Quant Miscellaneous Questions
Quant Miscellaneous Questions

Quantitative Aptitude Questions

Hello Aspirants, As we all know that Quant Miscellaneous Questions is a important part of quantitative aptitude section for every competitive exams.Different kind of Quantitative Aptitude Questions asked in every competitive exam. (Like – Percentage, Profit & Loss, Time and Work, Ratios and Proportions, Permutations and Combinations, Time and Distance, Boat and Streams, Probability, Average, Simple Interest, Compound Interest, Problems on Ages,). So here, In this article we will provide different arithmetic questions. These quantitative aptitude questions are important for Bank, SSC, SEBI, NABARD, RBI, LIC, and Other state exams. You can attempt these questions & boost your preparation for your examination.

In the Banking exams quantitative aptitude questions asked in the Prelims as well as Mains exam.There are 10 Quant Miscellaneous Questions asked in the Prelims exam (Bank).You want to score more in the quantitative aptitude section then you should practice more and more quantitative aptitude Miscellaneous questions.

Quantitative Aptitude Questions – Set 7


1.In every 30 min the time of a watch increases by 3 min. After setting the correct time at 5 am. What time will the watch show after 6 h?

A. 10 : 54 am
B. 11 : 30 am
C. 11 : 36 am
D. 11 : 42 am
E. 11 : 38 am
Show Correct Answers

Correct Answer – C. 11 : 36 am

Explanation:

In 30 min, increased time = 3 min.

In 1 hr, increased time = 3 min.

In 6 hr, increased time = 3 min.

Required time = 11.36 a.m.

2. A student find the average of ten 2 digit numbers. While copying numbers, by mistake, he writes one number with its digits interchanged. As a result his answer is 1.8 less than the correct answer. The difference of the digits of the number, in which he made mistake is:

A. 2
B. 3
C. 4
D. 6
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 2

Explanation:

3.Acid and water are mixed in a vessel A in the ratio of 5 : 2 and in the vessel B in the ratio 8 : 5. In what proportion should quantities be taken out from the two vessels so as to form a mixture in which the acid and water will be in the ratio of 9 : 4?

A. 7 : 2
B. 2 : 7
C. 7 : 4
D. 2 : 3
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 7 : 2

Explanation:

4.M, P and Q together started a business. M invested Rs. 6,500 for 6 months, P invested Rs. 8,400 for 5 months and Q invested Rs. 10,000 for 3 months. M is working member for which he gets 5% of total profit extra. If the total gain is Rs. 7,400, then Q’s share is:
A. Rs. 1,900
B. Rs. 2,100
C. Rs. Rs. 3,200
D. Insuficient Data
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rs. 1,900

Explanation:

5. A committee of 3 members is to be selected out of 3 men and 2 women. What is the probability that the committee has atleast one woman?
A. 1/10
B. 9/20
C. 9/10
D. 1/20
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 9/10

Explanation:

6.Sonia invested an amount of Rs. 17500 at the rate of 8% per annum. After how many years will she obtain a simple interest of Rs.16800?

A. 15 year
B. 8 year
C. 9 year
D. 12 year
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 12 year

Explanation:

7.Shri Ramlal distributed his savings among his wife, two sons and one daughter in such a way that wife gets double of what each son gets and each son gets double of what the daughter gets. If the amount received by each son is Rs. 48000, what was the total amount distributed by Shri Ramlal?

A. Rs. 92000
B. Rs. 220000
C. Rs. 180000
D. Rs. 212000
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation:

8. A circle and a rectangle have the same perimeter. The sides of the rectangle are 18 cm and 26 cm. What is the area of the circle?
A. 88 cm2
B. 1250 cm2
C. 154 cm2
D. Can’t be determined
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation:

9. A tank is filled in 5 hours by three pipes A, B and C. The pipe C is twice as fast as B and B is twice as fast as A. How much time will pipe A alone take to fill the tank?
A. 35 hours
B. 25 hours
C. 20 hours
D. Cannot be determined
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 35 hours

Explanation:

Here ratio of efficiencies of pipes A, B and C are as follows:

C   :    B  :      A

2  :    1

2   :      1

4   :   2    :    1

Suppose the efficiencies of pipes C, B and A are 4K, 2K and K.
Since, the tank is filled in 5 hours by the three pipes having combined efficiency equal to 7K, the
time required to fill the tank by A alone =  7K * 5 / K = 35 hours

10. A tourist covered a journey partly by foot and partly by tonga. He walked for 90 km and rode the tonga for 10 km. He spent 4 h less on the tonga than on walking. If the tourist had reversed the times he travelled by foot and on tonga, the distances travelled on each part of the journey would be equal. How long did he ride the tonga?
A. He rode for 6 hours
B. He rode for 4 hours
C. He rode for 2 hours
D. He rode for 5 hours
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. He rode for 2 hours

Explanation:


 

Print Friendly, PDF & Email