Science and Tech Questions

0

SCIENCE AND TECH QUESTIONS

Science and tech questions has been playing very vital role in every exams. Candidates find these questions of science and tech very relatable but find difficulty in answering science and tech questions because of lack of practice so we are providing reliable and good quality set of science and tech questions

Candidates who are preparing for different examination these Science and tech questions are very useful to know how well the preparation is going on. So here is set of some Science and tech questions.

Set of general knowledge questions on Science and tech

Set-b

 1. Consider the following instruments

  1. Electronic stethoscopes
  2. Anti-lock braking system
  3. GPS receivers
  4. Microwave ovens

Which of the instruments given above have ’embedded computer system’?

(a)1, 2, 3 and 4       (b)  1, 2 and 3

(c)1, 2 and 4           (d) 1, 3 and 4

   

2. Consider the following applications

  1. Facial recognition of criminals.
  2. .Hand writing comparison and recognition of the suicide notes in the criminal conspiracy cases.
  3. Hacker who has cracked one’s bank account password.
  4. Speech recognition as a password in the modern laptops.

Which of the applications given above is/are the exact application of artificial intelligence?

(a)1, 2, 3 and 4       (b)  1, 2 and 4

(c)1, 3 and 4           (d) 1 and 4

 

3.Consider the following statements

  1. Internet Protocol version 4 (IPv4) uses four-byte addresses which limit the address space to 232 addresses.
  2. Internet Protocol version 4(IPv4) was the first publicly used version of the internet Protocol.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a)Only 1                (b)  Only 2

(c)Both 1 and 2      (d) neither 1 nor 2

 

4. Consider the following statements

  1. Optical fibres are frequently used in telecommunication.
  2. A fibre is an optical system based upon the basic principle of total internal reflection.
  3. In total internal reflection, the angle of incidence should always be greater than critical angle.
  4. The critical angle is very low for a light ray coming from diamond to air.

Which of the statements given above is/are correct?

(a)1 and 2               (b)  Only 2

(c)3 and 4               (d) All of these

 

5. A transistor is made of

(a)A made piece sandwiched between two intrinsic semiconductors

(b)Doped semiconductor

(c)Intrinsic semiconductor

(d)None of the above

 

6. Which of the following satellites is used in ship-shore and shore-to-shore and shore-to-ship communication?

(a)Marisat               (b)  Comsat

(c)Telestar               (d) Intelsat

 

7. Regular intake of fresh fruits and vegetables is recommended in the diet since they are a good source of antioxidants. How do antioxidants help a person maintain health and promote longevity?

(a)They activate the enzymes necessary for vitamin synthesis in the body and help prevent vitamin                  defleciency

(b)They prevent excessive oxidation of carbohydrates, fats and proteins

(c)They neutralize the free radicals produced in the body during metabolism

(d)They activate certain genes in the cells of the body and help delay the ageing process

 

8. In the context of global oil prices. “Brent crude oil” is frequently in the news. What does this term imply?

  1. .It is a mojor classification of crude oil.
  2. It is sourced from North Sea.
  3. It does not contain sulphur.

Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a)Only 2                 (b)  1 and 2 Only

(c)1 and 3 Only      (d) 1, 2 and 3

 

9. Consider the following

  1. Carbon dioxide
  2. Oxides of nitrogen
  3. Oxides of sulphur

Which of the above is/are the emission/emissions from coal combustion at thermal power plants?

(a)Only 1                 (b)  2 and 3

(c)1 and 3               (d) 1, 2 and 3

10. Assertion (A) cellulose is used in making shatter-proof glass.

     Reason (R) Polysaccharides are not soluble in water.

Codes

(a)Both A and R is true and R is correct explanation of A.

(b)Both A and R is true but R is not the correct explanation of A.

(c)A is true but R is false.

(d)A is false but R is true.

 

11. A genetically engineered for of brinjal known as the Bt brinjal has been developed. The objective of       this is

         (a)To make it  pest-resistant

(b)To improve its taste and nutritive qualities

(c)To make it drought resistant

(d)To make its shelf-life longer

 

12. When water is heated from 0°C to 10°C, its volume

(a)Increases

(b)Decreases

(c)Does not change

(d)First decreases and then increases

 

13. Heat is transmitted from higher to lower temperature through actual mass motion of the molecules in

(a)conduction         (b)  radiation

(c) convection         (d) All of these

 

 

Solutions-

  1. A
  2. B
  3. C
  4. D
  5. B
  6. A
  7. C
  8. B
  9. D
  10. C
  11. A
  12. D
  13. C

 

 [download id=”4444″ template=”button”]

For other mock questions for practice click here

 

Thank you all the best and  lets study together.

 

Quantitative Aptitude book For Banking and Insurance Exams
SHARE
Previous articleEnvironment Questions
Next articleTest