Time and Work Quiz Set – 2: NABARD Grade B | IBPS PO | IBPS RRB| IBPS Clerk| SBI

0

Time and Work Quiz

Welcome to the letsstudytogeter.co. In Quantitative AptitudeTime and work” is one of the important section in of the all Bank Exams. Here we provide you 10-15 set of Time and work questions with all possible type of questions in both English and Hindi language.

[maxbutton id=”4″]

 Time and Work Quiz is important for exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, IBPS RRB, SBI PO,RBI, NICL, SBI SO, LIC, IBPS Exams, SBI Exams and other competitive exams.

Time and Work Quiz in Hindi

[maxbutton id=”20″]

1.कासिम, यासिर, जाकिर एक साथ मिलकर एक काम को 1दिन में करते हैं। कासिम की क्षमता तिगुनी है जाकिर की और यासिर की क्षमता दुगुनी है जाकिर की । तो कासिम और यासिर द्वारा एक साथ कार्य को करने में लिए गए दिनों की संख्या का यासिर और जाकिर द्वारा एक साथ कार्य को करने में लिए गए दिनों की संख्या का अनुपात  ज्ञात करो।

  1. 5 : 3
  2. 2 : 5
  3. 3 : 5
  4. 5 : 2
  5. None of these

2.कबीर को एक आवेदन की जांच 15 दिनों में समाप्त करने के लिए कहा गया था, जो आमतौर पर उनके द्वारा बीस दिनों के अंत में पूरा किया जाता है उसके प्रोजेक्ट मैनेजर ने अपने सहयोगी, विक्रांत को आवेदन का परीक्षण करने में मदद करने के लिए कहा है। यह विक्रांत के लिए एक नया आवेदन है, वह कबीर के रूप में केवल 80% कुशल है एक साथ काम करने से वे कितने दिनों में परीक्षण पूरा कर पाएंगे।?

  1. 100/9 days
  2. 100/11 days
  3. 9/7 days
  4. 100/7 days
  5. None of these

3.अरुण और श्रेया क्रमशः 20 दिन और 25 दिन में काम का एक टुकड़ा कर सकते हैं। उन्होंने एक साथ काम करना शुरू कर दिया, लेकिन अरुण ने X दिनों के बाद काम छोड़ दिया और श्रेया ने 7 दिनों में शेष काम पूरा किया। यदि अरुण के स्थान पर, श्रेया ने x दिनों के बाद काम छोड़ दिया था, तो अरुण को शेष काम को पूरा करने के लिए लगे दिनों की संख्या का श्रेया को शेष काम को करने के लिए लगे दिनों की संख्या का अनुपात ज्ञात करे।

  1. 8/5
  2. 4/9
  3. 5/6
  4. 4/5
  5. 6/7

4.  अर्जुन 12 दिनों में कुछ काम कर सकता है, प्रीत इसे 32 दिनों में कर सकता है और कुलदीप इसे 30 दिनों में कर सकते हैं। वे एक साथ काम करना शुरू करते हैं। अजित ने 3 दिन बाद काम छोड़ दिया और प्रीत ने 8 दिन  काम करने के बाद छोड़ दिया। अगर कुलदीप को 15000 रुपये का भुगतान उसके काम के योगदान के लिए दिया जाता है तो अजीत को दी गई राशि का ज्ञात करो।

  1. 7500/-
  2. 12000/-
  3. 8000/-
  4. 15000/-
  5. 10000/-

5.एक समूह में, X पुरुष क्षमता E के साथ काम करते हैं, और Y पुरुष क्षमता 4E के साथ काम करते हैं एक समूह जॉब-A को 13 दिनों में करता है जिसमें कुल 1001E पुरूष दिनों की आवश्यकता थी। दूसरे समूह में, X पुरुष क्षमता 2E के साथ काम करते हैं और Y पुरुष क्षमता 5E के साथ काम करते हैं यह समूह जॉब-B को 16 दिनों में करता है जिसमें कुल 1792E पुरुष दिनों की आवश्यकता थी। (4x+3) पुरुष किसी काम को E क्षमता के साथ करे और (Y+9) पुरुष किसी काम को 2E क्षमता के साथ करे तो जॉब-A और जॉब-B दोनों को पूरा करने में कितना समय लगेगा।

