Important G.K. & Current Affairs Quiz – 18th December 2018

Important G.K. & Current Affairs Quiz - 18th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 18th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 18th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 18th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 18th December 2018


1. National Energy Conservation Day is being celebrated every year on

A. December 15
B. December 16
C. December 17
D. December 18
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The National Energy Conservation Day is being celebrated every year on December 14 since 1991. The Bureau of Energy Efficiency (BEE), under Ministry of Power spearheads the celebrations every year. BEE recognizes and encourages endeavours of industries in reducing energy consumption by felicitating them with National Energy Conservation Awards. BEE also awards prizes to the national winners of the annual National Painting Competition on Energy Conservation.

2. Scientists in Finland have developed the world’s first vaccine to protect _____ against disease.
A. Monkeys
B. Camels
C. Elephants
D. Bees
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Bees

Explanation: Scientists in Finland have developed what they believe is the world’s first vaccine to protect bees against disease, raising hopes for tackling the drastic decline in insect numbers which could cause a global food crisis. Bees are vital for growing the world’s food as they help fertilise three out of four crops around the globe, by transferring pollen from male to female flowers. But in recent years bee populations around the world have been dying off from “colony collapse disorder”, a mysterious scourge blamed on mites, pesticides, virus, fungus, or some combination of these factors. UN-led research in 2016 found that more than 40 percent of invertebrate pollinators, particularly bees and butterflies, are facing extinction.

3. Under IUCN, what is the status of Indian pangolin, which is sometimes seen in the news?
A. Critically Endangered
B. Endangered
C. Vulnerable
D. Extinct
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer– B. Endangered

Explanation: The Indian pangolin, thick-tailed pangolin, or scaly anteater is a pangolin found on the Indian subcontinent. It is not common anywhere in its range. Like other pangolins, it has large, overlapping scales on its body which act as armour. It can also curl itself into a ball as self-defence against predators such as the tiger. The colour of its scales varies depending on the colour of the earth in its surroundings.

4. In Hockey, ______ has claimed their first ever World Cup title.

A. Argentina
B. Belgium
C. Italy
D. Poland
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Belgium

Explanation: In Hockey, Belgium has claimed their first ever World Cup title. They defeated Netherlands 3-2 in a dramatic shoot-out in the final of the Men’s World Cup in Bhubaneswar yesterday. Both the teams, goalless at full time, were at level 2-2 after five penalties.

5. US President Donald Trump has named __________ as the acting chief of staff.
A. John Kelly
B. Jim Mattis
C. Harley William
D. Mick Mulvaney
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mick Mulvaney

Explanation: US President Donald Trump has named budget director Mick Mulvaney as the acting chief of staff, a week after he announced John Kelly’s scheduled departure. The latest announcement came as Trump spent almost a week considering a nominee to fill the vacancy left by Kelly, a retired U.S. Marine Corps general.

6. Ace Indian shuttler __________ lifted the prestigious season-ending World Tour Finals trophy.

A. PV Sindhu
B. K Srikanth
C. Saina Nehwal
D. Parupalli Kashyap
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. PV Sindhu

Explanation: Ace Indian shuttler P V Sindhu lifted the prestigious season-ending World Tour Finals trophy at Guangzhou, China. The Olympic silver medallist defeated Japan’s Nozomi Okuhara 21-19, 21-17 in the summit clash. Sindhu accomplished the feat after losing seven successive summit clashes. She had also won silvers at the Commonwealth Games, Asian Games and World Championships this year.

7. Who bagged this year’s Sahitya Academy Award for his collection of short stories “AAKH’’?
A. Mushtaq Ahmad Tantray
B. Tarik Mohammad
C. Khalida Begum
D. Hussain Mubarak
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer– A. Mushtaq Ahmad Tantray

Explanation: Prominent Kashmiri short-story writer and eminent broadcaster Mushtaq Ahmad Tantray bagged this year’s Sahitya Academy Award for his collection of short stories “AAKH’’. Mr Tantray is presently posted as Head of the Regional News Unit at Radio Kashmir Srinagar. The annual awards by the National Academy of Literature for twenty-four Indian languages were announced at a press conference in New Delhi. “AAKH” is a collection of eighteen short-stories. It was chosen amongst thirteen books that had reached the final stage for the Kashmiri language. The book published in the year 2012 has been widely appreciated by the literary circles of Kashmiri language.

