Important G.K. & Current Affairs Questions – 26th January 2019
Important G.K. & Current Affairs Questions – 26th January 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 26th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 26th January 2019


1.Which among the following is the first state in the country where an MOU has been signed to develop one such abandoned air strip at Dhalbhumgarh?
A. MP
B. Haryana
C. Jharkhand
D. Kerala
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Jharkhand

Explanation: Centre has decided to renovate and develop around 400 abandoned airstrips across the country to strengthen air-connectivity. Disclosing this at Jamshedpur in Jharkhand on Thursday Secretary of Union Civil Aviation department R N Choubey said a drive has been launched to renovate and develop abandoned airstrips to improve air connectivity on the directive of Prime Minister Narendra Modi. Mr Choubey said, the Airports Authority of India prepared a Memorandum of Understanding in this regard and sent it to all the 29 states and seven Union Territories expressing its willingness to develop those air strips along with the respective state governments. Union Civil Aviation department Secretary said that Jharkhand is the first state in the country where an MOU was signed to develop one such abandoned air strip at Dhalbhumgarh.

2. On ______________, National Tourism Day is observed every year.
A. 25th January
B. 26th January
C. 28th January
D. 30th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 25th January

Explanation: On 25th January, National Tourism Day is observed every year to raise awareness of the importance of tourism for the country’s economy.

3. UNESCO has announced that _________ will be the World Capital of Architecture for 2020.

A. Surat
B. Rio de Janeiro
C. Riyadh
D. Kathmandu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Rio de Janeiro

Explanation: The United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organization (UNESCO) has announced that the Brazilian city of Rio de Janeiro will be the World Capital of Architecture for 2020. Having defeated Paris and Melbourne, Rio will be the first city to receive the title under a program launched together by UNESCO and the International Union of Architects (UIA) in November last year. The city will host the World Congress of UIA, in July 2020, an event that occurs every three years. According to UNESCO, the World Capital of Architecture is intended to become an international forum for debates about pressing global challenges from the perspectives of culture, cultural heritage, urban planning and architecture.

4.Nanaji Deshmukh, Bhupen Hazarika and ____________ have been awarded with country’s highest civilian honour Bharat Ratna.
A. Manmohan Singh
B. Major Dhyanchand
C. SC Bose
D. Pranab Mukherjee
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Pranab Mukherjee

Explanation: Social activist Nanaji Deshmukh, Music maestro Bhupen Hazarika and  former President Pranab Mukherjee have been awarded with country’s highest civilian honour Bharat Ratna. As per a press communique issued by President’s office, Nanaji Deshmukh and Bhupen Hazarika will be awarded with the honour posthumously. The President also approved conferment of 112 Padma Awards, including 4 Padma Vibhushan, 14 Padma Bhushan and 94 Padma Shri Awards. Folk artist Teejan Bai, President of Djibouti Ismail Omar Guelleh, Industralist Anil kumar Manibhai Naik and theatre actor Balwant Moreshwar Purandare will be honoured with Padma Vibhushan.

5. The second edition of Tamil Nadu’s Global Investors Meet (GIM) has been recently held in which among the following cities?

A. Chennai
B. Salem
C. Vellore
D. Thanjavur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Chennai

Explanation: The objective of the event is to position Tamil Nadu as the investor’s choice besides showcasing its potential business opportunities. Over 250 companies from 10 countries have taken part in the event at Chennai Trade Centre.

6. International Customs Day (ICD) is annually held on __________.

A. January 25
B. January 26
C. January 27
D. January 28
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. January 26

Explanation: Annually held on January 26, International Customs Day (ICD) recognizes the role of custom officials and agencies in maintaining border security. It focuses on the working conditions and challenges that customs officers face in their jobs. Custom agencies hold employee appreciation events where custom officers are recognized for their exemplary service. Workshops, conferences and talks that focus on the year’s theme and the challenges that agencies and officers face are also held. Several agencies also hold public outreach events where they educate the public about their jobs and responsibilities.

7. Which edition of Bharat Parv, showcasing the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat, has recently begun at Red Fort?
A. 2nd
B. 4th
C. 6th
D. 8th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 4th

Explanation: Fourth edition of Bharat Parv, showcasing the spirit of Ek Bharat Shreshtha Bharat has begun at Red Fort in Delhi. It will continue till 31st January. Tourism Ministry said, the five day event is a part of Republic Day Celebrations and the objective of this festival is to generate a patriotic fervour and promote rich cultural diversity of the country. Bharat Parv will be open for public from 12 Noon to 10 PM every day and the entry will be free.

8.NASA’s Opportunity rover has completed how many years of its touchdown on the surface of Mars?
A. 5
B. 10
C. 15
D. 25
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 15

Explanation: NASA’s Opportunity rover has completed 15 years of its touchdown on the surface of Mars. The US space agency said it has travelled 45 kilometres and logged its 5,000th Martian day back in February 2018. John Callas, project manager for Opportunity, however, said that at present the agency does not know the rover’s status.