  1. 21 days
  2. 26 days
  3. 15 days
  4. 11 days
  5. None of these

6.सलमान और आमिर ने एक विज्ञापन को पूरा करने का काम लिया। आमिर सलमान के 2 दिन बाद काम शुरू करता है. पाँच दिन बाद आमिर काम करना शुरू करता है तभी निदेशक करण जौहर ने पाया कि अभी तक 9/20 काम अधूरा है. विज्ञापन कब पूरा किया गया था, यह पाया गया कि सलमान ने 60%  काम किया था, जबकि आमिर ने शेष बचा हुआ काम किया था। सलमान और आमिर उस काम को पूरा करे तो कितने दिन में वह काम पूरा होगा।

  1. 20 days, 25 days
  2. 10 days, 20 days
  3. 15 days, 25 days
  4. 10 days, 15 days
  5. None of these

7.रमन एक प्रोजेक्ट को 10 दिन में कर सकता है जबकि शरद उसी प्रोजेक्ट को 5दिन में कर सकता है. यदि वो दोनों एक साथ उस प्रोजेक्ट को करते हैं. तो एक दिन के काम के बाद, प्रोजेक्ट का कितना भाग शेष रह जाता है

  1. 8011/16
  2. 9/15
  3. 7/10
  4. 12/15
  5. None of these

8.अंशु किसी कार्य को 10 दिन में करती है, शिवांगी उस कार्य को 50 दिन में करती है, चेतना उस कार्य को 25 दिन में कर सकती है। सभी मिलकर साथ कार्य शुरू करते हैं. इसीप्रकार, कार्य के प्रारंभ से 2दिन बाद अंशु कार्य छोड़ देती है और शिवांगी कार्य के समाप्त होने से 3दिन पूर्व कार्य छोड़ देती है तो कार्य कितने दिनों में पूरा किया गया था।

  1. 15
  2. 9
  3. 52/3
  4. 43/3
  5. 10

9.राम, श्याम और सीता पैसे कमाने के लिए घर से काम करते हैं, उन्हें एक प्रोजेक्ट मिलता है। राम प्रोजेक्ट को 10दिन में कर सकता है और श्याम प्रोजेक्ट को 15दिन में कर सकता है। वे दोनों 5 दिन तक साथ कार्य करते हैं और प्रोजेक्ट छोड़ देते हैं एवंम सीता प्रोजेक्ट को 2दिन में पूरा करती है। यदि उन्हें प्रोजेक्ट के कुल 1500₹ मिले है तो श्याम और सीता की दैनिक मजदूरी बताओ।

  1. 225/-
  2. 300/-
  3. 150/-
  4. 290/-
  5. None of these

10.कोहली,धोनी और युवराज तीन लोग है जो किसी काम को क्रमश: 10,20 और 25 दिन में करते हैं। कार्य को पूरा करने में  न्यूनतम कितने दिनों की आवश्यकता होगी। यदि दो से ज्यादा लोग एक साथ एक दिन काम नहीं करते और ना ही कोई भी दो लोग लगातार दो दिन काम करते हैं

  1. 7
  2. 6
  3. 103/15
  4. 28/3
  5. 82/7

[maxbutton id=”5″]

Correct Answers

  1. Let Kasim,Yasir and Zakir take 2x,3x & 6x days to finish the job alone. therefore in one day they will complete 1/2x,1/3x & 1/6x respectively.

Number of days taken by Kasim & Yasir together to finish the job=

1/(1/2x+1/3x)=6x/5

Number of days taken by Yasir & Zakir together to finish the job=

1/(1/3x+1/6x)=6x/3

Required ratio=3:5

Option (C)

 

  1. Kabir takes 20 days to complete the work.

Vikrant is 80% as efficient as kabir.Therefore, he can do the same work in 25 Days.

Working together,they can complete the work in

=1/20+1/25

=9/100

=100/9days

Option (A)

 

  1. Arun does 5% work per day and shreya does 4% work per day.

Together they do 9% work per day.

In seven days, Shreya does 28% work.

Hence Arun and Shreya must have completed 72% work when they worked together.This implies that Arun left after working for 8Days.

 

If Shreya had left the work after 8 days, Arun would have taken 28/5 days to complete the work.

Required ratio= 28/(5*7)=4/5

Option (D)

 

  1. In 3 days, Arjun does 25% of the work.

In 8 days, Preet completes 25% of the work.

