Important G.K. & Current Affairs Quiz – 27th December 2018

0

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 27th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 27th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 27th December 2018


1. Who has been appointed as managing director and chief executive officer of the Corporation Bank?
A. Birupaksha Mishra
B. Balakrishna Alse
C. P V Bharathi
D. K Ramchandran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. P V Bharathi

Explanation: P V Bharathi has been appointed as managing director and chief executive officer of the Corporation Bank, according to an order issued by the Personnel Ministry on Monday. Bharathi is at present Executive Director, Canara Bank. She will take over the charge on or after February 1, 2019 and remain in the post till March 31, 2020 – the date of her superannuation, the order said.

2. Who recently achieved the Maharashtra Kesari 2018 title?
A. Bala Rafique Shaikh
B. Abhijeet Katke
C. Vijay Chaudhary
D. Narsingh Verma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Bala Rafique Shaikh

Explanation: Bala Rafique Shaikh achieved the Maharashtra Kesari 2018 title on Sunday by defeating Abhijeet Katke of Pune in the wrestling duel held at Azad ground, Jalna, Maharashtra. He defeated Abhijeet Katke 11-3 in the one-sided match. Bala in his aggressive style began with some good moves and gradually increased his lead over Abhijeet, finally taking away the 2018 title from the last year’s winner. Bala Rafique Shaikh was honoured with a silver mace weighing 1.5 Kg and a cash prize of Rs 1 lakh. Maharashtra Kesari is an Indian-style reputed wrestling championship, established in 1961 in Maharashtra. ‘Kesari’ is a Sanskrit word for ‘Lion’. The recent concluded was the 62nd Maharashtra Kesari Wrestling Championship.

3. Mission Purbodaya, sometimes seen in the news, means ________________.
A. A prosperous East for building a new India
B. A prosperous West for building a new India
C. A prosperous South for building a new India
D. A prosperous North for building a new India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. A prosperous East for building a new India

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has inaugurated projects worth around Rs 15,000 crore in Odisha recently as part of his Mission Purbodaya – a prosperous East for building a new India. These projects are related to health, road and highways, higher education and culture. Among the projects, the Prime Minister dedicated the new campus of IIT-Bhubaneswar at Aragul built at a cost of Rs 1660 crore.

4. The government has further extended the ban on import of milk and its products, from China for how many months?

A. Three
B. Four
C. Five
D. Six
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Four

Explanation: he government has further extended the ban on import of milk and its products, including chocolates, from China for four months till April 23 next year, according to a notification of the commerce ministry issued.

5. _____________ has recently joined as the Competition Commission of India’s member.
A. Ashok Mehta
B. Sangeeta Verma
C. Augustine Peter
D. UC Nahta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Sangeeta Verma

Explanation: The Competition Commission of India said Sangeeta Verma, a former Indian Economic Services (IES) officer, has joined as its member. The CCI will now have its full strength, with one chairperson Ashok Kumar Gupta and three members. The other two members are Augustine Peter and UC Nahta.

6. President Ramnath Kovind and PM Modi recently dedicated late PM Atal Bihari Vajpayee’s memorial ________ at Rashtriya Smriti Sthal to the nation.

A. Amar Atal
B. Sadaiv Atal
C. Chiranjeevi Atal
D. Shakti Atal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Sadaiv Atal

Explanation: President Ram Nath Kovind and Prime Minister Narendra Modi on Tuesday dedicated late PM Atal Bihari Vajpayee’s memorial Sadaiv Atal at Rashtriya Smriti Sthal to the nation. BJP president Amit Shah and former Prime Minister Manmohan Singh were present on the occasion. According to the Atal Smriti Nyas Society, that has developed a memorial — Sadaiv Atal, the memorial is spread over 1.5 acres of land. Vajpayee had served as the Prime Minister between 1998 and 2004. The former Prime Minister passed away on August 16  He was cremated on August 17 with full state honours.

7. Which among the following universities will host the 106th Indian Science Congress from January 3 to 7?
A. Panjab University
B. Kurukshetra University
C. Sikkim Manipal University
D. Lovely Professional University
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Lovely Professional University 

Explanation: Phagwara-based Lovely Professional University (LPU) will host the 106th Indian Science Congress from January 3 to 7. Prime Minister Narendra Modi will inaugurate the event with the theme, ‘Future India: Science and Technology’. He will address a gathering of about 30,000 scientists, researchers and students. The Indian Science Congress Association (ISCA) has been organising the Indian Science Congress annually with the aim of bringing together the science fraternity from across the world on one platform to discuss scientific innovations and research. Six Nobel Laureates from countries such as Germany, Hungary and England are expected to take part this time, besides Union ministers Harsh Vardhan and Smriti Irani. The mega event will also include the Children’s Science Congress and the Women’s Science Congress. The former will give youngsters (age group of 10-17 years) an opportunity to showcase innovative ideas.

8. A naval hospital ship, the INHS Sandhani, has been commissioned in which among the following states?
A. Tamil Nadu
B. Telangana
C. Madhya Pradesh
D. Punjab
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: A naval hospital ship, the INHS Sandhani, has been commissioned at Naval station Karanja in the Raigad district of Maharashtra by Flag Officer Commanding-in-Chief (FOC-in-C) of the Western Naval Command Vice Admiral Girish Luthra.

9. 1st meeting of Follow-up Committee for implementation of Trilateral Chabahar Agreement has been recently held in which among the following countries?
A. Iran
B. Pakistan
C. India
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Iran

Explanation: The first meeting of the Follow-up Committee for implementation of the Trilateral Chabahar Agreement between India, Afghanistan and Iran was held in the port city of Chabahar in Iran.

10. Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis launched Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee International Schools in which among the following cities?

A. Mumbai
B. Pune
C. Nagpur
D. Aurangabad
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Mumbai

Explanation: Maharashtra Chief Minister Devendra Fadnavis launched Bharat Ratna Atal Bihari Vajpayee International Schools in Mumbai yesterday on the occasion of 94th birth anniversary of the late Prime Minister. The schools are affiliated to the Maharashtra International Education Board, which the state government had set up with an aim to achieve higher education standards.

11.The Orang National Park, sometimes seen in the news, is in which among the following states?

A. Madhya Pradesh
B. Telangana
C. Assam
D. Haryana
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Assam

Explanation: The Orang National Park also known as Rajiv Gandhi Orang National Park which is located on the north bank of the Brahmaputra River in the Darrang and Sonitpur districts of Assam, India, covers an area of 78.81 square kilometres (30.43 sq mi). It was established as a sanctuary in 1985 and declared a national park on 13 April 1999.The park has a rich flora and fauna, including great Indian one-horned rhinoceros, pygmy hog, elephants, wild buffalo and tigers. It is the only stronghold of rhinoceros on the north bank of the Brahmaputra river.

12. Which among the following countries announced it is withdrawing from the International Whaling Commission?
A. Russia
B. Japan
C. India
D. USA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation: Japan announced Wednesday it is withdrawing from the International Whaling Commission and will resume commercial whale hunting next year, sparking swift condemnation from other governments and conservation groups. Tokyo argues that the IWC has failed to live up to its initial dual mandate in 1946 to find a balance between preserving whale stocks and allowing the “orderly development” of the whaling industry. After failing to reach an agreement at a global conference in Brazil in September to resume commercial whaling, Japan is now following through on a threat to withdraw from the global body entirely.

13. _______ launched its first satellite as part of the Hongyun Project, a low orbit broadband communication satellite system.
A. India
B. China
C. Russia
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China

Explanation: China recently launched its first satellite as part of the Hongyun Project, a low-orbit broadband communication satellite system. A Long March-11 rocket carrying the low Earth-orbit satellite took off from the Jiuquan Satellite Launch Centre in northwest China at 7.51 am and successfully entered its orbit, China’s state-run Xinhua News Agency reported.

14. Polavaram Project, sometimes seen in the news, is on which among the following rivers?
A. Mahanadi
B. Godavari
C. Kaveri
D. Ganga
E. Narmada

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Godavari

Explanation: Polavaram Project, is an underconstruction multi-purpose irrigation project on the Godavari River in the West Godavari District and East Godavari District in Andhra Pradesh. The project has been accorded national project status by the Union Government of India and will be the last to be accorded the status. Its reservoir spreads into parts of Chhattisgarh and Odisha States also.

15. Haryana CM recently launched how many schemes under the ‘Digital Haryana’ initiative?

A. 185
B. 285
C. 385
D. 485
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 485

Explanation: Haryana CM has recently launched 485 schemes and services of 37 departments under the ‘Digital Haryana’ initiative.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 26th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF