Important G.K. & Current Affairs Questions – 24th January 2019

0

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 24th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 24th January 2019


1._________ and the United Arab Emirates (UAE) recently signed a USD 3 billion bailout package, as part of Abu Dhabi’s support to boost the cash-strapped country’s dwindling dollar reserves.
A. Iran
B. Pakistan
C. Saudi Arabia
D. Israel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pakistan

Explanation: Pakistan and the United Arab Emirates (UAE) signed a USD 3 billion bailout package, as part of Abu Dhabi’s support to boost the cash-strapped country’s dwindling dollar reserves. The UAE in December last year had announced to provide USD 3 billion financial assistance to Pakistan after Saudi Arabia made a similar commitment to help Islamabad successfully overcome international payment crisis and to avoid a stringent International Monetary Fund (IMF) deal.

2. ______ has signed a Memorandum of Understanding with Korea Intelligent Automotive Parts and Promotion Institute (KIAPI), to support Korean Automotive Industry for Indian Certification of safety critical components as well as vehicles.
A. FICCI
B. SEBI
C. CII
D. ICAT
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D.ICAT

Explanation: International Centre for Automotive Technology (ICAT) has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Korea Intelligent Automotive Parts and Promotion Institute (KIAPI), South Korea to support Korean Automotive Industry for Indian Certification of safety critical components as well as vehicles.

3. The final planning conference to work out the modalities for Indian Africa Field Training Exercise (IAFTX)-2019 is being conducted at _________.

A. Amritsar
B. Pune
C. Kochi
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Pune

Explanation: The final planning conference to work out the modalities for Indian Africa Field Training Exercise (IAFTX)-2019 is being conducted at Pune on 23-24 January 2019. Delegates from Egypt, Ghana, Nigeria, Senegal, Sudan, South Africa, Tanzania, Namibia, Mozambique, Uganda, Niger & Zambia attended the conference. Indian Africa Field Training Exercise (IAFTX)-2019 is scheduled to be conducted at Aundh Military Station and College of Military Engineering, Pune from 18 March to 27 March 2019. The joint training exercise is being conducted with more than a dozen African countries & India. It aims at  synergysing humanitarian mine action and joint peace operations. The initial planning conference for the exercise was held in December 2018.

4.The Union Cabinet, has recently given its approval to the Memorandum of Cooperation (MoC) between India and _______ in the field of food processing sector.
A. South Korea
B. Japan
C. Thailand
D. Malaysia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Japan

Explanation: Bilateral cooperation in the field of food processing between India and Japan will be mutually beneficial to the food processing sector in both countries. It will promote understanding of best practices in food processing in the two countries and will help in improving the food processing sector as well as improved market access, leading to equity and inclusiveness. The MoC will lead to betterment of the food processing sector in the country by introducing innovative techniques and processes. It will help in increasing food processing in the country by getting access to best practices and better markets.

5. The Union Cabinet has recently approved the signing Memorandum of Understanding between India and ______ for cooperation on the Recruitment of Domestic Workers.

A. USA
B. Russia
C. Kuwait
D. Iran
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kuwait

Explanation: The Union Cabinet chaired by Prime Minister Shri Narendra Modi has approved the signing Memorandum of Understanding between India and Kuwait for cooperation on the Recruitment of Domestic Workers. The MOU will promote bilateral cooperation in domestic workers related matters between the two countries. Around 3,00,000 Indian domestic workers deployed in Kuwait. This includes around 90,000 female domestic workers.

6. French soccer champions Paris St Germain have been fined ____________ after the club’s scouts had for years listed the ethnic origins of young recruits.

A. 80,000 euros
B. 90,000 euros
C. 100,000 euros
D. 120,000 euros
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 100,000 euros

Explanation: French soccer champions Paris St Germain have been fined 100,000 euros ($113,590.00) after the club’s scouts had for years listed the ethnic origins of young recruits. Blanc has been at the Ligue 1 club since 2011 but PSG have previously said the club’s general management did not know there was an ethnic registration system in a recruitment department.

7. Nitin Gadkari recently inaugurated a 1,210-meter span-bridge over the _______ river in J&K’s Kathua district to reduce the distance to Punjab’s Pathankot city.
A. Satluj
B. Indus
C. Ravi
D. Beas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ravi

Explanation: Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari on Tuesday inaugurated a 1,210-meter span-bridge over the river Ravi in Jammu and Kashmir’s Kathua district to reduce the distance to Punjab’s Pathankot city by 36 km. Addressing a public rally after inaugurating the bridge, Gadkari said the Modi government had set a new mark in timely delivery of public goods by completing projects on or ahead of time.

8.__________ declared the Pakke Paga Hornbill Festival (PPHF)–the state’s only conservation festival, as a “state festival”.
A. Bihar
B. Manipur
C. Mizoram
D. Arunachal Pradesh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Arunachal Pradesh

Explanation:

The government of Arunachal Pradesh declared the Pakke Paga Hornbill Festival (PPHF)–the state’s only conservation festival, as a “state festival”. Arunachal Pradesh Pema Khandu made the announcement while addressing the valedictory ceremony of the fourth edition of the festival at Seijosa in East Kameng district.