Thus remaining 50% work is completed by kuldeep

Kuldeep is paid Rs.15000 for doing 50% of the work,

Arjun does 25% of the work. Thus he would be paid Rs.7500

Option (A)

 

  1. Man-days required to complete a job= m*d*e, where m= number of men, d=days and e= efficiency.

Hence for Job A, man-days required= x*13*E+y*13*4E=1001E

Thus 13x*E+52y*E=1001E

For Job B, man-days required= x*2E*16+y*5E*16=1792E. Thus 32x+80y=1792.

Solving for x and y, we have x=21 and y=14.

Now 4x+3=4*21+3=87 and y+9=14+9=23.Total man-days required to complete jobs A and B together=1001E+1792E=2793E man-days.

2793E=87*d*E+23*d*2E

Thus d= 2793/133=21days.

Option (A)

 

  1. In this question we can go through options,

Let us consider option (a)

Efficiency of Salman= 5%

Efficiency of Aamir= 4%

So, after 7 days Salman did 5*7=35% work.

Aamir did= 5*4=20% work.

So, Total work completed after 7days=55%

Work left=45% which is 9/20.

So, the first condition is satisfied.

Now, they would take 45/(4+5)=5 more days to complete thw        remaining work.

So, Salman does= 35+5*5=60% of the work.

And Aamir does 40% of the work.

So, it is satisfied.

 Option (A)

 

  1. Raman can finish 1/10part of the assignment in one day.

Sharad’s Efficiency is double so he can complete 1/5 of the     assignment per day.

Together Raman and Sharad can do 1/10+1/5=3/10 of the assignment per day.

So, work left will be= (1-3/10)=7/10th portion of the assignment.

Option (C)

 

  1. Let us use efficiency method for solving

Efficiency of Anshu=10%( Since he completes in 10 days so taking       100units of work his efficiency is 10%)

Efficiency of Shivangi=2%

Efficiency of Chetna= 4%

So, total efficiency of Anshu,Shivangi and Chetna is 16%.

Since they work for 2 days in the beginning so total work done is

32%.

For the last 3 days Chetna works alone so total work done=3*4=12%

Hence work left=(100-44)=56%

This 56% work is done by Shivangi and Chetna.

So, 56/(2+4)=28/3days.

Hence total number of days taken to complete is 2+3+28/3=43/3 days.

Option (D)

 

  1. Part of work done by Ram=5/10=1/2

Part of work done by shyam=1/3

Work done by sita= (1-1/2+1/3)=1/6

Ratio=1/2 : 1/3 : 1/6= 3:2:1

Ram’s Share= 3*1500/6=750

Shyam’s Share= 2*1500/6=500

Sita’s Share=1*1500/6=250

Ram’s Daily Share= 750/5=150

Shyam’s Daily Share= 50/5=100

Sita’s Daily Share= 250/2=125.

So total share of shyam and Sita is=225.

    Option (A)

 

  1. Let us use efficiency method to solve

Let 10 units of work needs to be completed.

So,

Efficiency of kohli=10%

Efficiency of Dhoni= 5%

Efficiency of Yuvraj= 4%

So, kohli+Dhoni=15%, Dhoni+Yuvraj=9% and Kohli+Yuvraj=14%.

To reduce the number of days we have to select the pair with more

Efficiency. So, if we select Kohli+Dhoni and Kohli+Yuvraj alternately

We will get our value,

So, 15+14+15+14+15+14=87% work is done in 6 days.

So, The remaining 13% can be done in 13/15 days.

So, minimum number of days required is 6+13/15=103/15days.

Option (C)

[maxbutton id=”11″]

Click here for Time and Work Problems Set – 2 in English

Click here for Time and Work Problems Set – 1


More Quantitative Aptitude Quiz section

Data Interpretation Quiz Quantitative Aptitude  Word problem Questions Numbers Series  Questions

For Daily Editorial Updates with Vocabulary Click Here.

For Daily Editorial pages from All News papers in PDF Click Here


 You may also Download:

The Hindu Editorial with Vocabulary Weekly PDF – 1 – 10 June 2017 The Hindu Editorial with Vocabulary Weekly PDF – 11 to 18 June 2017 The Hindu Editorial with Vocabulary Weekly PDF – 19 to 25 June 2017
Weekly Current Affairs One Liner : June 1 to 10, 2017 PDF Weekly Current Affairs One Liner : June 11 to 18, 2017 PDF Weekly Current Affairs One Liner : June 19 to 25, 2017 PDF

https://web.telegram.org/#/im?p=@letsstudytogether

 

     

For more details click here 

Thank you, all the best. and lets study together.

Learn Better, Do better, Be better
Quantitative Aptitude book For Banking and Insurance Exams