Puzzle Questions
Puzzle Questions
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

Puzzle Questions With Answers

Hello Aspirants, As we all know that Puzzle is a vital part of reasoning section for every competitive exams. There are different kinds of Puzzle Questions asked in the examination.(Like – Linear Puzzle, Seating Arrangement Puzzle, Box Puzzle, Month Based Puzzle, Floor Puzzle).So here, In this article we will provide different puzzle with some questions.These Puzzle questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams Reasoning Puzzle Questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 3-4 Puzzle based questions asked in the mains exam (Bank).You want to score more in the Puzzle section then you should practice more and more Puzzle Questions for Bank PO.

These “Puzzle Questions” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Reasoning Puzzle Questions Quiz-21


Directions-(1-5) Read the following information carefully and answer the questions.

P, Q, R, S, T and U are six Super hit movies of Bollywood and these are nominated for best movie award in National FilmFare and these movies are directed by some best directors i.e. –Anurag Basu, Rajukumar Hirani, Sanjay Leela Bhansali, Kabir Khan, Karan Johar and Rakesh Roshan but not necessarily in the same order. Each director has signed different actors for their movies, viz. Sanjat Dutt, Salman Khan, Irfan Khan, Ranveer Singh, Hrithik roshan and Arjun Kapoor but not necessarily in the same order. All the Super hit movies are arranged by judges for selection of best movie award in a circular arrangement. The movie in which Ranveer Singh, Irfan Khan, Hrithik Roshan are working are neither directed by Rakesh Roshan nor by Anurag Basu. The movie which are directed by Kabir Khan and Rajkumar Hirani  have signed neither Ranveer Singh nor Arjun Kapoor. P is neither directed by Rakesh Roshan nor arranged on the immediate left of the movie in which Salman Khan is working. The only movie, which is arranged between T and U, has Sanjay Dutt as an actor. The movie which is arranged on the left side of the movie which is directed by Rakesh Roshan has not Arjun Kapoor as an actor. S movie has Salman Khan as an actor and is directed by Rajkumar Hirani. R movie has Sanjay Dutt as an actor. The movie which has Ranveer Singh as actor is arranged opposite to the movie which is directed by Karan Johar, while the movie which is directed by Rajkumar Hirani is arranged on the left of the movie who has Hrithik Roshan as an actor. The movie which has Arjun Kapoor as an actor is arranged on the immediate right of the movie which is directed by Rakesh Roshan but arranged on the left of the movie who has Irfan Khan as an actor. R movie has not Irfan Khan and U movie has not Ranveer Singh as an actor.

1.The movie which has Ranveer Singh as an actor:-
A. Arranged on the immediate left of the movie which is directed by Kabir Khan.
B. Arranged on the immediate right of the movie which is directed by Rakesh Roshan.
C. Arranged on the opposite of the movie which is directed by Karan Johar.
D. Arranged on the opposite of the movie which has Irfan Khan as an actor.
E. Both (c) and (d)

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Both (c) and (d)

2.Which movie is arranged third to the left of second to the right of the movie which is directed by Kabir Khan?

A. P
B. Q
C. R
D. S
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. S

3.The movie which is arranged between T and S is-
A. Second to the left of the movie which is directed by Anurag Basu
B. Second to the right of the movie which is directed by Rakesh Roshan
C. Fourth to the left of the movie which is directed by Karan Johar
D. Second to the right of the movie who has Arjun Kapoor as an actor
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Fourth to the left of the movie which is directed by Karan Johar

4.Which movie has Salman Khan as an actor?

A. The movie which is arranged to the immediate left of Q
B. The movie which is arranged to the immediate right of P
C. The movie which is arranged opposite to the movie who has Sanjay Dutt as an actor.
D. The movie which is directed by Rakesh Roshan.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. The movie which is arranged opposite to the movie who has Sanjay Dutt as an actor.

5.Which movie is arranged on the immediate right of movie which has Arjun kapoor as an actor?
A. Q
B. U
C. T
D. S
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Q

Directions (6-10) Read the following information carefully and answer the questions.

Five friends A, B, C, D and e are Cricketer, Businessman, Doctor, Engineer and Banker by profession and like Orange, Black, Red, Brown and Green colour but not necessarily in that order.

– The person whose hobby is dancing preferred Limca to Fanta while others preferred Fanta to Limca in beverages.

– The four friends who took Fanta were A, the one who is an engineer, the person whose favourite colour is Green and the one whose hobby is net surfing.

– D did not take Limca and his favourite colour is Orange.

– B’s favourite colour is Black. He did not like Limca.

– E’s hobby is not painting, reading or gardening.

– D clicks a picture of his friend who is an engineer.

– The person whose favourite colour is Red likes painting and the person who is Banker likes gardening.

– D is not a doctor. The person who is a doctor takes Fanta.The person who is an engineer likes Black colour.

– The Cricketer’s favourite colour is not Brown. C’s favourite colour is Green.

6.Who among the following is a Doctor?
A. R
B. A
C. D
D. Can’t say
E. none of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. A

Person Profession Colour Hobby Beverages
A Doctor Red Painting Fanta
B Engineer Black Reading Fanta
C Banker Green Gardening Fanta
D Cricketer Orange Net Surfing Fanta
E Businessman Brown Dancing Limca

7.B’s hobby is?

A. Reading
B. Painting
C. Gardening
D. Can’t say
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Reading

Person Profession Colour Hobby Beverages
A Doctor Red Painting Fanta
B Engineer Black Reading Fanta
C Banker Green Gardening Fanta
D Cricketer Orange Net Surfing Fanta
E Businessman Brown Dancing Limca

8.The person who likes Black colour is a/an?
A. Business
B. Cricketer
C. Engineer
D. Can’t say
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Engineer

Person Profession Colour Hobby Beverages
A Doctor Red Painting Fanta
B Engineer Black Reading Fanta
C Banker Green Gardening Fanta
D Cricketer Orange Net Surfing Fanta
E Businessman Brown Dancing Limca

9.Whose favourite colour is Brown?

A. E
B. C
C. The one who is an Banker
D. Can’t say
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. E

Person Profession Colour Hobby Beverages
A Doctor Red Painting Fanta
B Engineer Black Reading Fanta
C Banker Green Gardening Fanta
D Cricketer Orange Net Surfing Fanta
E Businessman Brown Dancing Limca

10.Which of the following combinations is not correctly matched?
A. E-Businessman-Brown-Dancing -Fanta
B. R-Banker-Green -Gardening -Fanta
C. Q-Engineer-Black-Reading -Fanta
D. A-Doctor-Red -Painting -Fanta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. E-Businessman-Brown-Dancing -Fanta

Person Profession Colour Hobby Beverages
A Doctor Red Painting Fanta
B Engineer Black Reading Fanta
C Banker Green Gardening Fanta
D Cricketer Orange Net Surfing Fanta
E Businessman Brown Dancing Limca