Important G.K. & Current Affairs Quiz - 11th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 11th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – 11th December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 11th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 11th December 2018


1. Sahitya Academy has announced names of ____ poets and authors who will be conferred the prestigious 2018 Sahitya Akademi Award.

A. 20
B. 22
C. 24
D. 26
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 24

Explanation: India’s national academy of letters Sahitya Academy has announced names of 24 poets and authors who will be conferred the prestigious 2018 Sahitya Akademi Award in 24 different Indian languages. The award has recognised leading works in 24 Indian languages that contains 7 guides of poetry, 6 novels, 6 limited stories, three of literary criticism and two of essays.

2. Chief Minister Devendra Fadnavis has launched a unique initiative called “SMART”. It is assisted by which among the following?
A. IMF
B. World Bank
C. NDB
D. EBRD
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. World Bank

Explanation: In a bid to transform rural Maharashtra, Chief Minister Devendra Fadnavis has launched a unique initiative called “SMART”, which stands for State of Maharashtra’s Agribusiness and Rural Transformation. This World Bank assisted project aims to revamp agricultural value chains, with special focus on marginal farmers across 1,000 villages.

3. Supreme Court has recently approved which among the following schemes?
A. Witness Protection Scheme 2018
B. Fugitives Protection Scheme 2018
C. Rehabilitated Offenders Protection Scheme 2018
D. Ex-Prisoners Reformation Scheme 2018
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Witness Protection Scheme 2018

Explanation: The Supreme Court approved India’s first Witness Protection Scheme, noting that one of the main reasons for witnesses to turn hostile is that they are not provided appropriate protection by the State. A Bench of Justices A K Sikri and S Abdul Nazeer asked the Centre, states and Union Territories to “enforce” the scheme “in letter and spirit” The court said, “it shall be the ‘law’ under Article 141/142 of the Constitution, until the enactment of suitable Parliamentary and/or State Legislations on the subject”. The programme identifies three categories of witnesses as per threat perception.

4. The cabinet has given its ‘In Principle’ approval for strategic sale of the GOI’s existing ______ of total paid up equity shareholding in Rural Electrification Corporation (REC).

A. 52.63%
B. 42.63%
C. 62.63%
D. 72.63%
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 52.63%

Explanation: The Cabinet Committee on Economic Affairs, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi has given its ‘In Principle’ approval for strategic sale of the Government of India’s existing 52.63% of total paid up equity shareholding in Rural Electrification Corporation (REC) to Power Finance Corporation (PFC) along with transfer of management control. The acquisition intends to achieve integration across the Power Chain, obtain better synergies, create economies of scale and have enhanced capability to support energy access and energy efficiency by improved capability to finance power sector.  It may also allow for cheaper fund raising with increase in bargaining power for the combined entity.

5. United States President Donald Trump recently nominated _____ as the country’s next ambassador to the United Nations.
A. Heather Nauert
B. Nikki Haley
C. Bobby Jindal
D. Nick Verma
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Heather Nauert

Explanation: United States President Donald Trump nominated State Department spokesperson Heather Nauert as the country’s next ambassador to the United Nations, PTI reported. Nauert, a former Fox News journalist, will replace Nikki Haley, who had announced her plan to leave the post.

6. _______ has launched a ground-breaking mission to land a robotic craft on the far side of the Moon.

A. France
B. Russia
C. China
D. USA
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. China

Explanation: China has launched a ground-breaking mission to land a robotic craft on the far side of the Moon. A robotic lander and rover lifted off today from China’s Xichang space centre as part of the Chang’e 4 mission. China hopes to be the first country to ever successfully undertake such a landing on the largely unexplored far side of the Moon.

7. Military Literature Festival (MLF) 2018 is being held in which among the following?
A. Chandigarh
B. New Delhi
C. Jaipur
D. Pathankot
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chandigarh

Explanation: The three-day Military Literature Festival (MLF) 2018, kick-started in Chandigarh. It is a joint initiative of military historian and Punjab CM Captain Amarinder Singh and Punjab Governor VP Singh Badnore. Open to one and all sans entry fee, MLF 2018 aims to offer an opportunity for the younger generation to get acquainted with India’s glorious military heritage, while also bringing a host of cultural activities, food cuisines and competitions to the public.

