Current Affairs Questions - 13th January 2019
Current Affairs Questions - 13th January 2019
IBPS PO Free Mock Test 2019

Daily Current Affairs Questions PDF – January 2019

January Current Affairs. Important Current Affairs Questions – 13th January 2019. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance, SSC , Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Questions “ in PDF format based on the current events for your daily practice.

This Important Current Affairs Questions – January 2019″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SSC , Railways and other competitive exams.

Important Current Affairs Questions  – 13th January 2019


1. The inaugural round of the India-US 2+2 inter-sessional meeting was recently held in ___________.
A. Mumbai
B. New Delhi
C. Lucknow
D. Varanasi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: India and the US recently discussed ways to expand bilateral cooperation on defence and foreign policy issues and exchanged views on regional developments as stakeholders for a free, open, inclusive and peaceful Indo-Pacific. The inaugural round of the India-US 2+2 inter-sessional meeting was held in New Delhi with the Indian delegation led jointly by Gourangalal Das, Joint Secretary in the Ministry of External Affairs and Shambhu S Kumaran, Joint Secretary, Ministry of Defence, while the US side was headed jointly by Ambassador Alice Wells, Principal Deputy Assistant Secretary of State and Randall Schriver, Assistant Secretary of Defense.

2. Which state government recently withdrew general consent accorded to the CBI to probe cases in the state?
A. Haryana
B. Maharashtra
C. Chattisgarh
D. Mizoram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Chattisgarh

Explanation: After West Bengal and Andhra Pradesh, the Congress-led Chhattisgarh government withdrew general consent accorded to the CBI to probe cases in the state, officials said. The state government has written to the Home Ministry and the Ministry of Personnel to convey its decision in this regard, they said. With this, the Central Bureau of Investigation (CBI) would now require permission of the state government to conduct raids and probe in Chhattisgarh, the officials said. Earlier, West Bengal and Andhra Pradesh had withdrawn general consent accorded to the CBI to probe cases.

3. Which state recently launched ‘Ama Ghare LED’ (LED bulbs in our houses) scheme?

A. West Bengal
B. Odisha
C. Telangana
D. Jharkhand
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Odisha

Explanation: Chief Minister Naveen Patnaik launched the ‘Ama Ghare LED’ (LED bulbs in our houses) scheme which will benefit about 95 lakh families in the State. Each beneficiary family will get four LED bulbs free of cost under the scheme. Launching the scheme during the ‘Ama Gaon, Ama Bikash’ programme, the Chief Minister said the LED bulbs (9-watt each) will be distributed to the beneficiaries registered under the National Food Security Act (NFSA) and the State Food Security Scheme (SFSS). Distribution of the bulbs will be started at the PEETHA (Peoples Empowerment – Enabling Transparency and Accountability of Odisha Initiatives) schemes on January 15. Odisha Power Transmission Corporation Limited (OPTCL) will be implementing the scheme and the bulbs will be distributed through camps and PDS outlets across the State.

4. The 64th National Symposium of Poets, organised by All India Radio, started in which among the following cities recently?

A. Pune
B. Chennai
C. Kochi
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Chennai

Explanation: The 64th National Symposium of Poets, organised by All India Radio, started in Chennai on Thursday evening. 23 poets, representing all 22 languages in the Ninth Schedule of the Indian Constitution are participating in the symposium. Inaugurating the Sarva Bhasha Kavi Sammelan, Tamil Nadu Governor Bunwarilal Purohit said poems enlighten hearts and minds, apart from helping in contributing to national integration and linguistic harmony.

5. 29th biennial Indian Paint Conference has been recently held in _________.

A. Mumbai
B. Agra
C. New Delhi
D. Gurugram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Agra

Explanation: The Indian Paint Association (IPA), the apex body of the country’s paint industry announced that the 29th biennial Indian Paint Conference would be held in Agra, Uttar Pradesh from 11th to 13th January 2019. This would be the largest trade show of the estimated INR 500 billion (50,000 Crore) Indian Paints & Coatings industry.

6. Government of Jharkhand recently organized Global Skill Summit – 2019 in _______.

A. Dhanbad
B. Jamshedpur
C. Bokaro
D. Deoghar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: To mark employment generation for 1.06 lakh youths in a year, Government of Jharkhand on Thursday organized Global Skill Summit – 2019 in Ranchi during which appointment letters were given to all the candidates. Chief Minister Raghubar Das, addressing a gathering during the summit, said that Jharkhand created history by giving one lakh jobs to the youths from a single platform in a day. Jharkhand is the only state in the country where three global summits were organized in a row merely in four years by this government, where delegates from different countries took part in it, who also expressed their desire for investment in Jharkhand, he added.

7. ‘Women of India Organic Festival’ has been recently organised by which among the following ministries?
A. Women & Child Development
B. Home Affairs
C. Human Resource Development
D. Health
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Women & Child Development

Explanation: The Ministry of Women and Child Development is organizing the three-day 6th ‘Women of India Organic Festival’. The aim of the festival is to celebrate and promote women farmers and entrepreneurs in the organic sector from the remotest parts of India.The Women of India Organic Festival has been held annually in New Delhi since 2015, and makes its debut in Chandigarh this year. It will bring the joy of going organic to the evergreen Leisure Valley, which is a continuum of gardens, to showcase the varied products of women farmers and entrepreneurs. With each year, the sales and footfalls at the Organic Festival have only increased, indicating a growing interest in organic produce.

