Important Static GK Questions PDF with Solution for IBPS PO Mains 2020 – Download Free
Important Static GK Questions PDF with Solution for IBPS PO Mains 2020 – Download Free
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Important Static GK Questions with Solution for IBPS PO

Folks, in this article we are sharing some important Static GK Questions for IBPS PO Mains so before reaching to Static GK Questions we must aware ourselves with ‘What is static GK’. This will help us to recognize the type of question going to be asked in IBPS PO Mains 2020. “The word ‘static’ is denoted as fixed. It is simple to understand the Static GK signifies the general knowledge (GK) about static facts like a place, people and things and we do understand that information regarding places, awards given in different fields, sports trophies, countries and their capitals, currencies, various states and their popular dance forms, etc does not change over time and hence remains static.”

Frequently Static GK questions in IBPS PO is being asked from the topics like Country, its Capital and Currency, International Organizations – their Head-Quarters and Heads, National Thermal and Nuclear Power Plants and places where they are situated, Important Dams and Rivers and the names of states where they are situated, Important Stadiums and Grounds, Abbreviations, National Income, Important Days (Along with Themes), Indian Rivers and Cities Etc.  Here we are sharing most Important Static GK Questions pdf For IBPS PO Mains 2020:-

Important Static GK Questions with Solution

1. Kuno Wildlife Sanctuary is located in which among the following states in India?

A. Maharashtra
B. Madhya Pradesh
C. Uttar Pradesh
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Madhya Pradesh

Explanation: Kuno Wildlife Sanctuary is situated in Madhya Pradesh and it has been upgraded to a national park in 2018. Initially, it was established in 1981. In the protected area of this wildlife sanctuary, there are predators such as the Indian leopard, cheetah, sloth bear, Indian wolf etc. This site has been chosen earlier as an area of Asiatic Lion Reconstruction Project and Cheetah Reconstruction Projects.

2. Bharat Ratna Shri Atal Bihari Vajpayee Ekana Cricket Stadium is situated in which among the following places in India?

A. Lucknow, Uttar Pradesh
B. Shimla, Himachal Pradesh
C. Varanasi, Uttar Pradesh
D. Patna, Bihar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Lucknow, Uttar Pradesh

Explanation: Bharat Ratna Shri Atal Bihari Vajpayee Ekana Cricket Stadium is located in Lucknow, Uttar Pradesh. It is known as the third largest international cricket stadium in the country and it has a seating capacity of 50000. This stadium is run by public-private partnerships and it was inaugurated in 2017.

3. Which among the following is the highest dam in India?

A. Hirakund Dam
B. Bhakra Dam
C. Tehri Dam
D. Kallanai Dam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Tehri Dam

Explanation: Tehri Dam in Uttarakhand is the highest dam situated in India whereas the longest dam in India is Hirakund Dam in Odisha. Bhakra Dam in Punjab is the highest straight gravity dam in the country whereas Kallanai Dam in Tamil Nadu is the first dam of India.

4. Which among the following is NOT correctly matched?

A. Simhadri Super Thermal Power Plant – Andhra Pradesh
B. Ukai Thermal Power Plant – Gujarat
C. Tiroda Thermal Power Plant – Maharashtra
D. Guru Gobind Super Thermal Power Plant – Punjab
E. Chhabra Thermal Power Plant – Madhya Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Chhabra Thermal Power Plant – Madhya Pradesh

Explanation Chhabra Thermal Power Plant is situated in Rajasthan. It is a coal-fired thermal power plant with an installed capacity of 2320 MW. Suratgarh Super Thermal Power Plant is also there in Rajasthan.

You may also like: SEBI Grade A Exam Preparation Book – Phase I and II 2020

5. Papikonda National Park is situated in which state in India?

A. Gujarat
B. Maharashtra
C. Andhra Pradesh
D. Rajasthan
E. Uttar Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Andhra Pradesh

Explanation: Papikonda Nation Park is situated in the Papi Hills in the West Godavari District and East Godavari District of Andhra Pradesh. It was upgraded to a national park in the year 2008 though it was first started as a wildlife sanctuary in 1978. This national park is home to some of the endangered species in the world along with various flora and fauna species.

