Seating Arrangement & Puzzle for SBI PO/Clerk Prelims 2019
Seating Arrangement & Puzzle for SBI PO/Clerk Prelims 2019

Puzzle and Seating Arrangement for SBI PO Prelims 2019

Welcome to the Lets Study Together online Reasoning Ability section. If you are preparing for SBI PO/Clerk Prelims 2019  you will come across a section on Reasoning Ability Section. Here we are providing you with Reasoning quiz on “Puzzle and Seating Arrangement for SBI PO Prelims 2019”  for your daily practice.

This “Puzzle and Seating Arrangement for SBI PO Prelims SBI PO Prelims is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO/Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

Puzzle & Seating Arrangement for SBI PO/Clerk 2019| Set – 167


Directions:-(1-5) Answer the questions based on the information given below:

In an engineering college, five students from five different cities were elected as Secretaries by the students to perform different student activities. Each student studies in a different branch of engineering. Additionally, the following information is provided.

  • Abhishek does not stay in the Aravalli hostel, where the student from Nagpur stays.
  • The student, whose name is not Abhishek and does not study in Metallurgy, stays in Satpura hostel. He is the only student among the five to stay at Satpura hostel.
  • Hardeep neither belongs to Jodhpur nor does he study Mechanical Engineering.
  • The student-in-charge of Cultural Activity stays in the Aravalli hostel where Civil Engineering student does not stay.
  • Sanjay and the student, who studies Metallurgy, both stay in the same hostel.
  • The student who belongs to Allahabad does not stay with the student-in-charge of the Sports activity staying at Aravalli hostel.
  • Sanjay is not the student-in-charge of the Cultural activity.
  • Ravi, the student-in-charge of Mess activity, stays of Satpura hostel.
  • The student from Patna and the student, who studies Mechanical Engineering, both stay at Aravalli hostel. They are the only two among the five students to stay at this hostel.
  • The student, who stays at Satpura hostel, studies Computer Sciences.
  • Hemant, who does not belong to Kochi, studies Chemical Engineering. He is not the General Secretary of the Student Body.
  • Ravi and Sanjay does not belong to Allahabad.
  • The student from Kochi and the student-in-charge of Placement activity, both stay at the Vindhya Hostel.

1. Which of the following statements is/are incorrect?
I. The Chemical Engineering student and the student-in-charge of Cultural activity, both stay in the same hostel.
II. The student-in-charge of placement activity is studying Metallurgy.
III. The student who belongs to Nagpur is student-in-charge of Sport’s activity.
IV. Ravi belongs to Jodhpur.

A. Only I
B. I and II
C. I, II and III
D. None of the above
E. Only II and III

Show Correct Answers

Correct Answer – B. I and II

Name Hostel Activity Discipline Cities
Ravi Satpura Mess Computer Science Jodhpur
Sanjay Aravalli Sports Mechanical Engg. Nagpur
Hardeep Aravalli Culture Merallurgy Patna
Abhishek Vindhya Student Body Civil Engg. Kochi
Hemant Vindhya Placement Chemical Engg. Allahbad

2. Which of the following statements is/are correct?
I.
Sanjay and Abhishek stay at the same hostel.
II.
The General Secretary of the student Body studies Mechanical Engineering.
III.
The student who belongs to Patna is studying Metallurgy.
IV. 
The student who belongs to Kochi is studying Computer Science.

A. Only I
B. Only II
C. Only III
D. Both I and II
E. None of the above

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Only III

Name Hostel Activity Discipline Cities
Ravi Satpura Mess Computer Science Jodhpur
Sanjay Aravalli Sports Mechanical Engg. Nagpur
Hardeep Aravalli Culture Merallurgy Patna
Abhishek Vindhya Student Body Civil Engg. Kochi
Hemant Vindhya Placement Chemical Engg. Allahbad

