Science Practice Questions

0

General Science Practice Questions

Science a subject of what we see daily what we do on daily basis in our lives and there are good number of science questions in every exam  either it be ssc or UPSC. Some candidate find science question very hard to answer because lack of study science so no need to worry . science questions asked in general government examination are of general science that means science we use daily. So here we have given you set of science practice questions to practice out and do best in exam

So here are some science practice questions.

 

Q-1   Two capillary tubes of different diameters are dipped in water. The rise of water is

(a)    same in both tubes

(b)    greater in the tube of smaller diameter

(c)    greater in the tube  of larger diameter

(d)    None of the above

 

Q-2 Consider the following statements

         In a nuclear reactor, self-sustained chain reaction is possible, because

  1. More neutrons are released in each of the fission reactions.
  2. The neutrons immediately take part in the fission process.
  3. The fast neutrons are slowed down by graphite.
  4. Energy neutron released in the fission reaction initiates further fission.

         Which of the statements given above are correct?   

(a)    1, 2 and 3       (b)  1 and 3

(c)    2 and 4           (d) 2, 3 and 4

        

 

Q-3   Assertion (A) The main constituent of the liquefied petroleum gas in methane.

         Reason (R) Methane can be used directly for burning in homes and factories where it can be supplied through pipelines.

         Codes

         (a)    Both A and R are true and R is correct explanation of A.

         (b)    Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

         (c)    A is true but R is false.

          (d)    A is false but R is true.

 

Q-4 Consider the following statements with reference to human body

  1. The common bile duct releases its contents in stomach.
  2. The pancreatic duct releases its contents into duodenum.

         Which of the statement(s) given above is/are correct?

(a)    Only 1            (b)  Only 2

(c)    Both 1 and 2  (d) Neither 1 or 2

 

Q-5 Assertion (A) in human body, liver has an important role in at digestion.

         Reason (R) Liver produces two important fat digesting enzymes.

         (a)    Both A and R are true and R is correct explanation of A.

         (b)    Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

         (c)    A is true but R is false.

         (d)    A is false but R is true.

 

Q-6 When an aero plane attains a speed higher than the speed of sound in air a loud bang is heard, this is because

         (a)    Its wings vibrate so violently that the bang is heard.

         (b)    It explodes

         (c)    It produces  a shock wave which is received as the bang

         (d)    the normal engine noises  undergo a Doppler shift to generate the bang

          

 

Q-7   What is the principle by which a cooling system (Radiator) in a motor car works?

(a)    Convection           (b) conduction only

(c)    Radiation only      (d) Both conduction and radiation

 

Q-8 An explosion takes place on the surface of moon. An astronaut at some distance from the site of explosion will 

(a)    observe light and hear sound caused by the explosion

(b)    observe light but not hear sound caused by the explosion

(c)    hear sound but not observe light caused by the explosion

(d)    neither hear sound nor observe light caused by the explosion

 

Q-9 Consider the following statements

  1. Precision farming is traditional farming.
  2. Indian farming is moreover a diversified farming.
  3. Intercropping is a system of multiple cropping.
  4. Phule-Pragati is a improved variety of groundnut.

         Which of the statement(s) given above  is/are incorrect?

(a)    Only 1            (b)  1 and 2

(c)    2 and 3           (d) 1, 2 and 4

Q-10 Which one of the following computing is used in the calculations that are carried out simultaneously, operating on the principle that large problems  can often be divided into smaller ones, which are then solved concurrently?

         (a)    Anti-parallel computing

         (b)    Parallel computing

         (c)    Socialized computing

         (d)    Anti-socialized computing

 

 

 

 

 

 

Solutions-

  1. B
  2. D
  3. D
  4. B
  5. C
  6. C
  7. A
  8. B
  9. A
  10. B

Thank you

Make the most of yourself by fanning the tiny, inner sparks of possibility into flames of achievement.

-Golda Meir