## Quantitative Aptitude Questions for LIC AAO Prelims 2019

Quantitative Aptitude Questions for LIC AAO 2019. Quant Miscellaneous Questions for LIC AAO Prelims 2019. Moderate Quantitative Aptitude Questions for banking Exams. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quant section. If you are preparing for LIC AAO 2019 & SBI PO Prelims, you will come across a section on Quantitative Aptitude Section. Here we are providing you “Quantitative Aptitude Questions for LIC AAO Prelims 2019 based on the latest pattern for your daily practice.

This “Quantitative Aptitude Questions for LIC AAO Prelims 2019” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS  IBPS SO, SBI SO and other competitive exams

## Quant Miscellaneous Questions for LIC AAO 2019 | Set – 37

1. Present ages of A and B are in the ratio 7:5 respectively. Present ages of C and D are in the ratio 2:3 respectively. Present average age of A, B and D is 36 years and the present average age of A, C and D is 34 years. Find the difference between the ages of A and D.

A. 3 years
B. 12 years
C. 9 years
D. 6 years
E. None of these

Correct Answer – D. 6 years

Explanation:

Let the present ages of A and B are 7x years and 5x years respectively.

Let the present ages of C and D are 2y years and 3y years respectively.

According to question: 7x + 5x + 3y = 36 × 3

12x + 3y = 108

4x + y = 36 …………………….. (i)

Also 7x + 2y + 3y = 34 × 3

7x + 5y = 102 …………………. (ii)

Solving (i) and (ii), we get x = 6 and y = 12

Present age of A = 7 × 6 = 42 years

Present age of D = 3 × 12 = 36 years

So the desired difference = 42 – 36 = 6 years

2. Rajan marked an article at 65% above the cost price and sold it after two consecutive discounts of ‘x’% and 25%. In this transaction Rajan had a loss of 1%. Vishal marked the same article ‘x + 10’% above the cost price and sold it after a discount of 10%. Find the profit percent earned by Vishal in this transaction.

A. 13%
B. 15%
C. 17%
D. 19%
E. None of these

Let the cost price of the article = Rs. 100

So the marked price of the article by Rajan = Rs. 165

Selling price of the article by Rajan = 165 × 0.75 × (100 – x)/100 = 99

100 – x = 80, x = 20

So the marked price of the article by Vishal = 1.30 × 100 = Rs. 130

Selling price of the article by Vishal = 130 × 0.90 = Rs. 117

So the profit percent earned by Vishal = (117 – 100)/100 × 100 = 17%

3. A national team of 6 players is to be selected from a group of 5, 4, 6 and 5 players from east, west, north and south zones respectively. In how many ways a team having exactly 2 players from east zone and at least one player from each zone can be selected?

A. 4800
B. 5600
C. 6400
D. 7200
E. None of these

Explanation:

Case I: 2 players from east, 2 players from west, 1 player from north and 1 player from south

Number of ways = 5C2 × 4C2 × 6C1 × 5C1 = 10 × 6 × 6 × 5 = 1800

Case II: 2 players from east, 1 player from west, 2 players from north and 1 player from south

Number of ways = 5C2 × 4C1 × 6C2 × 5C1 = 10 × 4 × 15 × 5 = 3000

Case III: 2 players from east, 1 player from west, 1 player from north and 2 players from south

Number of ways = 5C2 × 4C1 × 6C1 × 5C2 = 10 × 4 × 6 × 10 = 2400

So the total number of ways in which team can be selected = 1800 + 3000 + 2400 = 7200

4. Two cards are randomly drawn from well shuffled deck of 52 cards. What is the probability that both the cards drawn are either face cards or red in colour?

A. 23/78
B. 188/663
C. 25/102
D. 60/221
E. None of these

Explanation:

Let A be the event when cards are red in colour

So P(A) = 26C2/52C2 = 325/1326 = 25/102

Let B be the event when cards are face cards

So P(B) = 12C2/52C2 = 66/1326 = 11/221

If both the cards are face cards and are red in colour

So P(A) = 6C2/52C2 = 15/1326 = 5/442

So the desired probability = P(A) + P(B) – P(A ∩ B) = 25/102 + 11/221 – 5/442 = 188/663

5. A, B and C started a business with initial investments of Rs. 3,000, Rs. 3,200 and Rs. 3,500 respectively. After one year A, B and C made additional investments of Rs. x + 150, Rs. x + 300 and Rs. x + 250 respectively. Find the profit share of B out of the total profit of Rs. 4,320 after two years.

