Important G.K. & Current Affairs Quiz - 24th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 24th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 24th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 24th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 24th December 2018


1. SDG India Index: __________ has been ranked high on providing clean water & sanitation, in reducing inequalities & preserving mountain ecosystem.
A. Himachal Pradesh
B. Uttarakhand
C. Assam
D. Mizoram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Himachal Pradesh

Explanation: Himachal Pradesh was ranked high on providing clean water & sanitation, in reducing inequalities & preserving mountain ecosystem.

2. _________ has won the National Energy Conservation Award 2018 in the Pumps category for the fourth time.
A. CRI Pumps
B. Arham Pumps
C. Silver Engineering
D. KSB Pumps
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. CRI Pumps

Explanation: Coimbatore based CRI Pumps, manufacturers of various types of fluid application pumps, has won the National Energy Conservation Award 2018 in the Pumps category for the fourth time. Receiving this award, G Selvaraj, Joint Managing Director, CRI Group said, “We pursue excellence and the awards are a natural result of our mission to conserve energy. All through the years CRI has endeavoured to offer energy efficient pumps through innovative design and technology.

3. Infosys Ltd has recently named ___________ as its chief financial officer.
A. M D Ranganath
B. Nilanjan Roy
C. Kamlesh Bhupathy
D. Raghav Bhardwaj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nilanjan Roy

Explanation: Nilanjan Roy, who was the global chief financial officer with telecom company Bharti Airtel Ltd, will join the Bengaluru-headquartered Infosys on March 1, 2019.

4. LinkedIn has appointed recently ____________ as Country Manager for India.

A. Raj Murthy
B. K Siwan
C. AS Kiran
D. Mahesh Narayanan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mahesh Narayanan

Explanation: LinkedIn has appointed Mahesh Narayanan as Country Manager for India, effective January 7. He has previously worked with a number of digital businesses such as Saavn, Sociomantic Labs, Google and AdMob. For LinkedIn, India is the fastest-growing and largest market outside the US, with a member base of more than 53 million as of July 2018.

5. A Memorandum of Understanding has been recently signed between National Backward Classes Finance and Development Corporation (NBCFDC) and ___________ for facilitating Skill Development Training.
A. NSE Institute
B. BSE Institute
C. Karvy
D. Tata Motors
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. BSE Institute

Explanation: A Memorandum of Understanding (MoU) was signed between National Backward Classes Finance and Development Corporation (NBCFDC), an autonomous corporation under Ministry of Social Justice & Empowerment and BSE Institute Ltd. for facilitating Skill Development Training to the target group of NBCFDC here today. BSE Institute Ltd. is a promoter of Banking, Financial Services and Insurance (BFSI) Sector Skill Council of India constituted under the aegis of Ministry of Skill Development & Entrepreneurship (MSDE) which is a nodal body for industry interface and MSDE. BSE Institute Ltd. is a 100% subsidiary of BSE Limited.

6. Karakum Desert, sometimes seen in the news, is in which among the following countries?

A. India
B. Kazakhstan
C. Turkmenistan
D. Mongolia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Turkmenistan

Explanation: The Karakum Desert is a desert in Central Asia. Its name means Black Sand in Turkic languages, in reference to the dark soil that lies beneath the sandy surface of much of the desert.It occupies about 70 percent, or 350,000 km², of the area of Turkmenistan.

7. The CDSCO has re-issued safety guidelines regarding the use of which among the following oral drugs?
A. Isotretinoin
B. Marijuana
C. Mescaline
D. LSD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer– A. Isotretinoin

Explanation: The CDSCO has re-issued safety guidelines regarding the use of the oral drug, Isotretinoin, used for the treatment of severe nodular acne which does not respond to antibiotics.The CDSCO, in a letter to all the State and Union Territories’ drugs controllers, reiterated that all packs of Isotretinoin should carry a warning that the medicine can cause severe birth defects. It also warned that the medicine should not be taken by a woman who is pregnant or likely to get pregnant.

