Management Practice Question for SEBI Grade A 2022
Management Practice Question for SEBI Grade A 2022

Management Practice Question for SEBI Grade A 2022

SEBI Grade A Management Practice Question Test. Management study material for SEBI Grade A Exam 2022. Costing, Companies Act, Economics, Commerce & Accountancy, Management and Finance Notes PDF for SEBI Grade A Preparation 2022. As we all know that The Security Exchange Board of India (SEBI) has released the SEBI Grade A 2022 Notification for the recruitment of 120+ Assistant Managers across the country.

If you are preparing for SEBI Grade A 2022, you will come across a section on “Commerce & Accountancy, Management and Finance”. In this post you will attempt SEBI Grade A Management Practice Question for your SEBI Grade A Preparation 2022. If you prepare this thoroughly, you can very easily crack SEBI Grade A 2022.

SEBI Grade A 2022 – Management Practice Question | Set- 1


1. Which of the following characterize a manager as being effective?

A. They achieve their goals
B. They devote a large amount of time to planning.
C. They use a minimum amount of resources for the amount of outputs produced
D. They interview, select, and train people who are most suitable to fill open jobs.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer: A. They achieve their goals

Explanation: Efficiency is getting output while using less resources. Hence, an efficient manager is naturally characterised by one who produces results while using less resources.

2. Which type of issues are first level managers routinely influenced by?

A. shareholder issues
B. strategic issues
C. short range issues
D. long range issues
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. short range issues

Explanation: The first level managers are also called by the name of first-line managers, shop-level managers, or the supervisors. They are responsible for managing the workers—those employees who actually produce or manufacture the product or provide the service that the company offers. They are routinely influenced by short range issues as they have to deal with day-to-day management.

3. Which one of the following people is known for his classification of 10 Managerial roles?

A. Henry Mintzberg
B. Tom J. Peters
C. Ken Blanchard
D. W. Edwards Deming
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Henry Mintzberg

Explanation: Henry Mintzberg, understood this and organized the roles of management systematically in his 1990 book Mintzberg on Management: Inside our Strange World of Organizations. Since then, the PhD from MIT and internationally renowned academic and author on business and management has gone on to stress the importance of practical application of business theory. Mintzberg maintains that management is often more art than science, evident in his very practical and applicable model outlining 10 Management Roles:

4. According to Mintzberg, managerial roles can be broken down into interpersonal, informational, and……..

A. conceptual
B. Technical
C. Decisional
D. Liaison
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Decisional

Explanation:  Mintzberg divides managerial work into three categories: interpersonal roles, informational roles and decisional roles. These roles require developing peer relationships, carrying out negotiations, motivating subordinates, resolving conflicts, establishing information networks, making decisions with little or ambiguous information and allocating resources.

5. According to Mintzberg, which of the following is an example of the decisional roles which a manager plays?

A. Leading
B. Monitoring progress
C. Acting as a spokesperson for the organisation
D. Allocating some of the resources of the organisation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Allocating some of the resources of the organisation

Explanation: Under Mintzberg 10 Managerial roles Decisional Category’s, You’ll also need to determine where organizational resources are best applied. This involves allocating funding, as well as assigning staff and other organizational resources.

6. The head of a division in a company who is responsible for the production, marketing and finance of this division and for generally ensuring its profitability is known as what type of manager?

A. Functional manager
B. Supervisor
C. General manager
D. First-line manager
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. General manager

Explanation: A general manager or GM is an executive who has overall responsibility for managing both the revenue and cost elements of a company’s income statement , known as profit & loss (P&L) responsibility. A general manager usually oversees most or all of the firm’s marketing and sales functions as well as the day-to-day operations of the business. Frequently, the general manager is responsible for effective planning, delegating, coordinating, staffing, organizing, and decision making to attain desirable profit making results for an organization.

7. A staff manager is someone who performs which of these functions?

A. Manages the staff of the organisation
B. Deals with customer complaints
C. Is responsible for recruiting and selecting new staff
D. Is in charge of support functions such as finance, personnel or legal matters
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Is in charge of support functions such as finance, personnel or legal matters

Explanation: Staff manager is the executive who provides information, advice, or technical assistance to aid line managers; does not have the authority to give orders outside his or her own department or to compel line managers to take action. Staff Manager is an assistant and advises line managers in accomplishing the basic goals.

8. Motivating team-members will be classified as which one of the following managerial roles?

A. Leader
B. Figurehead
C. Disseminator
D. Spokesperson
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Economic batch quantity

Explanation: Interpersonal Roles-

  • Figurehead – includes symbolic duties which are legal or social in nature.
  • Leader – includes all aspects of being a good leader. This involves building a team, coaching the members, motivating them, and developing strong relationships.
  • Liaison – includes developing and maintaining a network outside the office for information and assistance.

9. What do you call a style of leadership that takes account of others’ views, opinions and ideas?

A. Autocratic
B. Democratic
C. People-oriented
D. Laissez-faire
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Democratic

Explanation:  Democratic approaches rely on taking on board other people’s opinions and views.

10. How can you describe the thinking and outlook of informational leaders?

A. Developmental
B. Functional
C. Operational
D. Strategic
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Strategic

Explanation: Leaders who contribute to radically altering the environment are strategic in thinking.

SEBI Grade A Free Study Material- Download Free PDF
Commerce & Accountancy Practice Questions Management Practice Questions Finance Practice Questions
Companies Act Practice Questions Costing Practice Questions Economics Practice Questions

SEBI Grade A (Assistant Manager) 2022 Preparation Book (VOL. I) of Commerce & Accountancy, Management, and Finance

Best Book for SEBI Grade A 2022 - Commerce & Accountancy, Management, and Finance
Best Book for SEBI Grade A 2022 – Commerce & Accountancy, Management, and Finance

Note: If you have any suggestion through which we can improve the quality of this “A Complete Book for SEBI Grade A (Assistant Manager) 2022 (VOL. II)”, then please tell us in the comment, we are looking forward to knowing your suggestions and make corrections. For any questions, suggestions, feedback, please E-mail us at support@letsstudytogether.co  and letsstudytogether01@gmail.com

SEBI Grade A Officer Exam 2022 – Important Links

Official Notification Exam Pattern and Syllabus Preparation Tips & Tricks
Previous Year Paper PDF Best Preparation Books Exam Date
Admit Card SEBI Result Complete Study Material
SEBI Grade A Complete Book (VOL. I) of Commerce Accountancy, Management, and Finance
SEBI Grade A Complete Book (VOL. II) of Costing, Companies Act and Economics