Time and Work Quiz.Welcome to the letsstudytogeter.co. In Quantitative Aptitude “Time and work” is one of the important section in of the all Bank Exams. Here we provide you 10-15 set of Time and work questions with all possible type of questions in both English and Hindi language.
Time and Work Quiz is important for exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB, SBI PO,RBI, NICL, SBI SO, LIC, IBPS Exams, SBI Exams and other competitive exams.
Time and Work Quiz
- If 12 men and 16 boys can do a piece of work in 10 days and 18 men and 50 boys can do it in 5 days. Compare the efficiency of a man to that of a boy.
- 1 : 1
- 2 : 1
- 1 : 2
- 3 : 1
2. 12 men can complete a work in 9 days. 3 days after they started the work, 2 men left and 8 joined. How many days will it take to complete the remaining work?
- 2 days
- 3 days
- 4 days
- 5 days
3. A tank can be filled by pipe A in 6 hours and pipe B in 2 hours. At 2 pm, pipe B was opened. At what time will the tank be filled if pipe A is opened at 2: 30 pm?
- 3.00 pm
- 3.30 pm
- 3.15 pm
- 2.45 pm
4. A swimming pool has 3 drain pipes. The first two pipes A and B, operating simultaneously, can empty the pool in half the time than that of taken by C alone. Pipe A, working alone, takes half the time taken by pipe B. Together they take 6 hrs 40 minutes to empty the pool. Time taken by pipe A to empty the pool, in hours, is
5. A tap can fill a cistern in 40 minutes and a second tap can empty the filled cistern in 60 minutes. By mistake without closing the second tap, the first tap was opened. In how many minutes will the empty tank be filled ?
6. If the work done by (x – 1) men in (x + 1) days and the work done by (x + 2) men in (x – 1) days is in the ratio of 9: 10, then x is equal to.
7. A and B can separately do a piece of work in 20 and 15 days respectively. They worked together for 6 days. After that B was replaced by C. The work was Finished in next 4 days. The number of days in which C alone could do the work is –
- 35 days
- 30 days
- 45 days
- 40 days
8.A and B together can finish a job in 10 days while B and C together can do it in 18 days. A started the job and worked for 5 days, then B worked for 10 days and the remaining job was finished by C in 15 days. In how many days could C alone have finished the whole job?
- 30 days
- 15 days
- 45 days
- 24 days
9. C is twice as efficient as A, B takes thrice as many days as C. A takes 12 days to finish the work alone. If they work in pairs (ie, AB, BC, CA) starting with AB on the first day, B C on the second day and AC on the third day and so on, they how many days are required to finish the work?
- 6 1/5 days
- 4.5 days
- 5 1/9 days
- 8 days
10.Three pipes A, B and C can fill a tank in 20 min, 10 min, and 30 min respectively. When the tank is empty, all the three pipes are opened. A, B and C discharge chemical solutions x, y and z respectively. The proportion of solution y in the liquid in the tank after 3 min is.
- Option D.
12M + 16B = 10 days … (i)
18M + 50B = 5 days
= 9M + 25B = 10 days … (ii)
From (i) & (ii)
12M + 16B = 9M + 25B
3M = 9B
1M = 3B
So, Efficiency of a man to that of a boy = 3 : 1
- Option C. 4 days
- A = 6 hr , B = 2hr
Let the capacity of tank = 12 litres
Rate of filling of tank by pipe A = 12/6 = 2 litre per hour
and rate of filling of tank by pipe B = 12/2 = 6 litre per hour
- Rate of filling of tank by pipe A & B together = 8 litre per hour
Now, Pipe B was opened ½ hour earlier than pipe A.
Volume of tank filled by pipe B in ½ hour = 3 litre
-Remaining part of the tank which is still empty = (12 – 3) litre = 9 litre
Time required to fill 9 litre of tank by pipe A & B together = 9/8 hr = 1 hr 7.5 min
Required point of time = 2 : 30 pm + 1 hour 7.5 mins = 3 : 37.5 pm
- Option B.
Let- hour = time taken by pipe A alone to empty the pool
2x hr. = time taken by pipe B alone to empty the pool
- Option D.
Required time = 60 × 40 / 60-40 = 2400/20 =120 min.
- Option D.
(x-1) (x+1) / ( x+2) (x-1) = 9/10
10x + 10 9x + 18 = 8
- Option D.
A 20 3
B 15 4
Work done by (A+B) in 6 days = 7 × 6 = 42
Work done by (A+C) in 4 days = 60-42 = 18
Work done by A in 4 days = 3 × 4 = 12
So, Work done by C in 4 days = 18-12 = 6
So, time taken by C alone to complete the work = 4/6 × 60 = 40 days
( A + B )’s 5 day work + (B+C)’s 5 days’ work = 1
5/10 + 5/18 + 10/x = 1
X = 45 days
A : B : C
Effi. = 3 : 2 : 6
No of days = 2 : 3 : 1
No of days taken by A = 12
No of days taken by B = 18
No of days taken by C = 6
1 day work of A+B = 5/36
1 day work of B+C= 8/36
1 day work of C+A= 9/36
|1 days’ work||5/36||8/36||9/36||5/36||8/36||9/36|
No of days taken by AC for the rest of the work = 1/36 ÷ 9/36 = 1/9
So total time taken to complete the work= 5 + 1/9 = 5 1/9 days
Filling done by all 3 pipes in 3 min = 3/20 + 3/10 + 3/30 = 11/20
Filling done by 2nd pipe in 3 min = 3 /10
So , required ratio = 3/10 ̸ 11/20 = 6/11 .
For Quantitative Aptitude Quiz section
|Data Interpretation Quiz||Quantitative Aptitude Word problem Questions||Numbers Series Questions|
You may also download Monthly The Hindu Editorial with Vocabulary:-
|The Hindu Editorial with Vocabulary Monthly PDF – June 2017
|The Hindu Editorial with Vocabulary Monthly PDF – May 2017
You may also download Monthly Current Affairs from May to April 2017 In English:-
|Monthly Current Affairs One Liner|
|Monthly Current Affairs One Liner||Monthly Current Affairs One Liner
|Monthly Current Affairs One Liner||Monthly Current Affairs One Liner|
You may also download Monthly Current Affairs from February to May 2017 in Hindi:
For more details click here
Thank you, all the best. and let’s study together.