3. The student who belongs to Allahabad is studying in?

A. Metallurgy
B. Mechanical Engineering
C. Civil Engineering
D. None of the above
E. Chemical engineering

Show Correct Answers

Correct Answer – E. Chemical engineering

Name Hostel Activity Discipline Cities
Ravi Satpura Mess Computer Science Jodhpur
Sanjay Aravalli Sports Mechanical Engg. Nagpur
Hardeep Aravalli Culture Merallurgy Patna
Abhishek Vindhya Student Body Civil Engg. Kochi
Hemant Vindhya Placement Chemical Engg. Allahbad

4. The General Secretary of the Student Body to?

A. Patna
B. Nagpur
C. Kochi
D. Jodhpur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Kochi

Name Hostel Activity Discipline Cities
Ravi Satpura Mess Computer Science Jodhpur
Sanjay Aravalli Sports Mechanical Engg. Nagpur
Hardeep Aravalli Culture Merallurgy Patna
Abhishek Vindhya Student Body Civil Engg. Kochi
Hemant Vindhya Placement Chemical Engg. Allahbad

5. Who among the following belongs to Nagpur?

A. Ravi
B. Hemant
C. Sanjay
D. Abhishek
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Sanjay

Name Hostel Activity Discipline Cities
Ravi Satpura Mess Computer Science Jodhpur
Sanjay Aravalli Sports Mechanical Engg. Nagpur
Hardeep Aravalli Culture Merallurgy Patna
Abhishek Vindhya Student Body Civil Engg. Kochi
Hemant Vindhya Placement Chemical Engg. Allahbad

एसबीआई पीओ 2019 की तैयारी कैसे करें  – महत्वपूर्ण टिप्स और ट्रिक्स : जानिये आसान भाषा में

Directions:(6-10) Answer the questions based on the information given below.

Vishal, Ratnesh, Karun, Ajay, Lalit, Vimal and Vipul study in the same school. They are also studying in the same class. They are standing in the queue for the prayer. Each of them was born in a different month of the same year among March, April, May, June, July, August and December, but not necessarily in that order.

  • Vishal stands just ahead of the person who was born in March.
  • Karun stands behind the person who was born in May, but not immediately behind.
  • Exactly four persons stand behind Lalit and the person who was born in May is not the third from the rear.
  • The person, who stands immediately behind Ratnesh and that person did not born in August. Ratnesh stands ahead of Vimal but not immediate above. Lalit was born in March.
  • Ratnesh was not born in July or August.
  • Neither Ratnesh nor Karun stands either at the front or at the rear end of the queue.

Vishal was born in December. The persons who were born in consecutive months are not in the adjacent positions.

6. Who among the following person was born in May?

A. Ratnesh
B. Karun
C. Ajay
D. Cannot be determined
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer –A. Ratnesh 

Person Months
Ajay/Vipul August/June
Vishal December
Lalit March
Ratnesh May
Ajay/Vipul July
Karun April
Vimal August/June

7. Who stands at front end of the queue? 

A. Ratnesh
B. Vipul
C. Karun
D. Cannot be determined
E. Lalit 

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Cannot be determined

Person Months
Ajay/Vipul August/June
Vishal December
Lalit March
Ratnesh May
Ajay/Vipul July
Karun April
Vimal August/June

8. How many persons stand ahead of Ajay? 

A. Four
B. Three
C. Five
D. Cannot be determined
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Cannot be determined

Person Months
Ajay/Vipul August/June
Vishal December
Lalit March
Ratnesh May
Ajay/Vipul July
Karun April
Vimal August/June

9. Who among the following person was born in April?

A. Vipul
B. Karun
C. Ajay
D. None of these
E. Vishal

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Karun 

Person Months
Ajay/Vipul August/June
Vishal December
Lalit March
Ratnesh May
Ajay/Vipul July
Karun April
Vimal August/June

10. Vishal celebrates his birthday in which of the following month? 

A. July
B. April
C. May
D. December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. December 

Person Months
Ajay/Vipul August/June
Vishal December
Lalit March
Ratnesh May
Ajay/Vipul July
Karun April
Vimal August/June

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co


Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 500 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions | Download PDF A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF
200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

100+ New Pattern Syllogism Questions and Answers E-Book : Download PDF

Print Friendly, PDF & Email