Reasoning Machine Input Output Questions for Banking & Insurance Exams
Reasoning Machine Input Output Questions for Banking & Insurance Exams
NABARD Agriculture & Rural Development (ARD) Book PDF

Reasoning Machine Input Output Questions

Logical Reasoning question on Machine Input-Output. Input-Output Questions asked in PO mains Exam. Reasoning Input-Output Questions for Banking & Insurance Exams SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk, RBI, SEBI, NABARD, LIC, and other govt. exams. If you are preparing for upcoming Banking & Insurance Exams, you will come across a section on the Reasoning Ability Section. Here we are providing you Reasoning Machine Input Output Questions for Banking & Insurance Exams, based on the latest pattern of your daily practice.

In the Reasoning section, One of the most scoring sections is the Reasoning Machine Input-Output. Machine Input Output Questions will help you learn concepts on important topics in the Reasoning Ability Section. Reasoning Machine Input Output Questions is a major topic asked in many of the Banking Exams. You can expect a set of 5 questions on this topic. These Machine Input-Output Questions can be quite easy to attempt and prove to be scoring if you have a practice of all types of Machine Input-Output Questions.

Reasoning Machine Input Output Questions | Set – 15


Directions:  A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of input and rearrangement.

INPUT- Drag 14 Sun 27 Point 99 Hollow 9 Because 22
STEP 1- Sun Drag 14 27 Point Hollow 9 Because 22 99
STEP 2- Sun Drag Point 14 Hollow 9 because 22 27 99
STEP 3- Sun Drag Point Hollow 9 Because 14 22 27 99
STEP 4- Sun Drag Point Hollow Because 9 14 22 27 99
And step IV is the last step of this arrangement.

As per the rules followed in the above steps, find out in each of the following questions the appropriate step for the given input.

INPUT- Fool 91 Dew 57 Tight 64 Sunrise 23 Banana 11

1. Which of the following would be the step 2 after arrangement?

A. Fool Dew 57 Tight Sunrise 23 Banana 11 64 91
B. Dew Fool 57 Tight Sunrise 23 Banana 11 64 91
C. Dew Fool 57 Tight Sunrise Banana 23 11 64 91
D. Dew Fool 57 Tight Sunrise Banana 23 64 11 91
E. None of these
Show Correct Answers

Correct Answer –E. None of these

Explanation:- Logic: In the given Input-Output both one word and one number are being arranged in each step. For words- words are arranged in increasing order according to the number of alphabets present in each word from left to right.
For Numbers- Numbers are arranged in decreasing order from right to left.
INPUT- Fool 91 Dew 57 Tight 64 Sunrise 23 Banana 11
STEP 1- Dew Fool 57 Tight 64 Sunrise 23 Banana 11 91
STEP 2- Dew Fool Tight 57 Sunrise 23 Banana 11 64 91
STEP 3- Dew Fool Tight Banana Sunrise 23 11 57 64 91
STEP 4- Dew Fool Tight Banana Sunrise 11 23 57 64 91

2. How many steps are required to complete the above arrangement?

A. Three
B. Four
C. Five
D. Six
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –B. Four

Explanation:- Logic: In the given Input-Output both one word and one number are being arranged in each step. For words- words are arranged in increasing order according to the number of alphabets present in each word from left to right.
For Numbers- Numbers are arranged in decreasing order from right to left.
INPUT- Fool 91 Dew 57 Tight 64 Sunrise 23 Banana 11
STEP 1- Dew Fool 57 Tight 64 Sunrise 23 Banana 11 91
STEP 2- Dew Fool Tight 57 Sunrise 23 Banana 11 64 91
STEP 3- Dew Fool Tight Banana Sunrise 23 11 57 64 91
STEP 4- Dew Fool Tight Banana Sunrise 11 23 57 64 91

3. In which of the following step the elements ‘Banana 11 57’ found in the same order?

A. Step I
B. Step II
C. Step IV
D. Step III
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –E. None of these

Explanation:- 

Logic: In the given Input-Output both one word and one number are being arranged in each step. For words- words are arranged in increasing order according to the number of alphabets present in each word from left to right.

For Numbers- Numbers are arranged in decreasing order from right to left.
INPUT- Fool 91 Dew 57 Tight 64 Sunrise 23 Banana 11
STEP 1- Dew Fool 57 Tight 64 Sunrise 23 Banana 11 91
STEP 2- Dew Fool Tight 57 Sunrise 23 Banana 11 64 91
STEP 3- Dew Fool Tight Banana Sunrise 23 11 57 64 91
STEP 4- Dew Fool Tight Banana Sunrise 11 23 57 64 91

350+ New Pattern Puzzle Questions for Bank PO Exams – Quizzes & PDF’s

4. In step III, which of the following element would be at 2nd to the right of 4th from the left end?

A. 23
B. Sunrise
C. Tight
D. 11
E. Fool

Show Correct Answers

Correct Answer –A. 23

Explanation:- 

Logic: In the given Input-Output both one word and one number are being arranged in each step. For words- words are arranged in increasing order according to the number of alphabets present in each word from left to right. For Numbers- Numbers are arranged in decreasing order from right to left.