8. The Baseline Report of the Sustainable Development Goals (SDG) India Index has been recently released by __________.
A. UN
B. NITI Aayog
C. FICCI
D. WEF
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. NITI Aayog

Explanation: The NITI Aayog recently released the Baseline Report of the Sustainable Development Goals (SDG) India Index, which comprehensively documents the progress made by India’s States and Union Territories towards implementing the 2030 SDG targets.

9. President recently naugurated the Centre of Excellence for Sickle Cell Anaemia, Thalassemia and Other Genetic Blood Disorders in which among the following states?
A. Karnataka
B. Telangana
C. Kerala
D. UP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Telangana

Explanation: The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the Centre of Excellence for Sickle Cell Anaemia, Thalassemia and Other Genetic Blood Disorders at the Prathima Institute of Medical Sciences in Karimnagar, Telangana. Our country has made significant strides in the field of healthcare. However, we still have a long way to go in evolving a holistic healthcare system, one which is uniformly affordable and accessible. Strengthening public hospitals, municipal hospitals, charitable hospitals and primary health and wellness clinics must receive priority. This apart, we need to spread awareness on healthcare issues especially in rural areas and among disadvantaged sections.

10.31st meeting of GST Council has been recently held at _________.

A. New Delhi
B. Shillong
C. Mumbai
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. New Delhi

Explanation: The GST Council in its 31st meeting held at New Delhi took important decisions regarding rate rationalisation, ITC eligibility criteria and issues related to exemptions. Much to people’s benefit, six items have been brought down from the 28% tax slab. A total of 33 items in the 18% slab have been brought down to 12% and 5%.

11.In India, the National Mathematics Day is observed on _________ every year.

A. December 21
B. December 22
C. December 23
D. December 24
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. December 22

Explanation: In India, the National Mathematics Day is observed on December 22 every year. It is celebrated in order to honor the birth anniversary of the famous mathematician Sir Srinivasa Ramanujan. He was the world famous mathematician who made remarkable contributions in different fields and branches of the subject mathematics. Srinivasa Iyengar Ramanujan was known for deriving solutions to mathematical problems which were considered to be unsolvable. His fascination with numbers and theorems started at a very young age and he conjectured or proved over 3,000 theorems and equations in his lifetime.

12. International Press Institute (IPI), sometimes seen in the news, is headquartered in _________.
A. New York
B. Hague
C. Vienna
D. Moscow
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Vienna

Explanation: International Press Institute (IPI) is a global organisation dedicated to the promotion and protection of press freedom and the improvement of journalism practices. Founded in October 1950, the IPI has members in over 120 countries. According to Death Watch list published by International Press Institute, 78 journalists were killed in 2018.

13. Japanese scientists revealed that there is evidence of water on _____ asteroids for the first time using data from the infrared satellite Akari.
A. 15
B. 17
C. 19
D. 21
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 17

Explanation: Scientists have detected evidence of water on 17 asteroids. Japanese scientists revealed that there is evidence of water on 17 asteroids for the first time using data from the infrared satellite Akari. The new revelation will contribute to the understanding of the distribution of water in our solar system, the evolution of asteroids and the origin of water on Earth.

14.Kisan Divas is celebrated every year on ____________.
A. 21 December
B. 22 December
C. 23 December
D. 24 December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 23 December

Explanation: The National Farmer’s Day in India is also known as Kisan Divas in Hindi. Farmer’s Day is celebrated every year on 23 December, on the birthday of the 5th Prime Minister of India, Choudhary Charan Singh, also a farmer’s leader, who introduced many policies to improve the lives of the Indian farmers. It is celebrated by organising various programs, debates, seminars, quiz competitions, discussions, workshops, exhibitions, essays writing competitions and functions.

15. International Telecommunication Union, sometimes seen in the news, is headquartered in which among the following countries?

A. Netherlands
B. Switzerland
C. Russia
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Switzerland

Explanation: ITU, based in Geneva, Switzerland, is a member of the United Nations Development Group, and has 12 regional and area offices in the world. ITU has been an intergovernmental public–private partnership organization since its inception. Its membership includes 193 Member States and around 800 public and private sector companies, and academic institutions as well as international and regional telecommunication entities, known as Sector Members and Associates, which undertake most of the work of each sector.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 23rd December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email