The first-ever PPHF was held on January 16–18, 2015. The organizers had a number of objectives in mind—to recognise the role played by the resident Nyishi tribe in conserving hornbills in the Pakke Tiger Reserve (PTR), to devise alternative sources of income for a region that relies on hunting and logging, and to tell the rest of the country about the wonders of the PTR and its surrounding areas.

9. The Andhra Pradesh government has announced to give only ___ per cent reservation to EWS under the Centre’s 10 per cent quota, setting aside the rest to the upper caste Kapus.
A. 5
B. 6
C. 8
D. 9
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 5

Explanation:

The Andhra Pradesh government has announced it will give only five per cent reservation to the economically weaker sections (EWS) under the Centre’s 10 per cent quota, setting aside the rest to the upper caste Kapus.

Chief Minister N Chandrababu Naidu made the announcement today. “We had requested the Centre to extend five per cent reservation to the Kapu community long ago but the BJP leaders did not agree. Now, out of the 10 per cent reservation provided by the Centre to the economically weaker sections, we will give five per cent to Kapus and the balance to the EWS,” the chief minister told his party leaders during a teleconference.

10. ___________ announced that they are creating an independent Institute for Ethics in Artificial Intelligence with an initial grant of $7.5 million over a period of five years.

A. Twitter
B. Instagram
C. Facebook
D. Snapchat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Facebook

Explanation: Social media giant Facebook announced that they are creating an independent Institute for Ethics in Artificial Intelligence with an initial grant of $7.5 million over a period of five years. In collaboration with the Technical University of Munich (TUM) in Germany, the institute will help advance the growing field of ethical research on new technology and will explore fundamental issues affecting the use and impact of AI.

11.India was recently ranked ______ in Global Talent Competitive Index 2019.
A. 50th
B. 68th
C. 77th
D. 80th
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. 80th

Explanation:

At 80th rank, India moves up one position on the Global Talent Competitive Index (GTCI) 2019, according to a report released by INSEAD business school in partnership with Tata Communications and Adecco Group. According to the report, India’s biggest challenge is to improve its ability to attract and retain talent. It further added, there is a need to address its poor level of Internal Openness in particular with respect to weak gender equality and low tolerances towards minorities and immigrants—and its disappointing showing in lifestyle indicators.

12.Prime Minister, Modi inaugurated the Subhas Chandra Bose museum at _______ recently.
A. Taj Mahal
B. Red Fort
C. India Gate
D. Raj Ghat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Red Fort

Explanation:Remembering the heroes of freedom struggle, Prime Minister, Narendra Modi inaugurated the Subhas Chandra Bose museum at Red Fort on Wednesday, to mark his 122nd birth anniversary. He also visited this Museum on Netaji’s life and Indian National Army. Prime Minister was accompanied by CK Bose, Netaji’s great grand Nephew. In a symbolic gesture PM Modi placed Netaji’s trademark triangular cap on a display unit. This cap was presented to him by Netaji’s family. He also met members of the Indian National Army and their family members.  Last year on 21st Of October the decision was taken to set up this Museum in Red Fort

13. The government has instituted an annual award titled Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar. It will be announced every year on __________.
A. 22nd January
B. 23rd January
C. 24th January
D. 25th January
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 23rd January

Explanation:  The government has instituted an annual award titled Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar. It will be announced every year on 23rd January, the birth anniversary of Netaji Subhash Chandra Bose.The Award carries a  certificate and a cash prize of 51 lakh rupees. This year, 8th Battalion of National Disaster Response Force located at Ghaziabad has been selected for the Award for its commendable work in disaster management.

14. In the US, ___________, the first Indian-origin Senator, has raised a whopping more than 1 million US Dollar funds within 24 hours after announcing his/her Presidential bid for 2020.
A. Kamala Harris
B. Nikki Haley
C. Raghuram Rajan
D. Munish Malhotra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Kamala Harris

Explanation: In the United States, Kamala Harris, the first Indian-origin Senator, has raised a whopping more than 1 million US Dollar funds within 24 hours after announcing her Presidential bid for 2020. According to local media reports, 38,000 donors gave 1.5 million dollars to Ms Harris for her campaign. She also raised more than 110,000 dollars from merchandise.

15. _________ became the first player in history to win the Sir Garfield Sobers Trophy.
A. MS Dhoni
B. Virat Kohli
C. Yuvraj Singh
D. Harbhajan Singh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Virat Kohli

Explanation: Team India skipper Virat Kohli today ed history by becoming the first player in history to win the Sir Garfield Sobers Trophy for ICC Cricketer of the Year. The ICC said in a statement that Kohli  also won awards as the ICC Men’s Test Player of the Year and the ICC ODI Player of the Year. Kohli was also named captain of ICC’s Test and ODI teams of 2018 for a fabulous run in international cricket.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email