Sentence Rearrangement Questions for Banking and Insurance Exams
Sentence Rearrangement Questions for Banking and Insurance Exams
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Sentence Rearrangement/Para Jumble Questions

As we all know that In Banking and Insurance exams, Sentence Rearrangement Questions or Para Jumble are an important section that can fetch you 5 marks If you practice it well. In Sentence Rearrangement candidates are required to rearrange the given sentences making it a coherent and logical paragraph. You just need to follow a systematic approach to solve the sentence rearrangement questions instead of mugging up with the sentences given. This sentence rearrangement questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have practice of all types of questions.

If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams like IBPS, SBI PO and Clerk, IBPS RRB, RBI, SEBI, NABARD grade A and B etc. you will come across English Language Section on Sentence Rearrangement. Here we are providing you Questions based on Sentence Rearrangement, Attempt below quiz-

Sentence Rearrangement Questions | Set – 5


Directions:(1-5) Rearrange the following sentences (A), (B), (C), (D), (E) and (F) in the proper sequence to form a meaningful paragraph.

(A) “Not so shabaash,” he feels at other times when my behaving like him makes him less comfortable.

(B) The difference between Afzal and me is that he is the only son in an Indian family and I am the only daughter in an Indian family. He takes what he needs, knows how to allocate chores to others, receives love without having trust issues, and has the raw confidence that the world will offer him what he seeks.

(C) “Shabaash,” he sometimes says to me when he catches me at it. Even if it means I have learnt to ask him to do the work that he cannot even see needs to be done, until I have placed it right in front of him.

(D) Copying his authoritative ways makes me more relaxed and less grumpy. Copying my role of paying attention to the details has the reverse effect on him.

(E) Not having acquired any of these skills when I was being raised to be a good woman, I used to find him very odd in our early years. I am still sceptical, but having seen the long-term benefits of his way of being, I have agreed to copy them.

(F) We have a deal for now. I remind him of small details and he shows me the bigger picture. I pretend to be patient with his fantasy of living on a large farm and rearing horses one day. He pays attention when I show him the family of squirrels who have made a home on the ledge above the AC in our room.

(G) “I have become like you,” he complains with exasperation. “I used to be so happy and blind. Now I can see too much. I don’t know what good it does.”

1. If (G) is the LAST statement then which is the FOURTH statement after rearrangement?
A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer – C. C

The correct sequence is: F-B-E-C-A-D-G

2. If (G) is the LAST statement then which is the THIRD statement after rearrangement?
A. A
B. B
C. C
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer – E. E

The correct sequence is: F-B-E-C-A-D-G

3. If (G) is the LAST statement then which is the FIRST statement after rearrangement?

A. B
B. C
C. F
D. E
E. D

Show Correct Answers

Correct Answer – C. F

The correct sequence is: F-B-E-C-A-D-G

4. If (G) is the LAST statement then which is the SIXTH statement after rearrangement?
A. F
B. C
C. D
D. E
E. B

Show Correct Answers

Correct Answer – C. D

The correct sequence is: F-B-E-C-A-D-G

5. If (G) is the LAST statement then which is the SECOND statement after rearrangement?

A. D
B. B
C. A
D. F
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer – B. B

The correct sequence is: F-B-E-C-A-D-G

Attempt Error Spotting Quiz for Banking & Insurance Exams – Click Here

Directions:(6-10) Rearrange the following sentence in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions.

LAST: The private sector applications too have enabled new business models in India with the objective of inclusive growth and increased efficiency in benefit transfers.

(A) It will study the impact of Aadhar on benefit transfers, financial inclusion, healthcare schemes, public distribution systems and public policy.

(B) Keeping this in mind, the Indian School of Business (ISB) has announced the launch of a Digital Identity Research Initiative (DIRI) – a multi-disciplinary study on India’s unique identity system, Aadhaar, and its implications.

(C) The benefits of Aadhaar are under-researched and oft-debated even though the Indian government is trying to make it a part of welfare programmes to achieve efficiency and effectiveness.

(D) To promote an ecosystem of academic research on Aadhaar, ISB, which has campuses in Hyderabad and Mohali, will engage with researchers and academic institutions from India and abroad.

(E) The project’s $2million funding comes from eBay founder Pierre Omidyar’s ‘philanthropic investment firm’ Omidyar Network for a period of two years.

(F) India has the world’s largest biometric enabled digital identity system which is a fascinating subject for research – the outcomes of which can serve as a good model for other countries to replicate.

6. Which of the following is the FOURTH sentence after rearrangement?

A. C
B. F
C. D
D. A
E. B

Show Correct Answers

Correct Answer – D. A

The correct order is: F – B – D – A – E – C

7. Which of the following is the SECOND sentence after rearrangement?
A. D
B. F
C. B
D. E
E. C

Show Correct Answers

Correct Answer – C. B

The correct order is: F – B – D – A – E – C

8. Which of the following is the SIXTH sentence after rearrangement?
A. C
B. A
C. D
D. B
E. F

Show Correct Answers

Correct Answer – A. C

The correct order is: F – B – D – A – E – C

9. Which of the following is the THIRD sentence after rearrangement?
A. B
B. D
C. F
D. E
E. A

Show Correct Answers

Correct Answer – B. D

The correct order is: F – B – D – A – E – C

10. Which of the following is the FIRST sentence after rearrangement?
A. B
B. A
C. F
D. C
E. D

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. F

The correct order is: F – B – D – A – E – C

Attempt English Reading Comprehension for Banking & Insurance Exams – Click Here

Note:

  • Click Show Correct Answers to view Explanation
  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co