Sentence Rearrangement Questions for Banking and Insurance Exams
Sentence Rearrangement Questions for Banking and Insurance Exams
SBI PO Free Mock Test 2022

Sentence Rearrangement/Para Jumble Questions

As we all know that In Banking and Insurance exams, Sentence Rearrangement Questions or Para Jumble are an important section that can fetch you 5 marks If you practice it well. In Sentence Rearrangement candidates are required to rearrange the given sentences making it a coherent and logical paragraph. You just need to follow a systematic approach to solve the sentence rearrangement questions instead of mugging up with the sentences given. This sentence rearrangement questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have practice of all types of questions.

If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams like IBPS, SBI PO and Clerk, IBPS RRB, RBI, SEBI, NABARD grade A and B etc. you will come across English Language Section on Sentence Rearrangement. Here we are providing you Questions based on Sentence Rearrangement, Attempt below quiz-

Sentence Rearrangement Questions | Set – 2


Directions:(1-5) A set of sentences is given below, which when properly sequenced, form a coherent paragraph. Arrange the sentences in the correct sequence, and answer the questions.

A. In the matter of women’s actual political representation in Parliament, India ranks 151 globally among 190 countries.

B. Even in the state and national decision-making bodies, ____.

C. Among its eight South Asian neighbours, India ranks below Afghanistan, Bangladesh, Pakistan and Nepal.

D. In 2019, women’s actual involvement in national and state legislatures remains noticeably weak across parties.

E. A proof of this is that 9 out of 10 of our legislators are men.

1. Which of the following will be the FIRST sentence after rearrangement?

A. F
B. D
C. A
D. E
E. B

Show Correct Answers

Correct Answer – B. D 

Explanation: The sequence is DEACB

2. Which of the following will be the SECOND sentence after rearrangement?

A. E
B. A
C. B
D. F
E. D

Show Correct Answers

Correct Answer – A. E

Explanation: The sequence is DEACB

3. Which of the following sentence will fit in the blank in sentence B?

A. There is disorder in proceedings.
B. Women remain hugely under-represented.
C. Has never achieved success in eradicating poverty.
D. There are no transgenders.
E. Women are in majority.

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Women remain hugely under-represented.

Explanation: The sequence is DEACB

4. Which of the following will be the LAST sentence after rearrangement?

A. E
B. A
C. D
D. B
E. F

Show Correct Answers

Correct Answer – D. B

Explanation: The sequence is DEACB

5. Which of the following will be the FOURTH sentence after rearrangement?

A. F
B. C
C. A
D. E
E. D

Show Correct Answers

Correct Answer – B. C

Explanation: The sequence is DEACB

Attempt Error Spotting Quiz for Banking & Insurance Exams – Click Here

Directions:(6-10) A set of six statements is given, out of which the first statement is fixed, and the rest are jumbled in any random order. Rearrange the remaining statements in the right order and answer the questions.

A. Anganwadi services have a poor reach among key beneficiaries – the poorest of the poor and uneducated mothers – according to a paper published in a WHO bulletin recently.

B. For example, supply of food supplements in 2006 was the highest for the poorest quintile (11.7%) but by 2016, they accounted for 34.8% of the respondents, behind quintile 2 (41.7%), 3 (45.5%) and 4 (39.7%)

C. At the same time, the poorest of the poor or quintile 1, who were the largest beneficiaries in 2006, got left behind quintile 2 and quintile 3 by 2016 for all four indicators

D. For the other services, the change was 4.5% to 28% for health check-ups and 10.4% to 24.2% for child-specific services over a period of 10 years.

E. During this time, the average respondents benefiting from these services increased from 9.6% to 37.9% for supplementary food and 3.2% to 21% for health and nutrition education.

F. The study analyses the findings of the National Family Health Survey 2005-2006 and 2015-2016 to compare the coverage of Integrated Child Development Scheme (ICDS) over a 10-year period.

6.Which of the following statements will follow A after rearrangement?

A. F
B. B
C. E
D. C
E. B

Show Correct Answers

Correct Answer – A. F

Explanation: The sequence is A-FEDCB

7. If A is the first statement then which of the following statements will be the THIRD statement after rearrangement?

A. E
B. B
C. D
D. A
E. F

Show Correct Answers

Correct Answer – A. E

Explanation: The sequence is A-FEDCB

8. If A is the first statement then which of the following statements will be the FOURTH statement after rearrangement?

A. F
B. E
C. B
D. D
E. A

Show Correct Answers

Correct Answer –D. D

Explanation: The sequence is A-FEDCB

9. If A is the first statement then which of the following statements will be the FIFTH statement after rearrangement?

A. C
B. A
C. D
D. B
E. F

Show Correct Answers

Correct Answer – A. C

Explanation: The sequence is A-FEDCB

10. If A is the first statement then which of the following statements will be the LAST statement after rearrangement?

A. C
B. B
C. A
D. D
E. E

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. B

Explanation: The sequence is A-FEDCB

Attempt English Reading Comprehension Questions for Banking & Insurance Exams – Click Here

Note:

  • Click Show Correct Answers to view Explanation
  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co