Computer Knowledge Questions on Introduction to Computers
Computer Knowledge Questions on Introduction to Computers
SBI PO Free Mock Test 2022

Computer Knowledge Questions for Banking Exams

Important Computer Knowledge Questions on Introduction to Computers for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam. If you are preparing for IBPS RRB Officer Scale-I and Office Assistant, NABARD Grade-A 2021, you will come across a section on “Introduction to Computers” in Computer Knowledge. Here we are providing you “Computer Knowledge Questions on Introduction to Computers for IBPS RRB & NABARD Grade-A Exam 2021” based on the latest pattern for your daily practice.

Computer Knowledge Questions on Introduction to Computers will help you learn concepts on important topics in Computer Section. This Computer Knowledge Questions are also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, NABARD Grade-A, RBI Assistant, LIC, and other competitive exams.

Computer Knowledge Questions on Introduction to Computers


1. Which of the following is not a type of computer on the basis of operation?

A. Digital Computer
B. Analog Computer
C. Hybrid Computer
D. Remote Computer

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Remote Computer

Explanation- There are three types of computers basically on the basis of operation – Analog, Digital and Hybrid.

2. A computer that operates on digital data is called-

A. Digital Computer
B. Analog Computer
C. Hybrid Computer
D. Remote Computer

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Digital Computer

Explanation- The digital computer uses binary number system in which there are only two digits 0 and 1. Each one is called a bit.

3. Which computer is mostly used for automatic operations?

A. Digital Computer
B. Analog Computer
C. Hybrid Computer
D. Remote Computer

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Hybrid Computer

Explanation- Hybrid Computer is mostly used with automatic operations of complicated physical processes and the machines.

4. Which computers are used for solving complex application such as Global Weather Forecasting?

A. Hybrid computers
B. Mobile computers
C. Public computers
D. Super Computers

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Super Computers

Explanation- Super Computers are used with complex applications like Global Weather Forecasting, Creating Graphic Images, Engineering Design and Testing, Space Exploration, etc.

5. The invention of _______________ gave birth to the much cheaper micro-computers

A. PDAs
B. Microprocessors
C. Microcomputers
D. Mainframes

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Microprocessors

Explanation- The invention of microprocessor (also called as single chip CPU) gave birth to the much cheaper micro-computers.

6. Which computers are lower to mainframe computers in terms of speed and storage capacity?

A. Hybrid Computers
B. Mainframes Computers
C. Super Computers
D. Mini Computers

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Mini Computers

Explanation-Mini computers are lower as compared to mainframe computers in terms of
1. Speed
2. Storage Capacity

7. Which generation is based on VLSI microprocessor?

A. Fourth
B. Third
C. Second
D. First

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Fourth

Explanation- The fourth generation was VLSI (Very Large-Scale Integration) microprocessor based. The period of fourth generation: 1971-1980.

8. Which is an emerging branch in computer science, which interprets means and method of making computers think like human beings?

A. AI
B. VR
C. Blockchain
D. Cloud computing

Show Correct Answers

Correct Answer – A. AI

Explanation-AI (Artificial Intelligence) is an emerging branch in computer science, which interprets means and method of making computers think like human beings.

9. In which generation time sharing, real-time, networks, distributed operating system was used?

A. Fourth
B. Third
C. Second
D. First

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Fourth

Explanation- The fourth generation of computers is marked by the use of Very Large Scale Integrated (VLSI) circuits. In this generation time sharing, real time, networks, distributed operating system was used.

10. The circuitry that includes the CPU and memory chips is located on the

A. Computer
B. Motherboard
C. Operating system
D. System unit

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Motherboard

Explanation- The Motherboard is the main circuit board for the computer, containing both soldered, non-removable components along with sockets or slots for components that can be removed. The motherboard holds the CPU, RAM and ROM chips, etc.


Objective Computer Awareness Book PDF: 500+ Practice Questions with Detailed Solutions