A. Rs. 1,240
B. Rs. 1,340
C. Rs. 1,440
D. Rs. 1,540
E. None of these

Correct Answer – C. Rs. 1,440

Explanation:

Respective ratio of the profits of A, B and C = 3000 + 3000 + x + 150: 3200 + 3200 + x + 300: 3500 + 3500 + x + 250 = 6150 + x: 6700 + x: 7250 + x

So the profit share of B = {(6700 + x)/(20100 + 3x)} × 4320 = {(6700 + x)/3(6720 + x)} × 4320 = 4320/3 = Rs. 1,440

6. Average age of a class of 15 students is 24 years. Average age of the class is increased by 2 years when the age of the class teacher and principal is added. If the difference between the ages of the class teacher and principal is 18 years, then find the age of class teacher.

A. 32 years
B. 38 years
C. 44 years
D. 50 years
E. Cannot be determined

Correct Answer – E. Cannot be determined

Explanation:

Sum of the ages of the 15 students in the class = 24 × 15 = 360 years

Sum of the ages of 15 students along with class teacher and principal = 26 × 17 = 442 years

Sum of the ages of the class teacher and principal = 442 – 360 = 82 years

So the age of the class teacher = either (82 + 18)/2 or (82 – 18)/2 = either 50 years or 32 years

Exact age of the class teacher cannot be determined.

7. The ratio of income of P to Q is 5: 4, while the ratio of savings of P to Q is 4:3. If P and Q spend Rs. 9000 and Rs. 8000, respectively, then find the savings of P.

A. Rs. 18000
B. Rs. 12000
C. Rs. 16000
D. Rs. 21000
E. None of these

Correct Answer – C. Rs. 16000

Explanation:

Let, income of P and Q be Rs. 5x and Rs. 4x, respectively.

According to question,

(5x – 9000)/ (4x – 8000) = 4/3

15x – 27000 = 16x – 32000

x = 5000

So, income of P = 5x = Rs. 25000

Therefore, savings of P = 25000 – 9000 = Rs. 16000

8. Kausalya divided Rs. 1710 among his four sons, Ram, Lakshman, Bharat, and Shatrughan such that amount received by Ram is 20% more than Lakshman, and amount received by Lakshman is 25% less than Bharat. What is the amount received by Ram if amount received by Shatrughan is Rs. 250 more than amount received by Bharat?

A. Rs. 300
B. Rs. 360
C. Rs. 420
D. Rs. 540
E. None of these

Correct Answer – B. Rs. 360

Explanation:

Let, amount received by Bharat be Rs. ‘x’.

So, amount received by Lakshman = Rs. 0.75x

Amount received by Ram = 0.75x × 1.2 = 0.9x

Amount received by Shatrughan = Rs. (x + 250)

According to question,

x + 0.75x + 0.9x + (x + 250) = 1710

3.65x = 1460

x = 400

Therefore, amount received by Ram = 0.9 × 400 = Rs. 360

9. P started from Ghaziabad to Gurgaon, and at the same time Q started from Gurgaon to Ghaziabad. After reaching their respective destinations, they turned back to their starting places. If they met first time at a distance of 240 km from Ghaziabad, and second time they met at Ghaziabad, then find the distance between Ghaziabad and Gurgaon.

A. 360 km
B. 300 km
C. 240 km
D. 480 km
E. 450 km

Correct Answer – A. 360 km

Explanation:

Let the distance between Ghaziabad and Gurgaon be ‘x’ km.

And, let speed of P and Q be‘p’ and ‘q’ km/h, respectively.

According to question,

240/p = (x – 240)/q

q/p = (x – 240)/240 ——-(i)

Also, (2x)/p = x/q

q/p = 1/2

Therefore, from equation (i), we get,

(x – 240)/240 = 1/2

x – 240 = 120

x = 360

So, the distance between Ghaziabad and Gurgaon = 360 km

10. Cost of fencing the circular field along its circumference at the rate of Rs. 25 per meter is Rs. 7,200. A circular path of 2 meters width is constructed outside the circular field. Find the cost of paving the path at the rate Rs. 32 per square meter. (Take π = 3)

A. Rs. 18,816
B. Rs. 18,717
C. Rs. 18,418
D. Rs. 18,519
E. None of these

Correct Answer  – A. Rs. 18,816

Explanation:

Circumference of the circular field = 7200/25 = 288 m

Radius of the circular field = 288/6 = 48 m

Area of the circular field = 3 × 482 = 6912 m2

Area of the circular field along with path = 3 × (48 + 2)2 = 7500 m2

So, the area of the path = 7500 – 6912 = 588 m2

Cost of paving the path = 32 × 588 = Rs. 18,816

Note:

• Click "Show Correct Answer" button to view Explanation   