Reading Comprehension Exercises for IBPS PO Mains 2017: Set – 32

0

Reading Comprehension Exercises for IBPS PO Mains 2017. Welcome to the www.letsstudytogether.co online English section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk 2017 exam, you will come across a section on the English language. Here we are providing you Reading Comprehension Exercises for IBPS PO Mains 2017 based on the latest pattern for your daily practice.

Reading Comprehension Exercises for IBPS PO Mains 2017 will help you learn concepts on important topics in English Section.

This “Reading Comprehension Exercises for IBPS PO Mains 2017” is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Reading Comprehension for IBPS PO 2017


Directions:(1-10) Read the following passage carefully and answer the questions. Certain words are in bold to help you locate them while answering some of the questions.

Manufacturing is central to a country’s economic development. According to a McKinsey report on the future of manufacturing, it “contributes disproportionately to exports, innovation, and productivity growth.”

China, the United States, and Germany are currently among the most 15 globally competitive manufacturing countries in the world. But in the next five years, according to a survey of industry CEOs carried out by Deloitte, the MITI-V of Malaysia, India, Thailand, Indonesia, and Vietnam are set to enter the top 15 most competitive manufacturing countries. They are the “new China,” the top economies for low-cost manufacturing (i.e., labor intensive commodity type products like apparel, toys, textiles and basic consumer electronics). Manufacturing goods in China is now only 4 percent cheaper than in the United States, in large part because labor costs in China have increased by 80 percent since 2010. It is in response to this that China, backed by billions of dollars in investment from its government, has vigorously moved into higher value manufacturing.

Manufacturing experts see a variety of areas as important for low-cost manufacturing competitiveness: young populations, low labor costs, a supportive policy environment, good quality infrastructure, availability of engineers, a minimum level of education for all workers, economic growth and a large internal consumer market. The different economies all have their distinct advantages and disadvantages but China’s equally giant neighbor to the west stands out from the crowd. “My opinion is that India has the potential to be the next hub for low-cost manufacturing,” says Zhang. He sees India as being the next center for electronics assembly. He points to Chinese consumer appliances giant Huawei, which in September announced that it would manufacture three million smartphones a year in India, and Foxconn, the Apple supplier, which is opening a $10 billion iPhone manufacturing plant in India. In particular, India’s strengths are its mixture of high- and low-skilled labor and the potential to sell to its huge market of 1.2 billion consumers. Although much of the population is poor, their incomes are rising. In India there is growing number of graduated population. This is very important.

You still require manufacturing engineers; you also need design engineers. You need supervisors. They compare very nicely to other countries in the MITI-V,” says Zhang. India’s policy environment is also becoming much more supportive of manufacturing. The Indian government launched the “Make in India” campaign in 2014, which aims to increase the level of manufacturing in the country. The government has achieved some success – India overtook China in 2015 as the country receiving the most foreign direct investment globally and companies have reported improving administrative effciency at the federal level. Despite all these positives, India has many problems. In order to have a flourishing manufacturing base, workers need to be able to at least read and write to operate machinery. India scores low on general skills attainment, ranking 105th in the world according to the UN’s Human Capital Index 2016, lower than any other MITI-V nation. India’s infrastructure is woeful, in particular transport and energy supply, where it ranks lower than most other emerging economies. Government ineffciency is also a major stumbling block – delays in land acquisition and environmental clearances have stalled more than 270 projects across the country. Nevertheless, India’s huge market, low costs, and positive noises from the government make it unavoidable for any manufacturer looking to produce bulk commodity products. According to Drew Rodriguez, there are major signals, such as “graduation rates, government and regulatory nods,” that may cement India’s position as the next low-cost manufacturing hub. A senior engineer at BSH Hausgeräte GmbH, the largest home appliances manufacturer in Europe and a major investor across Asia, who works closely with low-cost Chinese manufacturers, also agrees: “India is the future. Infrastructure is not so good but they have so many people,” he says. However, he has also seen Chinese companies moving into Vietnam due to its very stable political environment. Indeed, Malaysia, Indonesia, Thailand, and Vietnam all have their own benefits and some similarities with India.

