NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Book PDF

Data Interpretation Questions

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation Questions is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exam. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed.This collection of data present in the form of charts.(Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart, and Radar Chart).So here, In this article, we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Data Interpretation Questions PDF asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

These Data Interpretation Questions also important for CAT exam.If you started preparing for the CAT exam and you don’t know How to Prepare for Data Interpretation For CAT Exams then you should start practice of Data Interpretation from the below given quiz.

Data Interpretation Questions Quiz-47

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.


Directions: (1-5) Paragraph given below gives information of Literate and illiterate population out of total population of three cities i.e. A, B and C. Read the paragraph carefully and answer the following questions.

Total population of city A & B is 44000 and 32000 respectively. Total Literate population of city B is 12000, which is 25/4% of total population of city C.Ratio of Literate to illiterate population in city A is 5:6 and total Literate population in city C is 100% more than that of illiterate population. 40% of literate population in each city is graduate.

1.Literate population from city B are what percent of illiterate population of city A?

A. 100%
B. 75%
C. 50%
D. 40%
E. 60%

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 50%

Explanation-

 

 

 

 

 

 

 

 

Required Percentage=(12000/24000)*100=50%

2.What is the ratio between graduate population of city C and total population of city B?

A. 5:8
B. 3:5
C. 5:3
D. 8:5
E. 1:3

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 8:5

Explanation-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.What is the difference between graduate population of city B and illiterate population of city C?

A. 59200
B. 58400
C. 58600
D. 59400
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. 59200

Explanation-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.Population which is literate but ungraduated from city A are what percent graduate population of city B?

A. 500%
B. 250%
C. 300%
D. 120%
E. 375%

Show Correct Answers

Correct Answer –B. 250%

Explanation-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. If ratio of male to female in graduate population from city C is 9:7, find difference between graduate male from city C to literate but ungraduated from city B?

A. 14400
B. 25600
C. 21600
D. 24800
E. 23200

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 21600

Explanation-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Directions: (6-10)Table shows total number of people working in department A of a office and percentage distribution of people working in three (B, C & D) different department of same office Read the following table carefully and answer the questions given below.
Note –
Total people working in any office = Total people working in department (A + B + C + D) of that office.

Offices Total People working in Departmental A Percentage distribution of total number of people working in Department
B C D
P 240 30% 45% 10%
Q 130 22% 28% 37%
R 160 15% 40% 25%
S 306 24% 32% 26%

6.Find the difference between total number of people working in D of P & R together and total number of people working in B of Q & S together?

A. 248
B. 264
C. 268
D. 278
E. 228

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 268

Explanation-

 

 

 

 

 

7.Find the average number of people working in C of R & S?

A. 480
B. 432
C. 436
D. 448
E. 315

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 432

Explanation-

 

 

 

8.Find the ratio between total number of people working in A & D of R to total number of people working in all four departments of P?

A. 11 :40
B. 09 :40
C. 13 :40
D. 09 :43
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 9 :40

Explanation-

 

 

 

 

9.Total number of people who working in C of R is what percent less or more than total number of people who working in A of P?

A. 83.33%
B. 25%
C. 66.66%
D. 33.33%
E. 75%

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 33.33%

 

 

 

 

10.In office X, total number of people working in A is 20% more than that of in R and ratio of total number of people who working in A of X to total number of people who working in all four departments in that office is 3:11. Find the total number of people working in X?

A. 501
B. 487
C. 318
D. 452
E. 704

Show Correct Answers

Correct Answer: E. 704

Explanation-

 

 

 


Quantitative Aptitude Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Simplification and Approximation Questions Quadratic Equation Questions Number Series Questions
Quant Miscellaneous Questions

Data Interpretation (DI) Cracker Book for Banking and Insurance Exams 2022 – Download Now

Best Data Interpretation Book for Bank Exam

Decision-Making Book for NABARD Grade A Exam 2022