai
B. Hyderabad
C. Bengaluru
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bengaluru

Explanation: The Bengaluru City Corporation recently launched “Pranavayu Programme” to create awareness about the respiratory health of Bengaloreans. The initiative aims to help people in increasing oxygen level of the people by themselves. This will help them to keep track about their health before their ailments become fatal. There are several deaths reported in the country due to Severe Acute Respiratory Illness (SARI).

11. Every year, May 12 is commemorated as International Nurse Day. What is the theme of the International Nurses Day 2020?

A. Nurses A Voice to Lead – Live Together and Help Everyone
B. Nurses A Voice to Lead – Nursing the World to Health
C. Nurses A Voice to Lead – Health is a Human right
D. Nurses: Inspire, Innovate, Influence
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Nurses A Voice to Lead – Nursing the World to Health

Explanation: Every year, May 12 is commemorated as International Nurse Day. The birth anniversary of Florence Nightingale is celebrated as the International Nurse Day. She was also known as Lady with the Lamp. She was the founder of modern nursing and was a British social reformer and statistician. International Council of Nurses has published its theme for the year 2020 around the COVID-19 pandemic on its official website icn.ch “Nurses: A Voice to lead-Nursing the World to Health”. The World Health Organisation (WHO) has designated the year 2020 as the International Year of the Nurse and the Midwife.

12. Name of the state government has launched country’s first ever ‘FIR Aapke Dwar Yojana’ to lodge FIR?

A. Jharkhand
B. Madhya Pradsh
C. Uttar Pradeseh
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Madhya Pradsh

Explanation: Madhya Pradesh Home Minister Dr Narottam Mishra launched country’s first ever ‘FIR Aapke Dwar Yojana’ in Bhopal. Madhya Pradesh is the first state in the country to implement such an innovative scheme under which now people would not be required to visit police station to lodge an FIR. ‘FIR Aapke Dwar’ Yojana has been started as a pilot project in 23 Police Stations including one urban and one rural Police Station at 11 Divisional Headquarters. For this Yojana “Dial 100” vehicle would have trained Head Constables to lodge FIR.

13. Which of the following mission launched by government of India to send medical aid to five Island nations in the Indian Ocean?

A. Mission India
B. Mission Sagar
C. Mission Karwar
D. Mission Dhanyawad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mission Sagar

Explanation: The government of India (GOI) has initiated a “Mission Sagar” as a part of their efforts to send medical aid to five Island nations in the Indian Ocean amid COVID-19 pandemic. In this regard Indian Naval Ship (INS) Kesari departed for Maldives, Mauritius, Seychelles, Madagascar and Comoros, to provide Food items, COVID related Medicines including Hydroxychloroquine (HCQ) Tablets and Special Ayurvedic Medicines with Medical Assistance Teams. This mission is launched in coordination with the Ministry of Defence (MoD) and Ministry of External Affairs (MEA), and other agencies of GOI.

14. Who among the following authored the book titled “Fear of God” under pen name Vadhan?

A. Uma Balasubramanian
B. Sudha Krishnamurthy
C. Raja Gopala Krishnan
D. Bomma devara Sai Chandravadhan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bomma devara Sai Chandravadhan

Explanation:  Bomma devara Sai Chandravadhan writes under the Pen Name, Vadhan, has authored his third book titled “Fear of God”. The book was published by TreeShade publications.

15. Recently, Hari Shankar Vasudevan who passed away at the age of 68, is a renowned _________.

A. Mathematician
B. Historian
C. Physician
D. Architect
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Historian

Explanation: Eminent Historian Hari Shankar Vasudevan passed away at the age of 68 in a private hospital at Kolkata after testing positive for novel coronavirus on May 6th 2020.

Current Affairs Today 13th May 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates | Read News Here

 जीके और दैनिक करेंट अफेयर्स अपडेट हिंदी में प्राप्त करें – क्लिक करें 

1450+ Last 3 Months Current Affairs PDF with Union Budget (January/March 2020) MCQ for Banking, SSC and Railways Exams 2020-21 – Download Here
Monthly CA Digest April 2020 PDF – 400+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers (New)
Monthly CA Digest March 2020 PDF – 450+ GK & Current Affairs MCQ With Detailed Answers
Monthly CA Digest February 2020 PDF – 500+ Current Affairs & Union Budget 2020-21 Special MCQ
मासिक जी.के. और करंट अफेयर्स फ़रवरी 2020 PDF : 500+ MCQ विस्तृत उत्तरों के साथ, केंद्रीय बजट 2020-21 (विशेष संस्करण)
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019
A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions