Alpha Numeric Series Questions
Alpha Numeric Series Questions
SBI PO Free Mock Test 2022

Alpha Numeric Series Questions

Alpha Numeric Series Questions with answers. If you are preparing for Banking & Insurance, SSC and Railways exams, you will come across a section on Reasoning Ability Section. Here we are providing you Reasoning Alpha Numeric Series Questions for Banking & SSC Exam based on the latest pattern for your daily practice.

This “Alpha Numeric Series Questions“ is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Alpha Numeric Series Questions Quiz- 8


1.Directions: Answer the questions based on the information given below.
K # N @ P 9 V 3 * T % S B Q 8 $ 2 W L & 5

Which of the following is the fifth element to the left of the thirteenth element from the right end?

A P
B @
C N
D 9
E #
Show Correct Answers

Correct Answer – B. @

Explanation- Thirteenth element form the right end = *

Fifth element to the left of ‘*’ =@

2. If the order of the last twelve elements is reversed, which of the following element will be eight to the left of the ninth element from the right end?
A @
B 9
C P
D V
E N
Show Correct Answers

Correct Answer – C. P

Explanation-  Given series- K # N @ P 9 V 3 * T % S B Q 8 $ 2 W L & 5 Series after reversing the last twelve elements= K # N @ P 9 V 3 * 5 & L W 2 $ 8 Q B S % T Ninth element from the right end = W Eighth element to the left of ‘W’ = P

3.How many alphabets are there between the highest number and the smallest numbers in the given series?

A 5
B 7
C 4
D 6
E 3
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 5

Explanation-  Given series: K # N @ P 9 V 3 * T % S B Q 8 $ 2 W L & 5

Highest number in the series = 9

Smallest number in the series = 2

Number of alphabets between 2 and 9 = 5 (V, T, S, B, Q)

4. How many symbols have a number and a letter as their adjacent elements?

A One
B Four
C Three
D Two
E Five
Show Correct Answers

Correct Answer – D. Two

Explanation- Given series:

K # N @ P 9 V 3 * T % S B Q 8 $ 2 W L & 5

Symbols in the given series: #, @, *, %, $, &

The symbols which satisfy the given condition : * and & (3 * T; L & 5)

So, two symbols satisfy this condition.

5.How many odd numbers are immediately followed by a symbol?

A Zero
B One
C Two
D Three
E Four
Show Correct Answers

Correct Answer – B. One

Explanation- Given series:

K # N @ P 9 V 3 * T % S B Q 8 $ 2 W L & 5

Odd numbers in the given series: 9, 3, 5

The numbers which satisfy the given condition: 3 (3 *)

6. Directions: The questions are based on set of numbers given below. Study carefully and answer accordingly.
527, 647, 581, 495, 251, 384

If ‘2’ is added to first digit of each of the number, then all the digits are arranged in descending order within the number, which would be the smallest number in the given set after the above arrangement?

A 495
B 647
C 251
D 384
E 581
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 251

Explanation-

On adding 2 to each first digit, series become:

727, 847, 781, 695, 451, 584

Arranging the digits in descending order within the number

772, 874, 871, 965, 541, 854

541 is the smallest among all i.e. 251

7.Which of the following is the second digit of the second lowest number if all the digits of the all the numbers are arranged in ascending order within the number?
A 5
B 4
C 7
D 6
E 3
Show Correct Answers

Correct Answer – A. 5

Explanation-

On arranging in ascending order, new series will be

257, 467, 158, 459, 125, 348

Second lowest number is 158 and the second digit of this number is 5.

8.If ‘2’ is subtracted from second digit of each number and ‘1’ is add in the last digit of each number, what should be the highest number in the given set if digits of all the numbers are arranged in ascending order within the number?

A 527
B 647
C 384
D 251
E 495
Show Correct Answers

Correct Answer – E. 495

Explanation- Subtracting 2 and adding 1 in each second and last digit respectively. We get

508, 628, 562, 476, 232, 365

Now arranging in ascending order within the number

058, 268, 256, 467, 223, 356

The highest number is 467 i.e. 495

9.Which of the following is the sum of first and last digit of the third highest number

A 14
B 9
C 10
D 12
E 11
Show Correct Answers

Correct Answer -D. 12

Explanation- On arranging series in descending order

647, 581, 527, 495, 384, 251

The third highest number is 527. Therefore sum of first and last digit is 5+7= 12

10.If ‘3’ is subtracted from every number then which number is exactly divisible by 7?

A 527
B 647
C 495
D 251
E 384
Show Correct Answers

Correct Answer -B. 647

Explanation- On subtracting 3 from every last digit, the series become:

524, 644, 578, 492, 248, 381 out of which only 644 is divisible by 7