8. Recently, Shubhankar Sharma became the youngest Indian to clinch the _________.
A. European Tour Order of Merit
B. Russian Tour Order of Merit
C. Asian Tour Order of Merit
D. American Tour Order of Merit
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Asian Tour Order of Merit

Explanation: City golfer Shubhankar Sharma became the youngest Indian to clinch the Asian Tour Order of Merit on Saturday with a groundbreaking 2018 season. The Chandigarh-lad won the Order of Merit by winning $500,000 even as the last two events of the year are yet to finish. Sharma, 22, joins fellow Indian golfers Jyoti Randhawa, Arjun Atwal, Jeev Milkha Singh and Anirban Lahiri who have won the Order of Merit as the top-earning pros on the Asian Tour, with Jeev the only Indian to have done so twice – in 2006 and 2008.

9. Submarine Day has been recently observed on __________.
A. December 7
B. December 8
C. December 9
D. December 10
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. December 8

Explanation: The Indian Navy has recently celebrated Submarine Day. The day commemorates the induction of the first submarine, the erstwhile INS Kalvari, into the Navy on this day in 1967.

10. 34th SAARC Charter Day has been recently observed. SAARC was founded in _____.

A. Lahore
B. New Delhi
C. Kabul
D. Dhaka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Dhaka

Explanation: SAARC was founded in Dhaka on 8 December 1985. Its secretariat is based in Kathmandu, Nepal. The organization promotes development of economic and regional integration. It launched the South Asian Free Trade Area in 2006. SAARC maintains permanent diplomatic relations at the United Nations as an observer and has developed links with multilateral entities, including the European Union.

11. Cabinet has recently approved Memorandum of Cooperation (MoC) between India and _______ in the field of Healthcare and Wellness.

A. South Korea
B. Japan
C. Russia
D. Afghanistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Japan

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has given its ex-post facto approval to the signing of Memorandum of Cooperation (MoC) between India and the Kanagawa Prefectural Government of Japan in the field of Healthcare and Wellness.

12. President Donald Trump recently nominated ________ to lead the Department of Justice.
A. William Barr
B. Jeff Sessions
C. Henry Jonas
D. Sam Duckling
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. William Barr

Explanation: President Donald Trump nominated William Barr, a conservative lawyer who was attorney general in the administration of the late George H W Bush, to lead the Department of Justice. Barr would replaced Jeff Sessions, who Trump forced to resign last month amid rising pressure on the White House from the Russia collusion investigation of Special Counsel Robert Mueller.

13. India’s proposal to observe an International Year of Millets in ______  has been recently approved by FAO.
A. 2020
B. 2021
C. 2022
D. 2023
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2023

Explanation: India’s proposal to observe an International Year of Millets in 2023 has been approved at the 160th session of the Food and Agriculture Organisation (FAO) Council being held in Rome. This international endorsement comes against the backdrop of India celebrating 2018 as the National Year of Millets for promoting cultivation and consumption of these nutri-cereals. Millets consists of jowar, bajra, ragi and minor millets together termed as nutri-cereals. To boost production of millets, the minimum support price has been raised.

14. Who has recently bagged the top spot at the prestigious Miss World 2018 pageant?
A. Manushi Chhillar
B. Anukreethy Vas
C. Venessa Ponce De Leon
D. Nicolene Limsnukan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Venessa Ponce De Leon 

Explanation: Vanessa Ponce de Leon from Mexico has been crowned Miss World 2018 in Sanya, China. Miss World 2017 Manushi Chhillar took to the stage to hand over the crown to the model, aged 26, who is the first woman from her country to win the title.

15. Khelo India Youth Games is to be held in ______.

A. Gurugram
B. Noida
C. Pune
D. Mumbai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Pune

Explanation: After the resounding success of the first edition of the Khelo India School Games last year, the grassroot level hunt for sportspersons from across the country, is back in a bigger, better form. In its second edition, the games which is an initiative of the Central Government, has expanded in its scope, and will allow participants to compete in two categories, (Under 17) and (Under 21), this year. In its new form, the games, which will be known as the Khelo India Youth Games, also allows students from colleges and Universities to compete. The other highlight of this year’s games is that the national-level competition is moving out of the Capital and will be held in Maharashtra, which bid for the games, along with Assam and Jharkhand. This time, the games will be held in Pune, known as the city of students, from January 9 – January 20, 2019.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 10th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email