INPUT- Fool 91 Dew 57 Tight 64 Sunrise 23 Banana 11
STEP 1- Dew Fool 57 Tight 64 Sunrise 23 Banana 11 91
STEP 2- Dew Fool Tight 57 Sunrise 23 Banana 11 64 91
STEP 3- Dew Fool Tight Banana Sunrise 23 11 57 64 91
STEP 4- Dew Fool Tight Banana Sunrise 11 23 57 64 91

5. In step IV, ‘Sunrise’ is related to ‘11’ and ‘Tight’ is related to ‘Banana’. In the same way ‘Dew’ is related to?

A. 23
B. 64
C. 91
D. Fool
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –D. Fool

Explanation:- 

Logic: In the given Input-Output both one word and one number are being arranged in each step. For words- words are arranged in increasing order according to the number of alphabets present in each word from left to right. For Numbers- Numbers are arranged in decreasing order from right to left.

INPUT- Fool 91 Dew 57 Tight 64 Sunrise 23 Banana 11
STEP 1- Dew Fool 57 Tight 64 Sunrise 23 Banana 11 91
STEP 2- Dew Fool Tight 57 Sunrise 23 Banana 11 64 91
STEP 3- Dew Fool Tight Banana Sunrise 23 11 57 64 91
STEP 4- Dew Fool Tight Banana Sunrise 11 23 57 64 91

Direction: Study the given information and answer the questions:

When a number arrangement machine is given an input line of numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of an input and its rearrangement.

Step IV is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained.
As per the rules followed in the given steps find out the appropriate steps for the given input:

Input: 54 32 68 63 47 24 32 74

6. What is the sum of all the numbers in the last step of the given arrangement?

A. 19
B. 23
C. 22
D. 20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –A. 19

Explanation:-  In this input output question only numbers are arranged in each step. Let us understand the logic behind it- In each step the numbers are arranged
In step 1: all the even number are multiplied with 2 and odd numbers (of input) are multiplied with 3.
Step 2: In this step 1st and 2nd numbers are subtracted, and the resultant is multiplied by 2 and again the 2nd and 3rd number is added, and the resultant is divided by 2 and so on.
Step 3: In this step all the digits are added of the numbers marked with arrows.
Step 4: The resultant of the multiplication of the digits of numbers in the previous step.

7. Which element is 2nd to the right of the one which is 4th from the left end in step II?

A. 165
B. 186
C. 168
D. 56
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –D. 56

Explanation:-  In this input output question only numbers are arranged in each step. Let us understand the logic behind it- In each step the numbers are arranged
In step 1: all the even number are multiplied with 2 and odd numbers (of input) are multiplied with 3.
Step 2: In this step 1st and 2nd numbers are subtracted, and the resultant is multiplied by 2 and again the 2nd and 3rd number is added, and the resultant is divided by 2 and so on.
Step 3: In this step all the digits are added of the numbers marked with arrows.
Step 4: The resultant of the multiplication of the digits of numbers in the previous step.

150+ Reasoning Input-Output Questions and Answers – Attempt Free Now

8. What is the product of the numbers which is 2nd from the right end and 3rd from the left end in final step of the given arrangement?

A. 27
B. 40
C. 38
D. 30
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –E. None of these

Explanation:-  In this input output question only numbers are arranged in each step. Let us understand the logic behind it- In each step the numbers are arranged
In step 1: all the even number are multiplied with 2 and odd numbers (of input) are multiplied with 3.
Step 2: In this step 1st and 2nd numbers are subtracted, and the resultant is multiplied by 2 and again the 2nd and 3rd number is added, and the resultant is divided by 2 and so on.
Step 3: In this step all the digits are added of the numbers marked with arrows.
Step 4: The resultant of the multiplication of the digits of numbers in the previous step.

9. Which element is 5th from the left end in Step III?

A. 30
B. 22
C. 23
D. 19
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –A. 30

Explanation:-  In this input output question only numbers are arranged in each step. Let us understand the logic behind it- In each step the numbers are arranged
In step 1: all the even number are multiplied with 2 and odd numbers (of input) are multiplied with 3.
Step 2: In this step 1st and 2nd numbers are subtracted, and the resultant is multiplied by 2 and again the 2nd and 3rd number is added, and the resultant is divided by 2 and so on.
Step 3: In this step all the digits are added of the numbers marked with arrows.
Step 4: The resultant of the multiplication of the digits of numbers in the previous step.

10. What is the sum of 3rd element from left end in Step I and 4th element from right end in Step III?

A. 159
B. 150
C. 149
D. 138
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –C. 149

Explanation:-  In this input output question only numbers are arranged in each step. Let us understand the logic behind it- In each step the numbers are arranged
In step 1: all the even number are multiplied with 2 and odd numbers (of input) are multiplied with 3.
Step 2: In this step 1st and 2nd numbers are subtracted, and the resultant is multiplied by 2 and again the 2nd and 3rd number is added, and the resultant is divided by 2 and so on.
Step 3: In this step all the digits are added of the numbers marked with arrows.
Step 4: The resultant of the multiplication of the digits of numbers in the previous step.

Attempt More Reasoning Ability Quizzes – Click Here


Reasoning Ability Free Study Material – Download Free PDF’s

We hope the given Reasoning Ability Topic-wise Questions and Answers PDF will be helpful for their competitive exams like bank exams and other recruitment board exams. So candidates can utilize our Reasoning Ability Topic-wise PDF Download for their effective preparation to score more marks in upcoming competitive exams.

Syllogism Questions Machine Input Output Logical Reasoning Questions
Coding-Decoding Questions Reasoning Miscellaneous Puzzle and Seating Arrangement

A Complete Book of High-Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2021 (3rd Edition)

A Complete Book of High Level Puzzle and Seating Arrangement for Banking & Insurance Exams 2020 (3rd Edition)

Decision-Making Book for NABARD Grade A Exam 2022