New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019 | Set – 163

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019

New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims

New Pattern Puzzle for SBI PO Prelims 2019. High Level Seating Arrangement for SBI PO Prelims. High Level Puzzle Questions For SBI PO Prelims 2019. High Level Puzzle Questions based on IBPS/SBI PO Exam. Puzzle for SBI PO Prelims Exam 2019. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Reasoning section. If you are preparing for SBI PO Prelims 2019  you will come across a section on Reasoning Ability Section. Here we are providing you with Reasoning quiz on “New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims”  for your daily practice.

This “New Pattern Reasoning Puzzle for SBI PO Prelims 2019 is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO/Clerk, SBI Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

High Level Puzzle & Seating Arrangement | Set – 163


Directions:-(1-5) Read the following information carefully and answer the question given below-

S, T, U, V, W, X, Y and Z are 8 persons who belong to different professions, Astronaut, Teacher, Lawyer, Doctor, Professor, Chef, Cricketer and Engineer but not necessarily in the same order. They were sitting in a row facing towards the north.
The doctor who is third to right V is an immediate neighbor of Y. The chef is sitting fifth to the left of Professor and immediate neighbour of W. Only three persons were sitting between T and X who is third to left of the Lawyer. U is not a Lawyer. Three persons were sitting between U and Astronaut. S is neither Chef nor immediate neighbor of Teacher and Lawyer. More than three persons were sitting between Engineer and Teacher who is an immediate neighbour of U. The one who is lawyer sits at extreme right end and T who is not chef sits at extreme left end of the line. Professor sits immediate left of the one who is lawyer. S is not a lawyer. Teacher sits right of Engineer and Y is not a immediate neighbour of W.

1.Who is the Astronaut?

A. T
B. U
C. W
D. V
E. Y

Show Correct Answers

Correct Answer – C. W

Explanation:

2.Who is sitting between T and W?

A. V
B. X
C. Y
D. Z
E. U

Show Correct Answers

Correct Answer – A. V

Explanation:

3.Who are sitting at extreme ends?

A. T and W
B. S and X
C. U and Y
D. Z and T
E. S and U

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Z and T

Explanation:

4.Who is the Cricketer?

A. T
B. U
C. V
D. W
E. S

Show Correct Answers

Correct Answer – E. S

Explanation:

5.Who is sitting sixth to left of W?

A. S
B. Y
C. X
D. Either 1 or 2
E. No one

Show Correct Answers

Correct Answer – E. No one

Explanation:

Directions:(6-10) Read the following information carefully and answer the question given below-

8 friends J, K, L, B, C, D, F and G are seated around a circular table equally facing inside and outside. They like different brands of clothing-Levis, Zara, Armani, Only, Tommy, Gucci, Gap and Nike not necessarily in the same order. B and K are seated facing the same direction. J is opposite to the person who likes Nike. One who likes Only is facing the opposite direction faced by L. B is 3rd to the right of the one who likes Gucci, who is seated between K and the one who likes Armani. F is 3rd to the left of L who likes Gap.The one who likes Armani is 2nd to the right of the one who likes Zara. G is to the immediate left of the one who likes Tommy. One who likes Nike is a neighbor of B. Maximum two persons facing same direction can sit consecutively. J does not like Gucci and F does not like Nike. B and G do not like Zara, F faces outside the centre. J is 2nd to the left of C who is not a neighbor of B. Either J or F likes Tommy.

6. Find the odd one.

A. J,C
B. G,C
C. J,D
D. D,L
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. D,L

Explanation: 

7.Who is sitting between C and D?

A. No one
B. F
C. B
D. K
E. J

Show Correct Answers

Correct Answer – D. K

Explanation:

8.Who sits fifth to the left of L?

A. Person who likes Gucci
B. F
C. Person who likes Zara
D. D
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Person who likes Zara

Explanation:

9.Which of the following brands are liked by D?

A. Armani
B. Only
C. Levis
D. Nike
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Nike

Explanation:

10.Which of the following facing outside?

A. G
B. C
C. D
D. F
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. F

Explanation:

Print Friendly, PDF & Email