8. The India Manufacturing Barometer 2019 Report has been recently prepared by ___________ in association with PwC.
A. Ministry of Finance
B. IMF
C. FICCI
D. World Bank
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. FICCI

Explanation: The PwC-FICCI report, ‘Manufacturing Barometer’ said that in the next one year, over 7% growth in the gross domestic product (GDP) looks achievable for the country. India Inc. is upbeat about the future of the economy as they expect growth to be driven by strong domestic demand and an increased focus on export markets, says a new survey of manufacturers by global consulting firm PwC and industry body Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI).

9. President of India, recently conferred the Honorary Rank of General of the Indian Army on _____________, Chief of the Army Staff, Nepalese Army.
A. Purna Chandra Thapa
B. KP Oli
C. Ram Manohar Madhesi
D. Krishna Kant Deb
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Purna Chandra Thapa

Explanation: President Ram Nath Kovind recently conferred the honorary rank of General of the Indian Army to General Purna Chandra Thapa, the Army Chief of Nepal. Thapa assumed the command of the Nepal Army in September last year. Commissioned into the Nepali Army in 1980, the general is a graduate of the National Defence College, India and Army Command and Staff College, Nepal.

10. RBI has recently approved the appointment of ___________ as non-executive part time Chairman of the board of private sector lender Yes Bank.

A. Usha Subramanian
B. Brahm Dutt
C. Rana Kapoor
D. Naina Kidwai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Brahm Dutt

Explanation: The Reserve Bank of India has approved the appointment of Brahm Dutt as non-executive part time Chairman of the board of private sector lender Yes Bank. The appointment is till July 2020 as Dutt will then attain the age of 70 years. Dutt has been on the Board of Yes Bank since July 2013 as an Independent Director. He is a former IAS officer and was Secretary in the Cabinet Secretariat and in the Ministry of Road Transport & Highways.

11. Who has been appointed as the Secretary General, National Human Rights Commission recently?

A. Abhishek Rana
B. Anjali Sharma
C. Snehlata Srivastava
D. Jaideep Govind
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Jaideep Govind

Explanation: Senior bureaucrat Jaideep Govind was recently appointed Secretary General, National Human Rights Commission, according to an order issued by personnel Ministry. Govind, a 1984 batch IAS officer of Madhya Pradesh cadre, is at present Special Secretary and Financial Adviser in Ministry of Rural Development.

12.____________ has recently acquired the top position in the under-8 category at the Kids’ Golf World Championship.
A. Nikhil Khanna
B. Kartik Singh
C. Parikshit Luthra
D. Himani Mehra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kartik Singh

Explanation: Budding golfer Kartik Singh has acquired the top position in the under-8 category at the Kids’ Golf World Championship organised by US kids Golf in Malaysia. Kartik, a member of the junior programme at the DLF Golf Academy has thus become the youngest Indian to win a junior world title.

13. The Citizenship (Amendment) Bill 2019, recently passed by the Lok Sabha, provides Indian citizenship to non-Muslims from Bangaldesh, Pakistan and _________.
A. Myanmar
B. Afghanistan
C. Bhutan
D. Nepal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Afghanistan

Explanation: A bill seeking to provide Indian citizenship to non-Muslims from Bangaldesh, Pakistan and Afghanistan was passed by the Lok Sabha. The Bill provides for according Indian citizenship to the the Hindus, Jains, Christians, Sikhs, Buddhists and Parsis from Bangladesh, Pakistan and Afghanistan after six years of residence in India instead of 12 years currently even if they do not possess any document. It may be recalled, that the BJP appears to have been isolated over the issue. The Asom Gana Parishad (AGP), a partner in the BJP-led Assam government, broke up with the saffron party while the NDA allies, the Shiv Sena and the JD (U), have opposed this legislation.

14. How many states/UTs participated in the MoU signing ceremony for construction of Renukaji multipurpose dam project?
A. Four
B. Five
C. Six
D. Seven
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Six

Explanation: Himachal Chief Minister Jai Ram Thakur participated in the MoU signing ceremony at New Delhi for construction of Rs. 4596.76 crore Renukaji multipurpose dam project on Giri river in upper Yamuna basin. Chief Ministers of six states, including Rajasthan, Haryana, Uttar Pradesh, Uttarakhand, Delhi and Himachal Pradesh signed the MoU in the presence of Union Minister for Road Transport & Highways, Shipping and Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation, Nitin Gadkari. The shares of these states — Haryana, UP,  Uttarakhand, Himachal, Rajasthan and Delhi are 47.82%, 33.65%, 3.15%, 9.34% and 6.04% respectively. For the investigation and land acquisition of the project, central government has released Rs. 446.96 crore, government of Delhi has released Rs. 214.84 crore and government of Haryana has released Rs. 25 crore till date.

15. The Committee headed by ___________, constituted to review and suggest modifications and changes in the provisions of the Section 126 and other sections of the RPA 1951, submitted its report recently.

A. Rakesh Nirupam
B. Umesh Sinha
C. Jyoti Basu
D. Hussain Qureshi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Umesh Sinha

Explanation: The Committee constituted under the chairmanship of Sr. Deputy Election Commissioner Sh. Umesh Sinha to review and suggest modifications and changes in the provisions of the Section 126 and other sections of the Representation of the People Act 1951, provisions of Model Code of Conduct and any other ECI instruction in this regard has submitted its report to the Commission. The Committee had detailed consultations with all major stakeholders including various political parties, nominees/ representatives of the Press Council of India (PCI), the News Broadcasters Association (NBA), the Internet and Mobile Association of India (IAMAI), the Ministry of Information and Broadcasting, the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY) as well as representatives of several intermediaries and technology companies including  Facebook, WhatsApp, YouTube, Twitter, and Google.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th January 2019


 Monthly Current Affairs December 2018 : Download PDF

Monthly Current Affairs PDF - December 2018

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email