Sentence Rearrangement Questions for Banking and Insurance Exams
Sentence Rearrangement Questions for Banking and Insurance Exams
SBI PO Free Mock Test 2022

Sentence Rearrangement/Para Jumble Questions

As we all know that In the Banking and Insurance exams, Sentence Rearrangement Questions or Para Jumble are important sections that can fetch you 5 marks If you practice it well. In Sentence, Rearrangement candidates are required to rearrange the given sentences making it a coherent and logical paragraph. You just need to follow a systematic approach to solve the sentence rearrangement questions instead of mugging up with the sentences given. These sentence rearrangement questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have a practice of all types of questions.

If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams like IBPS, SBI PO and Clerk, IBPS RRB, RBI, SEBI, NABARD grade A and B etc. you will come across English Language Section on Sentence Rearrangement. Here we are providing you Questions based on Sentence Rearrangement, Attempt below quiz-

Sentence Rearrangement Questions | Set – 7


1. In each of the questions given below, a sentence has been divided into FIVE parts. Rearrange the parts of the sentence to make a grammatically correct and contextually meaningful statement.

(A) a health bulletin released by the Delhi government
(B) in the Capital in the past 24 hours taking
(C) as many as 3,227 new COVID-19 cases were reported
(D) the total number of cases
(E) to 2,76,325, according to

A. EACDB
B. CBDEA
C. No rearrangement required
D. BDCEA
E. DEABC

Show Correct Answers

Correct Answer – B. CBDEA

Going through the given parts of the sentence it can be seen that given sentence is talking about the increase in the number of cases of COVID-19 in the capital. So, on the basis of this it can be seen that the correct arrangement would be CBDEA and the sentence thus formed is:
As many as 3,227 new COVID-19 cases were reported in the Capital in the past 24 hours taking the total number of cases to 2,76,325, according to a health bulletin released by the Delhi government.

2. In each of the questions given below, a sentence has been divided into FIVE parts. Rearrange the parts of the sentence to make a grammatically correct and contextually meaningful statement.

(A) The Delhi High Court allowed
(B) the CBI and ED’s appeal
(C) former Telecom Minister A. Raja and others
(D) for an early hearing on its leave to appeal
(E) against the 2G case verdict acquitting

A. ABDEC
B. CBDAE
C. DABEC
D. BDECA
E. No rearrangement required

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ABDEC

Given sentence is talking about the appeal made by the CBI and ED’s regarding early hearing of the appeal against the 2G case verdict. So, on the basis of this information it can be seen that correct arrangement would be ABDEC and the sentence thus formed is:
The Delhi High Court allowed the CBI and ED’s appeal for an early hearing on its leave to appeal against the 2G case verdict acquitting former Telecom Minister A. Raja and others.

3. In each of the questions given below, a sentence has been divided into FIVE parts. Rearrange the parts of the sentence to make a grammatically correct and contextually meaningful statement.

(A) intensify their agitation from October 1,
(B)which will include an indefinite “rail roko”
(C)protest and the social boycott of political leaders
(D)farmer outfits announced
(E) that they would

A. No rearrangement required
B. CBDAE
C. DEABC
D. BDECA
E. ACDBE

Show Correct Answers

Correct Answer – C. DEABC

Given sentence is talking about the declaration of farmer outfits about intensifying their agitation. So, on the basis of this information it can be seen that correct arrangement would be DEABC and the sentence thus formed is:
Farmer outfits announced that they would intensify their agitation from October 1, which will include an indefinite “rail roko” protest and the social boycott of political leaders.

4. In each of the questions given below, a sentence has been divided into FIVE parts. Rearrange the parts of the sentence to make a grammatically correct and contextually meaningful statement.

(A) Maharashtra Governor issued a notification that
(B) will enable tribal and other traditional
(C) forest dwelling families to
(D) build houses in the
(E) neighbourhood forest areas.

A. ACDBE
B. CBDEA
C. DAEBC
D. BEDCA
E. No rearrangement required

Show Correct Answers

Correct Answer – E. No rearrangement required

Given sentence is correct as it is and requires no rearrangement.

