Data Interpretation Questions With Solutions
Data Interpretation Questions With Solutions

Data Interpretation Questions

Hello Aspirants, As we all know that Data Interpretation Questions is a vital part of quantitative aptitude section for every competitive exam. Data Interpretation is the process of making sense out of a collection of data that has been processed. This collection of data present in the form of charts. (Like – Tabular Chart, Bar Chart, Pie Chart, Line Chart, Missing Data Chart, Caselet Chart, and Radar Chart). So here, In this article, we will provide different charts with some questions.These Data Interpretation Questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams, Data Interpretation Questions PDF asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Data Interpretation asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Data Interpretation section then you should practice more and more Data Interpretations questions.

These Data Interpretation Questions also important for CAT exam.If you started preparing for the CAT exam and you don’t know How to Prepare for Data Interpretation For CAT Exams then you should start practice of Data Interpretation from the below given quiz.

Data Interpretation Questions Quiz-43

This “Data Interpretation Questions and Answers” is also important for other banking exams such as SBI PO, SBI Clerk, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.


Directions: (1-4) Line graph given below shows percentage of total quantity of milk in five different vessels (P, Q, R, S & T) out of total mixture of milk and water in these vessels for two different milkmen (A & B). Capacity of these five vessels equal for both the milkmen. Read the data carefully and answer the questions.

1.If average of quantity of water in vessel R for both the milkmen is 960 liters and total mixture in vessel P is 40% more than total mixture in vessel R, then find difference between quantity of water in vessel P for both the milkmen?

A. 240 L
B. 220 L
C. 320 L
D. 280 L
E. 300 L

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 280 L

Explanation-

 

 

 

 

2.If ratio between capacity of vessel P to vessel T is 2: 3 and difference between total quantity of milk in vessel P and vessel T for both the milkmen is 180 liters, then find the difference between total quantity of water in vessel P and T for both the milkmen?    

A. 540 L
B. 520 L
C. 548 L
D. 480 L
E. 524 L

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 540 L

Explanation-

 

 

 

 

 

3.Which option required to find difference between capacity of vessel S and T?

A. Difference between milk in vessel S of A and water in vessel T of B is 320 l.
B. difference between water in vessel S of B and milk in vessel T of A is 200 l
C. None of these
D. Ratio of capacity of S & T is 3: 2 and difference between water in vessel S of B and milk in vessel T of A is 200 l.
E. Either (B) or (D)

Show Correct Answers

Correct Answer: E. Either (B) or (D)

Explanation-

 

 

 

 

 

 

4.If some quantity of mixture sold by A to B from the vessel Q but instead of mixture A cheat B and he sold only water to B, then find the quantity of mixture sold by A to B.
I. Mixture sold by A to B from vessel Q is 62.5% less than total milk in vessel Q for B, while difference between total quantity of milk in vessel Q for both milkmen is 400 l.
II. A sold 37.5% of its total water from vessel Q to B, while difference between total quantity of milk in vessel Q for both the milkmen is 400 l.

A. Statement (I) alone is sufficient to answer the question but statement (II) alone is not sufficient to answer the questions.
B. Statement (II) alone is sufficient to answer the question but statement (I) alone is not sufficient to answer the question.
C. Both the statements taken together are necessary to answer the questions, but neither of the statements alone is sufficient to answer the question.
D. Either statement (I) or statement (II) is sufficient to answer the question.
E. Statements (I) and (II) together are not sufficient to answer the question.

Show Correct Answers

Correct Answer –D. Either statement (I) or statement (II) is sufficient to answer the question.

Explanation-

 

 

 

 

 

 

Directions:(5-9) Bar graph given below shows time (in hours) taken by five different pipes to fill a tank ‘T’ alone. Ratio of efficiency of all five pipes remain same throughout any situation. Study the data carefully and answer the following questions.

5.All five-pipe start filling another tank ‘X’ together and E closed after 8 hours. Tank filled by B is same as tank filled by C, while A and C fill the tank for same time. D fill the tank for ‘p’ hours. If B, C & D together can fill the tank ‘X’ in 24 hours and B fill the tank for only 10 hours, then find the value of ‘p’.

A. 7 hours
B. 9 hours
C. 11 hours
D. 13 hours
E. 15 hours

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 13 hours

Explanation-

 

 

 

 

 


6.A and C together can fill another tank ‘P’ in (T + 42) hours, while B and D together can fill the tank ‘P’ in (T + 15) hours. Find how many hours B fill the tank ‘P’. 

A. 100 hours
B. 90 hours
C. 85 hours
D. 50 hours
E. 60 hours

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 90 hours

Explanation-

 

 

 

7.All five pipes started together to fill another tank M. E fill the tank for 6 hours and then closed. After 3 hours more both B and D closed too. 40% of total tank is filled by A and C together but after ‘x’ more hour’s ‘A’ left. Remaining tank is completed by ‘C’ in ‘d’ more hours. If ‘d – x = 3’, then number of hours for which ‘C’ fill the tank is what percent more than number of hours for which ‘A’ fill the tank.

A. 33.33%
B. 50%
C. 66.66%
D. 75%
E. 100%

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 50%

Explanation-

 

 

 

 

 

 

 

8.A, B and C together starts to fill tank ‘T’. After seven hours ‘C’ closed and after three hours more ‘A’ and ‘B’ also closed. If remaining tank is filled by D and E alternatively in ‘d’ hours. If ‘d’ is integer, then find ‘E’ filled for how many hours ?

A. 3 hours
B. 4 hours
C. 5 hours
D. 6 hours
E. Cannot be determined

Show Correct Answers

Correct Answer: B. 4 hours

Explanation-

 

 

 

 

 

 

9.A, B and D together started filling tank ‘T’. After five hours, B and D replaced by C and E and after five more hours A also close. After one more hour E close too. C fill the tank for total ‘t’ hours. In other case A and B starts filling together to tank ‘T’. After four hours both pipes are replaced by E. If E fill the tank for five hours and replaced by D who fill the tank for eight hours. Remaining tank filled by C in ‘d’ hours. Find (d – t)?

A. 4 hours
B. 10 hours
C. 6 hours
D. 8 hours
E. 12 hours

Show Correct Answers

Correct Answer: D. 8 hours

Explanation-

 

 

 

 

 

 

 


Quantitative Aptitude Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Quantitative Aptitude Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Quantitative Aptitude Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Simplification and Approximation Questions Quadratic Equation Questions Number Series Questions
Quant Miscellaneous Questions

Data Interpretation (DI) Cracker Book for Banking and Insurance Exams 2021 – Download Now

Best Data Interpretation Book for Bank Exam

Attempt Free Mock Tests & Get Free eBooks

SBI Clerk 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
SBI PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
IBPS PO Mains 2023 Free Mock Tests – Attempt Free Here
Free Current Affairs Test & Monthly Free eBook 2023 – Click Here
Download Free Ixammr Exam Preparation App By Let’s Study Together (LST)