9. FSSAI has said food businesses need to comply with new packaging regulations that bar use of recycled plastics and newspapers to wrap food articles by which among the following dates?
A. March 1
B. May 15
C. June 10
D. July 1
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. July 1

Explanation: FSSAI has said food businesses need to comply with new packaging regulations that bar use of recycled plastics and newspapers to wrap food articles by July 1. In a release, FSSAI CEO Pawan Agarwal said the new packaging regulations would raise the bar of food safety in India to the next level. The new regulations prohibit packaging material made of recycled plastics including carry bags for packaging, storing, carrying or dispensing articles of food.

10. Which among the following countries has cloned five monkeys for human disease research?

A. Russia
B. USA
C. India
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: Scientists in China have cloned five monkeys for human disease research. The research team edited genes of monkeys to induce several human diseases like Alzheimer’s claiming that it would help in medical research. This experiment may likely to raise fresh ethical concerns about gene-editing. As per the media reports, this is the first time multiple clones had been made from a gene-edited monkey for biomedical research. The announcement in  National Science Review, a Chinese journal, follows the recent confirmation that the world’s first gene-edited human babies have been born in China,  which caused widespread disquiet in the scientific community.

11. President Ram Nath Kovind has approved awards of _____ Gallantry and other Defence decorations  to Armed Forces personnel and others on the eve of the 70th Republic Day Celebrations.
A. 244
B. 279
C. 302
D. 411
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. 411

Explanation: President Ram Nath Kovind has approved awards of 411 Gallantry and other Defence decorations  to Armed Forces personnel and others on the eve of the 70th Republic Day Celebrations. The awards  include one Ashoka Chakra, 4 Kirti Chakras, 11 Shaurya Chakras, 28 Param Vishisht Seva Medals, 3 Uttam Yudh Seva Medals, 51 Ati Vishisht Seva Medals, one Bar to Yudh Seva Medal, 9 Yudh Seva Medals, two Bar to Vishisht Seva Medals. Besides, 120 Vishisht Seva Medals and  six Bar to Sena Medals, 103 Sena Medals, 7 Nao Sena Medals , 2 Vayu Sena Medals, 5 Bar to Sena Medals, 35 Sena Medals, 9 Nao Sena Medals and 14 Vayu Sena Medals also included in the list.

12. Committee of Administrators of the BCCI has lifted the suspension on Hardik Pandya and __________.
A. KL Rahul
B. Virat Kohli
C. Gautam Gambhir
D. Shikhar Dhawan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. KL Rahul

Explanation: Committee of Administrators of the Board of Control for Cricket in India (BCCI) has lifted the suspension on Hardik Pandya and KL Rahul. Both were suspended from the Indian team for their controversial remarks on women on a TV show. BCCI has also confirmed that Pandya will join the Indian team for the New Zealand series while Rahul will join the India ‘A’ Squad that is currently playing a series of one-day matches against England Lions in Thiruvananthapuram. A BCCI statement said, the decision has been taken after discussing the matter with new amicus curiae P S Narsimha

13. The second edition of the India Heritage Walk Festival (IHWF) will be held across how many cities in February?
A. 16
B. 29
C. 37
D. 44
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 37

Explanation: The second edition of the India Heritage Walk Festival (IHWF) will be held across 37 cities in February, with the UNESCO joining hands with Sahapedia this year. The festival will be held from February 2-28, with a focus on heritage education and walks for people with special needs. The IHWF, which received the PATA Gold Award 2018 for its maiden pan-India event, will kick-start with a heritage walk in Ahmedabad on February 2, focusing on the religious history and co-existence of multiple faiths in that city.

14. The three-year strategic programme of cooperation has been recently signed between India & _________.
A. South Africa
B. Pakistan
C. Nepal
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. South Africa

Explanation: India and South Africa recently signed an agreement to further deepen their strategic partnership following delegation-level talks led by Prime Minister Narendra Modi and South African President Cyril Ramaphosa here. The Three-Year Strategic Programme of Cooperation is aimed at enhancing the Strategic Partnership Agreement that was signed in 1997 by Prime Minister H.D. Deva Gowda and South African President Nelson Mandela in 1997.

15. Which among the following countries may overtake the U.S. as the world’s biggest retail market this year, according to a report published Wednesday by research firm eMarketer?
A. India
B. UK
C. China
D. Pakistan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. China

Explanation: China may overtake the U.S. as the world’s biggest retail market this year, according to a report published Wednesday by research firm eMarketer. The report predicted that China’s total retail sales will grow 7.5 percent to reach 5.636 trillion U.S. dollars in 2019, while that of the U.S. will grow 3.3 percent to 5.529 trillion U.S. dollars. The sale boom, according to the report, is a result of China’s rising incomes and thriving e-commerce.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email