Alpha Numeric Series Questions
Alpha Numeric Series Questions
SBI PO Free Mock Test 2022

Reasoning Alpha Numeric Series for Banking Exams

Alpha-Numeric Series Questions with answers. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC and Railways exams, you will come across a section on Reasoning Ability Section. Here we are providing you Reasoning Alpha Numeric Series Questions for Banking & SSC Exam based on the latest pattern for your daily practice.

This “Alpha Numeric Series Questions“ is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Alpha Numeric Series Questions | Set- 4


Directions:(1-5) Study the following arrangement of numbers, symbols and letters carefully and answer the questions.

# T R U 6 $ 8 P 9 % A S & G Q 4 6 @ 1 O E X Z 3 L M N * 5

1. In the given series, how many such symbols are there which are immediately preceded and immediately succeeded by a number?
A. Zero
B. One
C. Two
D. Three
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Two

Explanation- # T R U 6 $ 8 P 9 % A S & G Q 4 6 @ 1 O E X Z 3 L M N * 5

$ and @ are immediately preceded and immediately succeeded by a number.

2. If all the numbers are dropped from the arrangement, then which of the following elements would be tenth from the right end?
A. Q
B. G
C. @
D. O
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Q

Explanation- # T R U $ P % A S & G Q @ O E X Z L M N *

3. How many symbols are there in the series that are immediately preceded by an alphabet and immediately followed by a number?
A. Zero
B. One
C. Two
D. Three
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. One

Explanation-

# T R U 6 $ 8 P 9 % A S & G Q 4 6 @ 1 O E X Z 3 L M N * 5

N * 5 is the only combination that satisfies the criteria.

4. Which is the second number to the left of first alphabet from the right end?
A. 1
B. 3
C. 4
D. 6
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 1

Explanation-

# T R U 6 $ 8 P 9 % A S & G Q 4 6 @ 1 O E X Z 3 L M N * 5

1 is the second number to the left of first alphabet from the right end.

5. How many alphabets are there in the series that are adjacent to both, symbol and another alphabet?
A. 4
B. 3
C. 1
D. 2
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation-

# T R U 6 $ 8 P 9 % A S & G Q 4 6 @ 1 O E X Z 3 L M N * 5

There are five alphabets in the series that occur between a symbol and another alphabet.

Directions:(6-10) Study the following arrangement of numbers, symbols and letters carefully and answer the questions.

Y 9 ^ 3 # % H J 4 G W @ 5 ! P C + ? F 4 S $ ? { H 6 F }

6. If all the symbols are dropped from the arrangement then which of the following, will be tenth element from the right end of the given arrangement?
A. 3
B. W
C. C
D. 8
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. W

Explanation- If all the symbols are dropped from the arrangement then the arrangement would be like,

Y 9 3 H J 4 G W 5 P C F 4 S H 6 F

So, tenth element from the right end would be ‘W’.

7. How many alphabets are between W and S?
A. Five
B. Six
C. Nine
D. Ten
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation- Y 9 ^ 3 # % H J 4 G W @ 5 ! P C+ ? F 4 $ ? { H 6 F }

There are three alphabets between W and S.

8. What is the sum of the numbers between the two F’s in the given arrangement?
A. 9
B. 6
C. 10
D. 11
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 10

Explanation- Y 9 ^ 3 # % H J 4 G W @ 5 ! P C + ? 4 S $ ? { H 6 F }

So, the sum of the numbers between two F’s is 10.

9. How many meaningful words can be created by the element, which are first, seventh, twenty-first, and eleventh from the left end?
A. Three
B. Two
C. One
D. Five
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Two

Explanation- The element, which are first, seventh, twenty-first, and eleventh from the left end are Y, H, S and W respectively.

The meaningful words that can be created by these letters are:

SHY and WHY

10. If the numbers between Y and G are multiplied, then which of the following product is obtained?
A. 110
B. 103
C. 105
D. 108
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 108

Explanation-When the numbers between Y and G are multiplied, the product obtained is 108 (9×4×3)

Note:

  • Click “Show Correct Answers” button to view Explanation
  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)