“The fundamental risks of the global south are not there,” says Dr. Carlo Bonura, region head of Southeast Asia at political risk consultancy Oxford Analytica, referring to the Southeast Asian nations of the MITI-V. There are few risks of expropriation of assets or labor risks, for example. According to Bonura, “This is a region where all the major regimes, regardless if they’re democracies or autocratic, they recognize [the] importance of sequestering political instability from economic stability.” This contrasts with India, which before current Prime Minister Narendra Modi was well known among international investors for being unwelcoming to foreign businesses. Both Bonura and Zhang see Thailand and Malaysia as more focused on high- and medium-tech manufacturing rather than being the next centers of low-cost manufacturing. Thailand has strong automotive, electronics, food, and chemicals industries, while Malaysia has strong chemicals, machinery, and rubber processing industries. This is borne out in the relative prosperity of the MITI-V countries as Malaysia and Thailand are by far the richest of the group.

That leaves Indonesia and Vietnam. “I hear from a lot of companies that they are moving to Vietnam…wages are half that of China,” says the senior engineer at BSH Hausgeräte GmbH, who also thinks that Vietnam’s very stable political environment is advantageous. Vietnam also has better infrastructure than Indonesia and the advantage of being close to China. “The problem for Indonesia is the state’s capacity to implement industrial strategy; the state is highly decentralized and there are huge infrastructure issues. You don’t have these challenges in Vietnam; Vietnam is also a smaller country,” says Bonura. Yet Vietnam’s population of 95 million is smaller than Indonesia’s population of over 255 million and therefore represents a smaller potential consumer market — and neither country compares to India’s huge population.It seems clear therefore that India is the manufacturing industry’s pick as the mightiest of the MITI-V for low-cost manufacturing. Indeed, Delloite’s report already has India as the 11th most competitive manufacturing country globally, thereby piercing the top 15 earlier than any of the other MITI-V countries.

Yet for all the talk of the MITI-V countries taking over China as workshops of the world, a nagging fear will haunt regulators of India and other MITI-V countries. With robots becoming ever more sophisticated, analysts are predicting manufacturing will employ far less people in the future. Martin Ford’s bestselling 2016 book, The Rise of the Robots: Technology and the Threat of Mass Unemployment paints a bleak picture of whole swathes of professional sector jobs, let alone low-cost manufacturing, being automated. Commentators and policymakers in India in particular seem downbeat on India conjuring up a jobs boom like China experienced during its rapid growth. Should they be so worried? Zhang and Drew Rodriguez do not think so. “The MITI-V are still going to be very competitive for the next decade plus,” says Drew Rodriguez. Zhang is not pessimistic either: “I am the opposite. There are different schools of thought… From my research, I don’t see it. Maybe we will be less dependent on human labor. But there is no way this will eliminate the need for people in the next 15-20 years. We are entering high speed growth for robotics but in 2014 global density for robotics was still very low at 66 per 10,000 employees, 36 in China, 57 in Thailand, and close to none in India.”Other roadblocks lie in wait for the MITI-V, such as the threat of protectionism, which is all the more real after U.S. President Donald Trump’s call for tariffs on Chinese imports and threats to companies moving jobs away from the United States. But this does not seem to be dampening the prospects of the MITI-V just yet. “Every month, every year, the world is a more connected place,” says Drew Rodriguez. All of the MITI-V have their own distinct advantages but India’s huge internal market and low labor costs give it the edge. However, this is not to say that other MITI-V countries will not also become “new China” hubs for low-cost manufacturing. This will be the case regardless of the threat from robots or protectionism. “I haven’t seen anything in the recent shift that would lead me to change my impression of the competitiveness of the MITI-V,” adds Drew Rodriguez.

Source: Click here


1. How according to the author China has become the second largest economy after U.S.?
A. Due to large number of exports and low imports.
B. As it has got a new generation population, a fragile policy environment, good quality infrastructure.
C. China has moved into high tech manufacturing as its yearly average manufacturing costs have increased.
D. It has grown in the fields like: Education for management, economic growth and a triffing internal consumer market.
E. Both (B) and (C) are true

Show Correct Answers

2.According to the passage, how India can be considered as the mightiest among other four countries (MITI-V)?
(i)Foreign investors are showing great interest in establishing their manufacturing plants in India like iPhone etc.
(ii) India has a large base of well-educated graduates and a huge market of consumers.
(iii) India has strong automotive, electronics, food, and chemicals industries.

