Puzzle Questions
Puzzle Questions
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Puzzle Questions With Answers

Hello Aspirants, As we all know that Puzzle is a vital part of reasoning section for every competitive exams. There are different kinds of Puzzle Questions asked in the examination.(Like – Linear Puzzle, Seating Arrangement Puzzle, Box Puzzle, Month Based Puzzle, Floor Puzzle).So here, In this article we will provide different puzzle with some questions.These Puzzle questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Reasoning Puzzle Questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Puzzle based questions asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Puzzle section then you should practice more and more Puzzle Questions for Bank PO.

These “Puzzle Questions” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Reasoning Puzzle Questions Quiz-24


Directions(1-5)-Read the following information carefully and answer the questions.

Five students Lokesh, Jeet, Rohan, Amit, and Jitendra appeared in a test that comprised of five different subjects namely English, Science, Drawing, Biology and History. Each student got a different rank in each of these five subjects and the rank of no two students were the same in the same subject. It is known that

  • Lokesh got 1st rank in English and the lowest rank in History.
  • Amit got 5th rank in Biology which was also Jitendra’s rank in Drawing.
  • Rohan got 2nd rank in Drawing and his rank in Science was better than his rank in Drawing.
  • The person who got 4th rank in Drawing also got 3rd rank in English but he was not Amit.
  • Amit got 3rd rank in History and Lokesh got a better rank in Science compared to his rank in Drawing.
  • Jitendra didn’t get 1st rank in Biology.

1. Rohan got the lowest rank in which of the following subject?
A. Science
B. Biology
C. English
D. History
E. Can’t be determined

Show Correct Answers

Correct Answer – C. English

Students English Science Drawing Biology History
Lokesh 1 2 3 4 5
Jeet 3 5 4 1 2
Rohan 5 1 2 3 4
Amit 2 4 1 5 3
Jitendra 4 3 5 2 1

2.Who got 1st rank in Biology?
A. Amit
B. Jitendra
C. Lokesh
D. Jeet
E. None of These

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Jeet

Students English Science Drawing Biology History
Lokesh 1 2 3 4 5
Jeet 3 5 4 1 2
Rohan 5 1 2 3 4
Amit 2 4 1 5 3
Jitendra 4 3 5 2 1

3.What was Jeet’s rank in History?
A. 2nd
B. 4th
C. 1st
D. 5th
E. Can’t be determined

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2nd

Students English Science Drawing Biology History
Lokesh 1 2 3 4 5
Jeet 3 5 4 1 2
Rohan 5 1 2 3 4
Amit 2 4 1 5 3
Jitendra 4 3 5 2 1

4.Who got 2nd rank in English?
A. Jeet
B. Rohan
C. Amit
D. Jitendra
E. Can’t be determined

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Amit

Students English Science Drawing Biology History
Lokesh 1 2 3 4 5
Jeet 3 5 4 1 2
Rohan 5 1 2 3 4
Amit 2 4 1 5 3
Jitendra 4 3 5 2 1

5.Who got 3rd Rank in Science?
A. Jitendra
B. Lokesh
C. Jeet
D. Amit
E. Can’t be determined

Show Correct Answers

Correct Answer – D. P

Students English Science Drawing Biology History
Lokesh 1 2 3 4 5
Jeet 3 5 4 1 2
Rohan 5 1 2 3 4
Amit 2 4 1 5 3
Jitendra 4 3 5 2 1

Directions (6-10) Read the following information carefully and answer the questions.

A group of seven friends A, B, C, D, E, F and G has four males and three females. Each of them wears different coloured dress, viz Purple, Orange, Pink, White, Green, Blue and Black, and each of them belongs to different states –Rajasthan , Haryana, Punjab, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh, Bihar and Uttrakhand but not necessarily in the same order. None of the females wear Blue or Purple dress. C wears Pink dress and she belongs to neither Uttar Pradesh nor Bihar. A is from Bihar and wears neither Purple nor blue dress. B does not wear White dress. E wears Black dress and either from Haryana or Rajasthan. F wears Purple or Green dress and does not belong to Rajasthan. G wears either Blue or purple dress and from Punjab. The one who wears White dress belongs to Uttrakhand. The one who wears Orange dress either from Bihar or Rajasthan. None of the female either from Bihar or Haryana. The one who belongs to Bihar does not wear orange dress.

6.Which of the following combinations is true?
A. E-Black-Haryana-Female
B. A -Green-Haryana-Male
C. G -Blue-Rajasthan-Female
D. C -Pink-Madhya Pradesh-Male
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Friend Colour States Gender
A Green Bihar Male
B Orange Rajasthan Female
C Pink MP Female
D White Uttrakhan Female
E Black Haryana Male
F Purple UP Male
G Blue Punjab Male

7.Which of the following colour dress does D wear?
A. Blue
B. White
C. Orange
D. Pink
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. White

Friend Colour States Gender
A Green Bihar Male
B Orange Rajasthan Female
C Pink MP Female
D White Uttrakhan Female
E Black Haryana Male
F Purple UP Male
G Blue Punjab Male

8.Which of the following statements is true?
A. D is from Rajasthan.
B. C is a male and possesses Pink Dress.
C. F possesses Purple Dress and from Uttar Pradesh
D. G is a female and possesses Blue Dress.
E. All are true

Show Correct Answers

Correct Answer – C. F possesses Purple Dress and from Uttar Pradesh

Friend Colour States Gender
A Green Bihar Male
B Orange Rajasthan Female
C Pink MP Female
D White Uttrakhan Female
E Black Haryana Male
F Purple UP Male
G Blue Punjab Male

9.Which of the following groups has only female members?
A. F, D, B
B. E, C, G
C. C, D, B
D. D, D, B
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Friend Colour States Gender
A Green Bihar Male
B Orange Rajasthan Female
C Pink MP Female
D White Uttrakhan Female
E Black Haryana Male
F Purple UP Male
G Blue Punjab Male

10.The one who has Purple Dress  is from which of the following states?
A. Haryana
B. Madhya Pradesh
C. Bihar
D. Uttar Pradesh
E. Cannot be determined

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Uttar Pradesh

Friend Colour States Gender
A Green Bihar Male
B Orange Rajasthan Female
C Pink MP Female
D White Uttrakhan Female
E Black Haryana Male
F Purple UP Male
G Blue Punjab Male