Puzzle Questions
Puzzle Questions
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Puzzle Questions With Answers

Hello Aspirants, As we all know that Puzzle is a vital part of reasoning section for every competitive exams. There are different kinds of Puzzle Questions asked in the examination.(Like – Linear Puzzle, Seating Arrangement Puzzle, Box Puzzle, Month Based Puzzle, Floor Puzzle).So here, In this article we will provide different puzzle with some questions.These Puzzle questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Reasoning Puzzle Questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Puzzle based questions asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Puzzle section then you should practice more and more Puzzle Questions for Bank PO.

These “Puzzle Questions” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.


Reasoning Puzzle Questions Quiz-26

Directions-(1-5): Read the following information carefully and answer the questions.

There are nine persons P, Q, R, S, T, U, V, W and X stay on a nine floors building, but not necessarily in the same order. Only one person stays on each floor. All of them have either Reynolds or Cello pens of different colours i.e. yellow, golden, red, orange, purple, black, white,silver and grey, but not necessarily in the same order. Only five of them have Cello pens. The ground Floor is number 1 and the topmost floor is number 9.

There are two floors between the floors on which the persons having a black Reynolds and silver Cello pens stay. R owns a red Reynolds pen. U does not own a grey Reynolds pen. P stays on even numbered floor below the even numbered floor on which W stays. The one who own a purple Cello pen stays on the fourth floor. S stays on the second floor and owns the orange Cello pen. The one who owns the golden Cello pen stays on the topmost floor. P does not own a white Cello pen. U owns a black Reynolds pen and stays on an odd-numbered floor. There is only one floor between the floors on which U and V stay. T stays immediate above the floor on which X stay. V does not stay on the ground floor. Q stays immediate above the floor on which W stay. There are three floors between the floors on which R and U stay. The one who owns the silver pen stays immediate above V. T stays on the fourth floor. The one who owns the grey Reynolds pen stays on the third floor.

1. What is the colour of the Cello/Reynolds pens of the person who stays on the 7th floor?
A. Red
B. White
C. Orange
D. Silver
E. Yellow

Show Correct Answers

Correct Answer – B. White

Floor Person Colour Pen
9 Q Golden Cello
8 W Sliver Cello
7 V White Cello
6 P Yellow Reynolds
5 U Black Reynolds
4 T Purple Cello
3 X Grey Reynolds
2 S Orange Cello
1 R Red Reynolds

2. How many persons are between the one who have golden pen and the one who stays on 4th floor?
A. Five
B. Three
C. Sevan
D. Four
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Four

Floor Person Colour Pen
9 Q Golden Cello
8 W Sliver Cello
7 V White Cello
6 P Yellow Reynolds
5 U Black Reynolds
4 T Purple Cello
3 X Grey Reynolds
2 S Orange Cello
1 R Red Reynolds

3. Who lives on the 7th floor?
A. The one who has white pen
B. Q
C. V
D. Both (a) and (c)
E. The one who has silver pen

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Both (a) and (c)

Floor Person Colour Pen
9 Q Golden Cello
8 W Sliver Cello
7 V White Cello
6 P Yellow Reynolds
5 U Black Reynolds
4 T Purple Cello
3 X Grey Reynolds
2 S Orange Cello
1 R Red Reynolds

4. Four of the following five are alike in a certain way and hence they form a group. Which one of the following does not belong to that group?
A. Red
B. White
C. Golden
D. Silver
E. Grey

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Silver

Floor Person Colour Pen
9 Q Golden Cello
8 W Sliver Cello
7 V White Cello
6 P Yellow Reynolds
5 U Black Reynolds
4 T Purple Cello
3 X Grey Reynolds
2 S Orange Cello
1 R Red Reynolds

5. U has which of the following coloured pen?
A. Yellow
B. Red
C. Purple
D. Grey
E. Black

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Black

Floor Person Colour Pen
9 Q Golden Cello
8 W Sliver Cello
7 V White Cello
6 P Yellow Reynolds
5 U Black Reynolds
4 T Purple Cello
3 X Grey Reynolds
2 S Orange Cello
1 R Red Reynolds

Directions (6-10): Read the following information carefully and answer the questions.

In a friendship football match, out of 11 only 10 players are standing in the stadium in the pre match ritual ceremony. They are G, H, I, J, K, L, W, X, Y, Z and are standing in a row facing north. These players like seven different colour i.e., Red, Pink, Yellow, Brown, Green, Black and White.

Four players like only one colour but there are two players each of like Pink, White and Black colour. Out of the two players who are standing in the middle of the row, one of them is W and another one is a player, who likes Black colour, who is not X or L. L is to the immediate left of J, who is near the player, who likes Black colour. Y likes Green colour and stands third to the left of W. Two players, who likes same colour are not standing together. The player, who likes Red colour, sits fifth to the right of the player, who likes White colour, who is second to the left of X. The player, who likes Brown colour and the player, who likes Red colour are neither stand together nor at the end of the row but one of them is I, who is second to the left of Z. There are only two players between the player, who likes White colour and Y. There are four players between K and the player who likes Green colour. G likes Yellow colour, but not near to H. The player, who likes Pink colour stands between the players, who likes White colour.

6. Who are standing at the end of the row?
A. H and X
B. L and G
C. I and Y
D. G and H
E. J and Z

Show Correct Answers

Correct Answer – B. L and G

7. Which of the following statement is/are true about the given arrangement?

(I) There are only two player between the players, who likes Brown and Pink colour.

(II) J is a player, who likes White colour and sits third from the left end.

(III) Z is neither a player, who likes Yellow colour nor likes White colour and not standing on the extreme end.

(IV) The Player, who likes Red colour is only near to the player, who likes Pink colour.

(V) J is on third place from H and K, who likes Pink colour.

A. Only I, II and V
B. Only I, III and IV
C. Only III and V
D. Only I, II, III
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Only III and V

8. Which of the following statement is true with respect to the given information?
A. H likes Black colour white L likes Yellow colour.
B. The Red colour player is on the sixth place from the player, who likes white colour
C. The player, who likes White colour and player, who likes Brown colour are standing on the extreme end of the row.
D. The player, who likes Yellow colour sits on the third place from the player, who likes Red colour.
E. None of the above.

Show Correct Answers

Correct Answer – D. The player, who likes Yellow colour sits on the third place from the player, who likes Red colour.

9. Which of the following pair is correct?
A. L-White
B. J-Yellow
C. H-Yellow
D. G-Black
E. Z-Brown

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Z-Brown

10. What is the position of the Red player with respect to Pink player?
A. Immediate right
B. Second to the right
C. Fourth to the left
D. Sixth to the left
E. Third to the right

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Third to the right