A. Only (ii) is correct
B. Only (i) is correct
C. Both (ii) and (iii) are correct
D. Both (i) and (ii) are correct
E. All are correct

Show Correct Answers

3.Which of the following is not true in context of the passage?

A. Commentators and policymakers in India in particular seem downbeat on India conjuring up a jobs boom like China experienced during its rapid growth.
B. Thailand has strong chemicals, machinery, and rubber processing industries.
C. India’s huge market, low costs, and positive noises from the government make it unavoidable for any manufacturer looking to produce bulk commodity products.
D. Zhang sees India as being the next center for electronics assembly.
E. All are true.

Show Correct Answers

4.According to the paragraph, what challenges India face in the manufacturing sector?
(i)India scores low on general skills attainment as workers do not have that much idea on how to operate machinery.
(ii)Foreign Direct Investment makes a negligible impact towards the growth of this sector.
(iii)There is a lack of proper policy making and its implementation by the government.

A. Only (i) is true
B. Only (ii) is true
C. Only (iii) is true
D. Both (i) and (iii) are true
E. None of the above is true

Show Correct Answers

5.According to the passage, what fear will stalk policy makers in India and other countries?
A. The practice of shielding a country’s domestic industries from foreign competition by taxing imports.
B. Lack of skills of labor force towards the use of machinery used in manufacturing.
C. Rising use of robots in manufacturing sector thereby reducing the man power in future.
D. Political instability in MITI-V countries that might a􀃗ect their growth in future.
E. Both (A) and (C) are true.

Show Correct Answers

6.Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the world/group of words given in bold as used in the passage. Protectionism
A. Submission
B. Salvation
C. Import barrier
D. Insecurity
E. Door cover

Show Correct Answers

7.Choose the word/group of words which is most similar in meaning to the world/group of words given in bold as used in the passage. Expropriation
A. Declaration
B. Confiscation
C. Possession
D. Malfeasance
E. Con􀃒guration

Show Correct Answers

8.Choose the word/group of words which is most opposite in meaning to the world/group of words given in bold as used in the passage. Decentralize
A. Propagate
B. Apportion
C. Regionalize
D. Broadcast
E. coalesce

Show Correct Answers

9.Which of the following statement is true?
A. The Central mall in Hyderabad in 2004 occupies more than 2,40,000 square meter in area and currently considered as one of the largest retail destinations in the country with a generated annual retail turnover of around Rs. 200 crore.
B. It has been observed during the last decade that the hypermarkets are slowing, failing to retain consumers in competition with the department stores.
C. The market analysis convinced the company referred in the text that the time is rope to introduce now shopping and entertainment landmarks in cities, where they already enjoy some market presence.
D. While the consumers were able to look for a certain category of products at length in the specialty stores, wholesale clubs allowed them to purchase a number of products at a cheap and negotiable rate.
E. None of the above

Show Correct Answers

10.Which of the following statement is false?
A. The recent consumer response towards department stores led to the quest for a new business Model which may replace it in the coming days.
B. Since inauguration the Central Square outside the mall in Hyderabad has been used for various purposes so far including, art exhibitions, cultural shows, product launches etc.
C. When the company mentioned in the passage decided to capitalize on the emerging changes in consumer mindset on the retail sales, they already had an experience of nearly six years of operating in this market segment.
D. The changing structural framework of the new type of malls became very popular in various European and Southeast Asian countries, owing to their boundary-less arrangement of products, coupled with shopping entertainment options.
E. None of the above.

Show Correct Answers

10 Important Tips to Crack IBPS PO Mains Exam in First Attempt

You may also Download:-


You may also download –

Monthly Current Affairs One-Liner: Download PDF
September 2017 August-2017 July-2017 June-2017 May-2017
 April-2017 March -2017 February-2017

Current Affairs Mega Booster for RRB PO and Clerk Mains 2017

700+ करेंट अफेयर्स वन लाइनर PDF जुलाई से अक्टूबर 2017 तक 1400+ Current Affairs One liner Questions PDF from June to October 2017[ In English ]

You may also like-


    https://web.telegram.org/#/im?p=@letsstudytogether  

For more details click here 

Thank you, all the best. and let’s study together.

Learn Better, Do better, Be better