New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019 | Set – 161

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims

New Pattern Puzzle for SBI PO Prelims 2019. High Level Seating Arrangement for SBI PO Prelims. High Level Puzzle Questions For SBI PO Prelims 2019. High Level Puzzle Questions based on IBPS/SBI PO Exam. Puzzle for SBI PO Prelims Exam 2019. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Reasoning section. If you are preparing for SBI PO Prelims 2019  you will come across a section on Reasoning Ability Section. Here we are providing you with Reasoning quiz on “New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims”  for your daily practice.

This “New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019 is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO/Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

High Level Puzzle & Seating Arrangement | Set – 161


Directions:(1-5) Answer the questions based on the information given below.

There are 10 students (J, K, L, M, N, U, V, W, X and Y) sitting in two parallel rows for the conference. Distance between two adjacent students of same row is 5 meter and the distance between the two rows is 10 meter.  There are 5 students sitting in row 1 facing south direction and other 5 students are sitting in row 2 facing north direction such that each student is facing the other student. All are students of different college among- RJC, KMC, HC, VKC, KHC, DRC, SRCC, LSR, DTU and GBU.

HC student is sitting in the middle of the row. RJC student is not sitting in the same row in which VKC student is sitting. VKC student and Y are sitting adjacent to each other and are facing north direction. U, who is not VKC student, is sitting third to the left of W, who is facing north. N, who is student of SRCC, is sitting in front of Y. J is sitting second to the left of RJC student. KHC student, who is sitting at one end, is facing LSR student. X, who is student of DRC, is sitting at left end of its row and faces north. LSR and DTU students are adjacent to each other and facing the same direction. V is sitting in different row than M and L. K is facing the student, who is sitting second to the left of DTU student. M is not facing W and is not sitting in the same row in which GBU student is sitting.

After the conference, students start moving in different directions. Firstly, DRC student move 5 meter and then turn left and move certain distance and then again turn left and move 5 meters to meet Y. Then KMC student move 20 meters and turns right and move 5 meter and again turn right and move certain distance to occupy DRC student’s position.

1. V is student of which of the following college?

A  VKC
B  GBU
C  DTU
D  HC
E  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. VKC

Explanation:

2. Which student is in front of DRC student after movement?

A  VKC student
B  N
C  GBU student
D  V
E  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. N

Explanation:

3. Who is student from DTU?

A  U
B  Y
C  K
D  M
E  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Y

Explanation:

4. Which student is sitting exactly between GBU student and Y?

A  KMC student
B  W
C  V
D  SRCC student
E  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. V

Explanation:

5. L is student of which of the following college?

A  VKC
B  GBU
C  DTU
D  KHC
E  None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. KHC

Explanation:

Directions:(6-10) Answer the question based on the information given below.

Eight companies A, B, C, D, E, F, G and H were established in different years i.e. 2003, 2004, 2005 and 2006 in these two months i.e. January and September in a same year. G was established neither in 2003 nor 2006. One company was established between G and H. One company was established between B and A. B was established before A. C was established just after G. A and G were not established in a same year. F was established after A. The number of companies established before F is same as after G. The number of companies established between E and B is same as H and D.

6. As they were established in a same year so which among the following is the youngest company in the group?

A  C
B  B
C  H
D  D
E  F

Show Correct Answers

Correct Answer – D. D

Explanation:

Month/Year January September
2003 B E
2004 A F
2005 G C
2006 H D

7. How many companies were established between B and G?

A None
B 1
C 2
D 3
E 4

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 3

Explanation:

Month/Year January September
2003 B E
2004 A F
2005 G C
2006 H D

8. Which of the following does not belong to the group?

A B
B E
C G
D A
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. E

Explanation:

Month/Year January September
2003 B E
2004 A F
2005 G C
2006 H D

9. Which among the following was not established before C?

A B
B E
C A
D G
E D

Show Correct Answers

Correct Answer – E. D

Explanation:

Month/Year January September
2003 B E
2004 A F
2005 G C
2006 H D

10 ‘B’ is related to ‘E’ in same way as ‘F’ is related to ‘G’ then who among the following is related to ‘H’ in the same way?

A A
B D
C G
D C
E None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. C

Explanation:

Month/Year January September
2003 B E
2004 A F
2005 G C
2006 H D

Note:

  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Reasoning Ability Booster – 150 New Pattern Machine Input Output Questions & Answer Practice Book

Attempt Free 1500+ Puzzle & Seating Arrangement Questions – Click Here


20+ CWC Previous Year Question Papers PDF for GMT Trainee, Jr. Superintendent & Technical Assistant : Download Free PDF Now

CWC Previous Year Question Papers PDF for GMT Trainee, Jr. Superintendent & Technical Assistant: Download Free PDF Now
CWC Previous Year Question Papers PDF for GMT Trainee, Jr. Superintendent & Technical Assistant: Download Free PDF Now

Print Friendly, PDF & Email