5. In each of the questions given below, a sentence has been divided into FIVE parts. Rearrange the parts of the sentence to make a grammatically correct and contextually meaningful statement.

(A) of the failure of due process
(B) the controversies surrounding
(C) the reality that the
(D) movement itself is a result
(E) ‘Me Too’ are complicated by

A. ACDBE
B. CBDEA
C. DAEBC
D. BECDA
E. No rearrangement required

Show Correct Answers

Correct Answer – D. BECDA

Given sentence is talking about the controversy surrounding the “Me Too” campaign and how it started. So, on the basis of this information it can be seen that correct arrangement would be BECDA and the sentence thus formed is:
The controversies surrounding ‘Me Too’ are complicated by the reality that the movement itself is a result of the failure of due process.

6. Given sentences are not in their exact position. Rearrange them to make a coherent paragraph and then answer the questions given below.

(A) It was observed that Green bond issuance for 2019 was $254 billion
(B) The number of green bonds is expected to continue to climb,
(C) They were issued in 2008 and are continuously increasing in popularity with investors at an exponential rate.
(D) as awareness is built and more investors become concerned with climate change
(E) A green bond is a bond whose proceeds are used to fund environmentally friendly projects.

Which of the following is the first sentence after rearrangement?

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer – E.E

The correct sequence of the paragraph is ECABD.

7. Given sentences are not in their exact position. Rearrange them to make a coherent paragraph and then answer the questions given below.

(A) It was observed that Green bond issuance for 2019 was $254 billion
(B) The number of green bonds is expected to continue to climb,
(C) They were issued in 2008 and are continuously increasing in popularity with investors at an exponential rate.
(D) as awareness is built and more investors become concerned with climate change
(E) A green bond is a bond whose proceeds are used to fund environmentally friendly projects.

Which of the following is the second sentence after rearrangement?

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer – E. E

The correct sequence of the paragraph is ECABD.

8. Given sentences are not in their exact position. Rearrange them to make a coherent paragraph and then answer the questions given below.

(A) It was observed that Green bond issuance for 2019 was $254 billion
(B) The number of green bonds is expected to continue to climb,
(C) They were issued in 2008 and are continuously increasing in popularity with investors at an exponential rate.
(D) as awareness is built and more investors become concerned with climate change
(E) A green bond is a bond whose proceeds are used to fund environmentally friendly projects.

Which of the following is the third sentence after rearrangement?
A. E
B. B
C. C
D. D
E. A

Show Correct Answers

Correct Answer – E. A

The correct sequence of the paragraph is ECABD.

9. Given sentences are not in their exact position. Rearrange them to make a coherent paragraph and then answer the questions given below.

(A) It was observed that Green bond issuance for 2019 was $254 billion
(B) The number of green bonds is expected to continue to climb,
(C) They were issued in 2008 and are continuously increasing in popularity with investors at an exponential rate.
(D) as awareness is built and more investors become concerned with climate change
(E) A green bond is a bond whose proceeds are used to fund environmentally friendly projects.

Which of the following is the fourth sentence after rearrangement?


A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer – E. E

The correct sequence of the paragraph is ECABD.

10. Given sentences are not in their exact position. Rearrange them to make a coherent paragraph and then answer the questions given below.

(A) It was observed that Green bond issuance for 2019 was $254 billion
(B) The number of green bonds is expected to continue to climb,
(C) They were issued in 2008 and are continuously increasing in popularity with investors at an exponential rate.
(D) as awareness is built and more investors become concerned with climate change
(E) A green bond is a bond whose proceeds are used to fund environmentally friendly projects.

A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. E

The correct sequence of the paragraph is ECABD.


English Language Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given English Language Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our English Language Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Sentence Arrangement Fillers (Double & Multiple) Error Spotting Questions
Reading Comprehension English Cloze Test Match the Column
Vocab Based Questions English Language Mixed Questions PDF

English Language Cracker 2022 – 1500+ Practice Questions Ebook For All Bank & Government Exams

English Language Cracker 2021- Best English Language Book For All Bank & Government Exams
English Language Cracker 2021- Best English Language Book For All Bank & Government Exams