Vocab-Based Questions For Banking Exams
Vocab-Based Questions For Banking Exams

English Questions on Vocabulary (Vocab-Based)

New Pattern Vocab-Based Questions for Banking & Insurance Exams. Vocabulary (Vocab-Based) Questions. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, SBI PO/Clerk, NIACL AO/Assistant, and other exams, you will come across a section on the English language Section. Here we are providing you Vocab-Based Questions for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

Vocab-Based Questions will help you learn concepts on important topics in English Section. These “Vocab-Based Questions” are also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SEBI, NABARD, RBI, and other competitive exams.

Vocab-Based Questions For Banking Exams | Set- 1


Direction: Read the following questions and answers correctly.

1. Four words are given below. Choose the pair of words that most nearly mean the SAME or OPPOSITE of each other.

 (A) Implicit 

(B) Open  

(C) Complex

(D) Permit

A. B-D
B. C-D
C. B-C
D. A-B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. A-B

Explanation: ‘Implicit’ means something which is implied and not stated openly. ‘Complex’ means consisting of many different and connected parts; composite. ‘Permit’ means to allow. Clearly ‘implicit’ and ‘open’ are antonyms.

2. Four words are given below. Choose the pair of words that most nearly mean the SAME or OPPOSITE of each other.

(A) Indifferent 

(B) Haughty 

(C) Humble

(D) Rational

A. B-D
B. C-D
C. B-C
D. A-B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. B-C

Explanation: ‘Haughty’ means arrogantly proud and self-important. ‘Indifferent’ means one who is having no particular interest or sympathy; unconcerned. ‘Rational’ means with based on logic and reason. ‘Humble’ means having or showing a modest or low estimate of one’s importance. The pair of ‘haughty’ and ‘humble’ are clearly antonyms.

3. Four words are given below. Choose the pair of words that most nearly mean the SAME or OPPOSITE of each other.

 (A) Accord   

(B) Compromise  

(C) Agreement

(D) Concession

A. B-D
B. C-D
C. B-C
D. A-B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. A- C

Explanation: ‘Accord’ means an official treaty or pact or agreement. ‘Compromise’ means an agreement or settlement of a dispute that is reached by each side making concessions. The difference between the two words is that the former does not necessarily involve making concessions while the same is crucial to the latter. Therefore ‘accord’ and ‘agreement’ are associated as synonyms.

4. In the question below four words are given denoted by (A), (B), (C) & (D). Two of these words may be either synonyms or antonyms. Find out the correct pair in each question.

 (A) Ecstasy

(B) Depression

(C) Intoxication

(D) Compression

A. C-D
B. B-C
C. B-D
D. A-B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. A-B

Explanation:  The meanings of the given words are:

  • ‘Ecstasy’: an overwhelming feeling of great happiness or joyful excitement
  • ‘Depression’: feelings of severe despondency and dejection
  • ‘Intoxication’: the state of being intoxicated, especially by alcohol
  • ‘Compression’: the reduction in volume
  • Clearly, ecstasy and depression are antonyms.

Fillers (Double & Multiple) Questions PDF for Banking and Insurance Exams – Download Free PDF

5. In the question below four words are given denoted by (A), (B), (C) & (D). Two of these words may be either synonyms or antonyms. Find out the correct pair in each question.

 (A) Opaque

(B) Translucent

(C) Transverse

(D) Transvestite

A. B-A
B. C-A
C. B-D
D. A-D
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. B-A

Explanation: The meanings of the given words are:

  • ‘Opaque’-not able to be seen through
  • ‘Translucent’-allowing light to pass through, semi-transparent
  • ‘Transverse’-extending across something
  • ‘Transvestite’-a person who enjoys dressing as the opposite sex
  • Clearly, ‘opaque’ and ‘translucent’ have quite opposite meanings, whereas other words are non-related.

6. Four words are given below. Choose the pair of words that most nearly mean the SAME or OPPOSITE of each other.

(A) Cautious

(B) Elusive           

(C) Playful             

(D) Foolhardy

A. B-D
B. B-C
C. A-D
D. A-B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. A-D

Explanation: Here, “cautious” means to be careful and alert. “Elusive” is used for someone or something that is mysterious and cannot be easily comprehended or is hard to find. “Playful” is someone who is mischievous and light-hearted. “Foolhardy” is someone who is reckless and not at all careful. So, as can be seen from the definitions, “cautious” and “foolhardy” are opposite in meaning. Hence, A-D is correct.

7. Four words are given below. Choose the pair of words that most nearly mean the SAME or OPPOSITE of each other.

(A) Offend                

(B) Win                   

(C) Compliment                

(D) Attack

A. B-D
B. A-C
C. A-D
D. C-B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. A-C

Explanation: Here, “offend” means to insult someone. “Win” means to succeed. “Attack” means to assault or harass. “Compliment” is to admire someone. Out of the choices available it can be seen that “offend” and “compliment” are opposite in meaning. Hence, A-C is correct.

8. Four words are given below. Choose the pair of words that most nearly mean the SAME or OPPOSITE of each other.

 (A) Ample

(B) Warm

(C) Pleasant

(D) Insufficient

A. B-D
B. C-D
C. B-C
D. A-D
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. A-D

Explanation: ‘Ample’ means an abundant or sufficient supply. Therefore, it is the opposite of ‘insufficient’. The other two words do not match.

9. Four words are given below. Choose the pair of words that most nearly mean the SAME or OPPOSITE of each other. 

 (A) Juvenile              

(B) Apathetic       

(C) Immature     

(D) Fawning

A. A-C
B. C-D
C. B-C
D. A-D
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. A-C

Explanation:  The term “juvenile” is used for someone who is childish in his behavior. “Apathetic” is being indifferent or showing no response to situations. “Fawning” is showing excessive flattery in other to gain affection for own benefits. The term “Immature” is also similar in meaning to the term “juvenile” which is being childish by nature.

10. Four words are given in the question, out of which only one word is correctly spelt. Find the correctly spelt word.

A. Suvinir
B. Suvenior
C. Suvenir
D. Souvenir
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Souvenir

Explanation: The word ‘souvenir’ means ‘a thing that is kept as a reminder of a person, place, or event.’

Vocab-Based Questions PDF for Banking and Insurance Exams – Download Free PDF
Vocab-Based Questions PDF for Banking and Insurance Exams – Download Free PDF

Here we are providing you with New Pattern English Quizzes (Vocab-Based Questions) for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

Practice Set- 1 Practice Set- 2 Practice Set- 3
Practice Set- 4 Practice Set- 5 Practice Set- 6
Practice Set- 7 More…… Complete English Study Material

English Language Topic-wise Free Study Material – Download Free PDFs

We hope the given English Language Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our English Language Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Vocab-Based Questions PDF Cloze Test Questions PDF Reading Comprehension Questions PDF
Match the Column Questions PDF Fillers Double Questions PDF Sentence Arrangement Questions PDF
English Language Mixed Questions PDF Paragraph Completion Questions PDF Idioms and Phrases Questions PDF
Word Usage Questions PDF Error Spotting, Phrase Replacement, Sentence Improvement Questions PDF

English Language Cracker eBook – 2000+ Practice Questions eBook For All Bank & Government Exams

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)