Cloze Test Questions for Banking Exams
Cloze Test Questions for Banking Exams
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Cloze Test Questions For Banking Exams

Cloze Test Questions for Banking, Insurance, and SSC CGL/CHSL Exams. How to solve New Pattern Cloze Test – Cloze Test Ticks and Tips. If you are preparing for upcoming IBPS, SBI PO/Clerk, RBI Assistant Mains, LIC AAO, SEBI Grade A, and other exams, you will come across a section on the English language Section. Here we are providing you English Language Cloze Test Questions for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

English Language Cloze Test Questions will help you learn concepts on important topics in English Section. This “English Language Cloze Test Questions” is also important for other banking exams such as SBI Clerk, IDBI Executive and Syndicate PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO, SEBI, NABARD, RBI, and other competitive exams.

English Language Cloze Test Questions for Banking Exams | Set- 13


Directions:(1-5) In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five options are given. Find out the appropriate option which fits the blank appropriately.

The G20, comprising the world’s richest economies accounting for 80% of the global GDP, finally committed to work together to develop a transparent, robust, coordinated, science-based global _______ (1) to the pandemic, which has affected more than 150 countries, and its health, social and economic impacts. This extraordinary leaders’ _______ (2), organized at India’s suggestion, and held via video-conference, reprises the founding moments of the grouping, convened to respond to the global financial crisis of 2007-08. So far, the response to the _______ (3) has been national, and insular, complete with export bans on masks, medicines, protective gear and vital _______ (4) equipment. The US, with its transactional America First policy, did not play its traditional leadership role. China’s mercantilist approach meant it has _______ (5) on repairing and safeguarding its economic interests. The G20 leaders’ summit was an effort to fill the leadership gap.

1. Choose the correct option for (1):

  1. Response
  2. Transports
  3. Experience
  4. Metaphor
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Response

Explanation: Steps taken by the G20 countries to deal with the pandemic are mentioned in this sentence. So, from this information we can clearly see that ‘response’ is the most appropriate filler choice.

2. Choose the correct option for (2):

  1. Revenue
  2. Conclusion
  3. Summit
  4. Joining
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: C. Summit

Explanation: As the given sentence is talking about the reason behind the gathering of these countries, so on the basis of this, it can be seen that ‘summit’ is the most appropriate filler choice.

3. Choose the correct option for (3):

  1. Gathering
  2. Crisis
  3. Heading
  4. Medication
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Crisis

Explanation:As the main reason for the G20 summit was to deal with the pandemic. So, on the basis of this and going through the given options, it can be clearly seen that ‘crisis’ is the most appropriate filler choice.

4. Choose the correct option for (4):

  1. Office
  2. Standing
  3. Heavy
  4. Medical
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Medical

Explanation: Only ‘medical’ can fit the given blank to make a contextually meaningful paragraph because the whole idea discussed in the passage is about dealing with the medical emergency.

5. Choose the correct option for (5):

  1. Focused
  2. Shifting
  3. Marginalize
  4. Restarting
  5. None of these

Spoiler title

Correct Answer: A. Focused

Explanation: From the given options, only ‘focused’ can be used to fill the given blank to make a contextually meaningful and grammatically correct sentence, as can be seen from the sentence structure of the sentence.

Directions:(6-10)  In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.

 

The idea of removing the ______(6) of criminality from electoral politics has been engaging the country for decades. Yet, whatever progress made in this regard has been through the initiative of the Supreme Court and the Election Commission. Political parties which ought to be cleansing the system with legislation and internal organisational _______(7) have done precious little, and their reluctance to avoid fielding those with criminal _______(8) is quite obvious. The Court, in September 2018, sought to enforce greater disclosure norms about electoral candidates. On noting the “alarming increase” of those with a criminal background in the last four general elections, the top court has now come up with an additional requirement while hearing a contempt of court _______(9). Now, parties have been asked to explain candidate choice and why those with criminal cases pending against them were _______(10)over those with no such record. The Court has asked national and regional parties to disclose the reason for their selection “with reference to qualifications, achievements and merit of the candidates concerned”, and barred them from merely citing “winnability” as a reason. The parties are also required to publish these details in a local regional language paper and a national newspaper. This is a forward movement from the present situation in which the burden of disclosure is on candidates through mandatory affidavits filed along with their nomination papers.

6. Choose the correct option for (6):

  1. Crime
  2. Strength
  3. Honor
  4. Taint
  5. Advantage

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Taint

Explanation: The word “taint” fits into the sentence, all other options are not in line with the passage. Taint means “a trace of a bad or undesirable substance or quality, contaminate or pollute (something)” which is contextually correct.

7. Choose the correct option for (7):

  1. Abondon
  2. Reforms
  3. Impair
  4. Waver
  5. All of the above

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Reforms

Explanation: The “reforms” fits into the sentence, all other options are not in line with the passage. Reforms means “make changes in (something, especially an institution or practice) in order to improve it.” which is contextually correct.
Impair means weaken or damage (something, especially a faculty or function).
Waver means move in a quivering way; flicker.

8. Choose the correct option for (8):

  1. Forfeit
  2. Rehabilitations
  3. Standardize
  4. Antecedents
  5. Revolutionize

Show Correct Answers

Correct Answer: D. Antecedents

Explanation: The “antecedents” fits into the sentence, all other options are not in line with the passage. Antecedents means “a thing that existed before or logically precedes another, a person’s ancestors or family and social background.” which is contextually correct.Forfeit means lose or be deprived of (property or a right or privilege) as a penalty for wrongdoing.

9. Choose the correct option for (9):

  1. Petition
  2. Reply
  3. Endemic
  4. Imbue
  5. Answer

Show Correct Answers

Correct Answer: A. Petition

Explanation: The “petition” fits into the sentence, all other options are not in line with the passage. Petition means “a formal written request, appealing to authority in respect of a particular cause” which is contextually correct.
Imbue means to soak or stain.

10. Choose the correct option for (10):

  1. Rejected
  2. Preferred
  3. Spurned
  4. Withholded
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: B. Preferred

Explanation: The “preferred” fits into the sentence, all other options are not in line with the passage. Preferred means “like (one thing or person) better than another or others; tend to choose.” which is contextually correct.
Spurn means ‘reject with disdain or contempt’


How to Tackle New Pattern Cloze Test? Tips & Ticks – Read Here

How to Tackle New Pattern Cloze Test? Tips & Ticks

English Language Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given English Language Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our English Language Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Sentence Arrangement Fillers (Double & Multiple) Error Spotting Questions
Reading Comprehension English Cloze Test Match the Column
Vocab Based Questions English Language Mixed Questions PDF

English Language Cracker – 1500+ Practice Questions Ebook For All Bank & Government Exams