Expected GK Questions Based On Union Budget 2020 | Set- 7
Expected GK Questions Based On Union Budget 2020 | Set- 7
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Union Budget 2020 Questions and Answers PDF

Union Budget 2020 MCQ, Quizzes, Questions and Answers for Bank, SSC, and Railway Exams. Download  PDF of Important GK Questions based on Union Budget 2020. Expected GK Questions From Union and Railway Budget 2020. As we all know that Finance Minister Ms Nirmala Sitharaman presented the Union Budget 2020-21 in parliament on 01st February 2020. This is her first full time budget presentation.If you are preparing for Banking & Insurance, SSC, Railways and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs and Questions asked in every competitive exams in General Awareness section from Union Budget 2020-21 So, here we are with the Union Budget 2020 MCQ, Quizzes, Questions and Answers PDF for your daily practice.

To help you in your upcoming exam preparation we have brought you 100+ Union Budget 2020 Questions and Answers PDF. Union Budget 2020 MCQ, Quizzes, Questions and Answers For Bank Exams are very important for the upcoming competitive exams and knowing all the Union Budget 2020 MCQ, Quizzes, Questions and Answers PDF For Bank Exams is a must, as it will help you in scoring good marks in General Awareness section of any examination.

Union Budget 2020 MCQ, Quizzes, Questions and Answers | Set- 9

Although the number of questions related to Union Budget 2020-21  asked in the exams are relatively less but it is advisable that every aspirant should be aware Union and Railway Budget Questions with Answers.


1. By which year will be Expansion of Jan Ausadhi Kendra scheme to all districts will be completed?

  1. 2022
  2. 2025
  3. 2024
  4. 2023
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer C. 2024

Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman proposed to expand Jan Aushadhi Kendra Scheme to all districts in the country. Currently, there are around 6,000 Pradhan Mantri Bhartiya Janaushadhi Kendras. To expand Jan Aushadhi Kendra Scheme to all districts offering 2,000 medicines and 300 surgicals by 2024,”.

2. In Budget 2020-21, How much percentage is raised for Customs duty on auto and auto parts?

  1. 25%
  2. 10%
  3. 12.5%
  4. 15%
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 10%

Explanation: The government will trim Customs duty exemptions by September (2020-21), besides reviewing Customs law and procedures in line with ease of doing business. Besides, import duty on auto and auto parts has been raised by up to 10 per cent.

3. By which year India will have the largest working-age population in the world?

  1. 2028
  2. 2025
  3. 2050
  4. 2030
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 2030

Explanation: The budget just presented by the hon’ble Finance Minister touched on 3 thematic areas, Aspirational India, Economic Development for all and a Caring society which are key for the youth of India and opportunities for them. It was stated that by 2030 the working age population of India will be the largest in the world. Providing job opportunities and ensuring continued jobs for all in a world of disruptive changes will be paramount for which skill development and re-skilling will be important.

4. How much amount is announced for National Infrastructure pipeline projects, In Budget 2020-21?

  1. 115 lakh crore
  2. 110 lakh crore
  3. 123 lakh crore
  4. 95 lakh crore
  5. 103 lakh crore

Show Correct Answers

Correct Answer – E. 103 lakh crore

Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman in her Budget speech announced the funding fineprint for the ambitious National Infrastructure Pipeline (NIP), which comprises infrastructure investment opportunities worth Rs 103 lakh crore involving 6,500 projects to improving ease of living.

5. How many higher education institutes will have apprenticeship programs by March 2021?

  1. 100
  2. 150
  3. 121
  4. 110
  5. 75
Show Correct Answers

Correct Answer – B. 150

Explanation: Observing that students in general stream as opposed to those in sciences or technology stream need their employment opportunities improved, she said about 150 higher education institutions will start apprenticeship, embedded degree diploma courses by March 2021.

6. As per latest Budget 2020-21, Where does the tribal museum is going to set up?

  1. Assam
  2. Rajasthan
  3. Uttar Pradesh
  4. Jharkhand
  5. West Bangal

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Jharkhand

Explanation: The Centre is expected to spend anywhere between Rs 500 crore and Rs 1,000 crore for setting up of a world-class tribal museum in Ranchi, Jharkhand.

7. As per Budget 2020-21, By which year Milk Processing Capacity to be doubled?

  1. 2022
  2. 2023
  3. 2025
  4. 2024
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 2025

Explanation: Providing a big push to the country’s dairy industry, the Finance Minister Nirmala Sitharaman today announced that the government aims to take India’s milk processing capacity to double the current levels. While the country processes 53.5 million metric tonnes currently, the same will be scaled up to 108 million metric tonnes by 2025.

8. Which of the following scheme is to be launched to clarify roles of the Union Government, State Governments and key regulators?

  1. National Business Policy
  2. National Logistics Policy
  3. Aadrash Vyapaar scheme
  4. Nirvik
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. National Logistics Policy

Explanation: A National Logistics Policy (NLP) will be released soon to clarify the roles of the Union Government, State Governments and key regulators. The policy will create a single window e-logistics market and focus on generation of employment, skills and make MSMEs competitive.

9. Which of the following bank’s stake is sold to Private Investors?

  1. PNB
  2. IDBI
  3. SBI
  4. BOB
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. IDBI

Explanation: Dilution of holding in banks has been a long cherished desire of successive governments, despite it being a controversial one. Selling down the remaining 47% shares in IDBI Bank may be just a trickle, for now. IDBI Bank has already been re-categorised as private sector bank by Reserve Bank of India, after Life Insurance Corporation of India acquired 51 per cent in the loss-making lender in January 2019 and becoming the majority owner.

10. How much does the government has pegged the agricultural credit target for fiscal 2020-21?

  1. Rs 15 lakh
  2. Rs 25 lakh
  3. Rs 10 lakh
  4. Rs 5 lakh
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rs 15 lakh

Explanation: The government has pegged the agricultural credit target at Rs 15 lakh crore for fiscal 2020-21.

100+ Expected GK Questions Based on Budget 2020

Set – 1 Set – 2 Set – 3
Set – 4 Set – 5 Set – 6
Set – 7 Set – 8 Set – 9
Set – 10 100+ Expected GK Questions PDF Based on Budget 2020 – Will Update Soon….

Union Budget 2020-21 – Important Links

Union Budget 2020 – Download Budget 2020 PDF
केन्द्रीय बजट 2020 की मुख्य विशेषताएँ 100 Important Highlights of Budget 2020
Union Budget 2020 Live Updates from Parliament House Key Highlights of Economic Survey 2019-20 : Download Volume I and II PDF and Info-graphics

Note: If you want to attempt Daily GK & Current Affairs MCQ with Detailed Explanation at free, please attempt day wise quiz from below link-

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 with 2000+ MCQ with Detailed Solutions
Yearly Current Affair PDF 2019 (5200+ MCQ with Detailed Solutions) 2750+ Last 6 Months Current Affairs Digest PDF 2019

A Complete Book of Current Banking & Financial Awareness 2020 (Theory+MCQ) – Download 2000+ MCQ with Detailed Solutions

Best Book of Current Banking & Financial Awareness 2020