6. Kempegowda International Airport is situated in which among the following places in India?

A. Dimapur, Nagaland
B. Raipur, Chhattisgarh
C. Bengaluru, Karnataka
D. Udaipur, Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Bengaluru, Karnataka

Explanation: Kempegowda International Airport is situated in Bengaluru, Karnataka and it was opened in 2008. It is operated by Bengaluru International Airport Limited and it is the third busiest airport in the country after Delhi and Mumbai. The airport is named after Kempe Gowda I, the founder of the city of Bengaluru.

7. Which among the following does NOT have its headquarters based in Geneva, Switzerland?

A. United Nations Conference on Trade and Development
B. World Health Organization
C. World Economic Forum
D. World Intellectual Property Organization
E. International Atomic Energy Agency

Show Correct Answers

Correct Answer – E. International Atomic Energy Agency

Explanation: The International Atomic Energy Agency is situated in Vienna, Austria whereas all the other international organizations are based in Geneva, Switzerland. IAEA is an organization that seeks to promote the peaceful use of nuclear energy in the world and it was established as an autonomous body in July 1957. The IAEA reports to both the United Nations General Assembly and United Nations Security Council.

You may also like: Get Complete Current Affairs 2020 | Daily GK & Current Affairs Updates & MCQ

8. The National Atlas and Thematic Mapping Organization is situated in –

A. Kolkata, West Bengal
B. Goa, Maharashtra
C. Mumbai, Maharashtra
D. Indore, Madhya Pradesh
E. Gwalior, Madhya Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kolkata, West Bengal

Explanation: The National Atlas and Thematic Mapping Organization is situated in Kolkata, West Bengal, and the main objective of this organization is to provide maps to the administrators, planners, researchers, students, etc. for various purposes. It was first started in 1954 but later it was renamed as the NATMO in the year 1978.

9. The Heritage Site of the Group of Monuments at Pattadakal is located in which among the following states in India?

A. Karnataka
B. Kerala
C. Tamil Nadu
D. Maharashtra
E. Madhya Pradesh

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Karnataka

Explanation: The Group of monuments at Pattadakal are Hindu and Jain Community temples constructed in the 7th and 8th Century by the Chalukya Kings. UNESCO has designated it as a World Heritage Site because of the congregation of the art forms of both Northern India and Southern India. This site is protected under the Indian Law and is managed by the Archeological Survey of India (ASI).

10. Which among the following is NOT an Indian city situated on the bank of the River Ganges?

A. Bhagalpur, Bihar
B. Kanpur, Uttar Pradesh
C. Varanasi, Uttar Pradesh
D. Ayodhya, Uttar Pradesh
E. All are situated on the bank of the Ganges

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Ayodhya, Uttar Pradesh

Explanation: The cities that are situated on the bank of the river Ganges are – Bhagalpur and Patna in Bihar, Kanpur and Varanasi in Uttar Pradesh whereas Allahabad is located on the bank of the confluence of the rivers Ganga, Yamuna, and Saraswati. Ayodhya is situated on the bank of the river Saryu in Uttar Pradesh.

We at Let’s Study Together (LST) providing static gk questions with the solution in form of quizzes and in each quiz, you will get 10-25 questions in each quiz, these quizzes will help you to enhance your skills with free PDFs download pdf so you can practice offline too.

Current Affairs PDF 2020 – Download Ebooks

Download Free Monthly 400+ MCQ CA Digest July 2020 EBook – Check Here
Monthly Current Affairs PDF June 2020 Last 6 Months Current Affairs PDF 2020
Yearly Current Affairs PDF 2019 Current Banking & Financial Awareness PDF 2020

40+ Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams 2020 – Download Free

Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exams
                                         Important Static GK PDF for SSC, Railway & Banking Exam