Computer Knowledge Questions on Memory
Computer Knowledge Questions on Memory
SBI PO Free Mock Test 2022

Computer Knowledge Questions for Banking Exams

Important Computer Knowledge Questions on Computer Memory for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam. If you are preparing for IBPS RRB Officer Scale-I and Office Assistant, NABARD Grade-A 2021, you will come across a section on Computer Memory” in Computer Knowledge. Here we are providing you “Computer Knowledge Questions on Memory for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam 2021” based on the latest pattern for your daily practice.

Computer Knowledge Questions on Memory will help you learn concepts on important topics in Computer Section. This Computer Knowledge Questions are also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, NABARD Grade-A, RBI Assistant, LIC, and other competitive exams.

Computer Knowledge Questions on Memory


1. Where data will remain intact even when the computer is turned off?

A. RAM
B. Motherboard
C. Secondary storage device
D. Primary storage device

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Secondary storage device

Explanation- A secondary storage device refers to any non-volatile storage device that is internal or external to the computer. It can be any storage device beyond the primary storage that enables permanent data storage.

2. Virtual memory is_______.

A. in RAM
B. a backup device for floppy disk
C. memory on the hard disk that the CPU uses as an extended RAM
D. only necessary if you do not have any RAM in your computer

Show Correct Answers

Correct Answer – C. memory on the hard disk that the CPU uses as an extended RAM

Explanation-Virtual memory is the memory on the hard disk that the CPU uses an extended RAM.

3. Technique of placing software/programs in a ROM semiconductor chip is called ______

A. PROM
B. EPROM
C. Firmware
D. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Firmware

Explanation-Firmware is data that is stored on a computer or other hardware device’s ROM (read-only memory) that provides instruction on how that device should operate.

4. _____________ is the process of locating the noncontiguous fragments of data into which a computer file may be divided as it is stored on a hard disk, and rearranging the fragments and restoring them into fewer fragments or into the whole file.

A. Paging
B. Defragmentation
C. Segmentation
D. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Defragmentation

Explanation- In the maintenance of file systems, defragmentation is a process that reduces the degree of fragmentation. It does this by physically organizing the contents of the mass storage device used to store files into the smallest number of contiguous regions (fragments, extents).

5. Which of the following is an example of optical disk?

A. Magnetic disk
B. Memory disk
C. Digital Versatile Disk
D. None of the Above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Digital Versatile Disk

Explanation- Digital versatile disk is an example of an optical disk. Compact disks (CD), digital versatile/video disks (DVD) and Blu-ray disks are currently the most commonly used forms of optical disks.

6. Cache and main memory will not be able to hold their contents when the power is off. They are ________

A. Static
B. Dynamic
C. Non-Volatile
D. Volatile

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Volatile

Explanation-Volatile memory is computer storage that only maintains its data while the device is powered. Most RAM (random access memory) used for primary storage in personal computers is volatile memory.

7. The term ‘giga byte’ equals to ________

A. 1024 byte
B. 1024 KB
C. 1024 GB
D. 1024 MB

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 1024 MB

Explanation-  Bit – A bit (short for binary digit) is the smallest unit of data in a computer. A bit has a single binary value, either 0 or 1.
❖ Byte – one byte is a group of 8 binary digits.
❖ Kilobyte – KB stands for Kilobyte. A kilobyte is 1024 bytes so 1KB equal to 1024 x 8 = 8192 binary digits.
❖ Megabyte (MB) – MB stands for Megabyte. It’s a unit of computer storage. 1 MB is equal to 1024 kilobyte (KB)
❖ Gigabyte (GB) – 1 GB is equal to 1024 MB
❖ Terabyte (TB) – 1 TB is equal to 1024 GB
❖ Petabyte (PB) – 1 PB is equal to 1024 TB

8. Which of the following memories uses a MOS capacitor as its memory cell?

A. SRAM
B. DRAM
C. ROM
D. FIFO

Show Correct Answers

Correct Answer – B. DRAM

Explanation-Dynamic random-access memory (DRAM) is a type of random access semiconductor memory that stores each bit of data in a memory cell consisting of a tiny capacitor and a transistor, both typically based on metal-oxide-semiconductor (MOS) technology.

9. A byte can represent any number between 0 and _______

A. 312
B. 255
C. 1024
D. 1025

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 255

Explanation-A bit is the most basic unit and can be either 1 or 0. A byte is not just 8 values between 0 and 1, but 256 (28) different combinations (rather permutations) ranging from 00000000 via e.g. 01010101 to 11111111. Thus, one byte can represent a decimal number between 0(00) and 255.

10. What is the name given to the memory which works on time sharing principle in order to create an illusion of infinite memory space?

A. Cache memory
B. Register
C. Virtual memory
D. Primary memory

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Virtual memory

Explanation- Virtual memory is a memory management technique that provides an “idealized abstraction of the storage resources that are actually available on a given machine” which “creates the illusion to users of a very large memory”.


Objective Computer Awareness Book PDF: 500+ Practice Questions with Detailed Solutions

Current Economy & Banking Awareness Cracker (January to July 2021) – Download EBook Now

Current Economy & Banking Awareness for IBPS, SBI, RBI and NABARD exams


Current Affairs PDF 2021– Download Ebooks

Try Attempt Daily Current affairs 2021 Quizzes on the latest current affairs questions and answers, this Daily Current Affairs 2021 resource yields the facts about the events of International Current affairs, National, Sports, Business, Banking Current Affairs 2021, and more which are Important for competitive exams as well as interviews.

A Complete Book of Last Six Months Economy & Banking Current Affairs Updates and Practice Questions with Union Budget & Economic Survey 2021
Download 2000+ Last 6 Months Current Affairs PDF January to June 2021 (MCQ) for Banking, SSC, and Railways Exams – Click Here
Monthly Current Affairs PDF June 2021 Monthly Current Affairs PDF May 2021
Monthly Current Affairs PDF April 2021 Monthly Current Affairs PDF March 2021
Monthly Current Affairs PDF Feb 2021 Monthly Current Affairs PDF Jan 2021
Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021– Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2021