8. The revised guidelines for ground water extraction will be effective from _______.
A. January 2019
B. March 2019
C. April 2019
D. June 2019
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. June 2019

Explanation: The government will levy a fee on ground water extraction from June next year to discourage misuse of water by industries and ensure a “more robust ground water regulatory mechanism” in the country, an official release said. The step is likely to make packaged drinking water dearer. The Central Ground Water Authority has notified revised guidelines for ground water extraction which will be effective from June 1, 2019. One of the important features of the revised guidelines is introduction of the concept of Water Conservation Fee (WCF). The WCF payable varies with the category of the area, type of industry and the quantum of ground water extraction and is designed to progressively increase from safe to over-exploited areas and from low to high water consuming industries as well as with increasing quantum of ground water extraction.

9. European Parliament recently approved a free trade agreement between ______ and the EU.
A. Russia
B. India
C. US
D. Japan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Japan

Explanation: The European Parliament recently approved a free trade agreement between Japan and the EU, covering 635 million people and almost one-third of the world’s economy. Dubbed the world’s largest free trade agreement, the EU-Japan Economic Partnership Agreement will remove duties on almost all agricultural and industrial products as well as open up the service sector and procurement. It also moves to eliminate non-tariff barriers to trade.

10. International Tea Day is observed annually on __________.

A. December 15
B. December 16
C. December 17
D. December 18
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. December 15

Explanation: International Tea Day is observed annually on December 15. International Tea Day aims to draw global attention of governments and citizens to the impact of the global tea trade on workers and growers, and has been linked to requests for price supports and fair trade.

11. The 4th WHO Global Forum on Medical Devices “Increasing access to medical devices” has been recently held in ___________.

A. Mohali
B. New Delhi
C. Kochi
D. Visakhapatnam
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Visakhapatnam

Explanation: The 4th WHO Global Forum on Medical Devices “Increasing access to medical devices” has been held in Visakhapatnam, Andhra Pradesh, India, from Thursday 13th to Saturday 15th, December 2018. Countries rely on the use of medical devices to achieve universal health coverage, respond to health emergencies, and keep populations safe. In resolution WHA60.29 Member States recognized that medical devices are indispensable for health care delivery, however their selection, regulation and use presents enormous challenges. WHO proposed to organize the 4th Global Forum on Medical Devices to discuss this important topic.

12. ECO Niwas Samhita 2018 has been launched by which among the following ministries?
A. Ministry of Power
B. Ministry of Finance
C. Ministry of Corporate Affairs
D. Ministry of Personnel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ministry of Power

Explanation: In a bid to further strengthen India’s energy conservation efforts, the Ministry of Power, on the occasion of National Energy Conservation Day, launched ECO Niwas Samhita 2018, an Energy Conservation Building Code for Residential Buildings (ECBC-R). The objective is to benefit the occupants and environment by promoting energy efficiency in design and construction of homes, apartments and townships.

13. DD Kisan recently launched a first-of-its-kind reality show ____________ to showcase the impact women have had on Indian agriculture.
A. Mahila Kisan: Hamari Shaan
B. Mahila Kisan Ki Uplabdhiyan
C. Mahila Kisan Prerna
D. Mahila Kisan Awards
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mahila Kisan Awards

Explanation: DD Kisan recently launched a first-of-its-kind reality show ‘Mahila Kisan Awards’. The show will be telecast from 17th of this month and see participation of women farmers from across the length and breadth of India.

14. Talanoa Dialogue, sometimes seen in the news, was launched at ______.
A. COP 23
B. COP 24
C. COP 25
D. COP 26
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. COP 23

Explanation: he Talanoa Dialogue was launched at COP 23 under the Presidency of the Republic of Fiji, and is a year-long process that will culminate in political discussions at COP 24 in Katowice, Poland, where political leaders will be expected to signal their commitment to increasing the ambition of their NDCs. The Talanoa Dialogue represents an opening up of the UN Climate Negotiations because non-state actors are able to actively participate and submit their ideas for how national governments can improve their emission reduction targets. The Talanoa Dialogue is based on the Pacific concept of “talanoa” – storytelling that leads to consensus-building and decision-making. The process is designed to allow for participants to share their stories in an open and inclusive environment, devoid of blame, in the hopes that others can learn and benefit from their ideas and experiences.

15. India, Nepal and _____ are actively considering having a joint task force for allowing free movement of wildlife across the Kanchenjunga Landscape.

A. China
B. Afghanistan
C. Myanmar
D. Bangladesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The governments of India, Nepal and Bhutan are actively considering having a joint task force for allowing free movement of wildlife across political boundaries and checking smuggling of wildlife across the Kanchenjunga Landscape, a trans-boundary region spread across Nepal, India and Bhutan. The developments comes up after forest officials and representatives of non-government organisation of the three countries visited parts of the landscape and later held a meeting at Siliguri in north Bengal earlier this month.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 17th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email

Get more stuff like this

Subscribe to our mailing list and get interesting stuff and updates to your email inbox.