New Pattern Error Spotting Quiz for Banking & Insurance Exams
New Pattern Error Spotting Quiz for Banking & Insurance Exams
Best English Language Book For All Bank & Government Exams Preparation

New Pattern Error Spotting & Sentence Improvement Quiz

New Pattern Error Spotting Quiz. Error Spotting Questions with Answers for All Banking and Insurance Exams i.e. SBI PO/Clerk, IBPS PO/Clerk, NABARD, RBI, SEBI Grade A & B, LIC AAO, and Other Exams 2020-21. Spotting Error & Sentence Improvement Quiz based on previous year exams. If you are preparing for Banking and Insurance Exams, you will come across a section on the English language. Here we are providing you Error Spotting Questions with Answers, based on the latest pattern of your daily practice.

Error Spotting Questions with Answers will help you learn concepts on important topics in English Section. This “Error Spotting Questions with Answers for Bank Exams” is also important for all competitive exams.

Error Spotting Questions with Answers | Set- 7

Direction: A sentence in 5 parts is denoted by (1), (A), (B), (C) and (D). There is an error of grammar in parts (A), (B), (C) and (D) which make the sentence either grammatically or contextually incorrect. Choose the options with parts containing error/(s) and ignore errors of punctuations if any. Note: Consider parts (1) in bold as correct and error if any in (A), (B), (C) or (D) will only be in two parts.

1.The underlying principle on which the global institutions (1)/ were founded, of nations handing out jurisdictional (A)/  rights to supranational bodies, is no longer acceptable (B)/ to large numbers of citizens even within those countries that were (C)/ founders of these institutions, of that the US used to be the undisputed leader (D)/

A. BC
B. CD
C. AC
D. AD
E. None of the parts have errors

Show Correct Answers

Correct Answer: D. AD

Explanation: The correct sentence is:The underlying principle on which the global institutions were founded, of nations handing over jurisdictional rights to supranational bodies, is no longer acceptable to large numbers of citizens even within those countries that were founders of these institutions, of which the US used to be the undisputed leader.

In part (A), the preposition Out is incorrect as the phrase “Hand out” means to give freely or without charge, which does not fit into the context here. Instead, the phrase “Hand over” should be used as it means to pass responsibility to someone else.

In part (D), usage of That is incorrect as That can be used only if the following part of the sentence cannot be separated from the main sentence which is not the case here. Thus, instead of ThatWhich should be used.

2.Russia’s Vladimir Putin is conspicuously indifferent (1)/ to Western criticism as his country enjoys (A)/  the prestige of hosting the World Cup and adding to his recent electoral victory, (B)/ Hungarian Prime Minister Viktor Orban has the look of a man (C)/ who is considering just how far he had been going in cementing power (D)/

A. BC
B. BD
C. AD
D. AB
E. None of the parts have errors

Show Correct Answers

Correct Answer – B. BD

Explanation: The correct sentence is:Russia’s Vladimir Putin is conspicuously indifferent/ to Western criticism as his country enjoys the prestige of hosting the World Cup and with his recent electoral victory, Hungarian Prime Minister Viktor Orban has the look of a man who is considering just how far he goes in cementing power.

In part B, as per the context, there has to be a reason which makes the Hungarian Prime Minister have the described attitude just as the one mentioned for the Russian President. This means, the victory of the Hungarian Prime Minister in the elections should be the reason and not another observation here. In order to rectify this error, the phrase “adding to” should be replaced with the preposition “With”.

In part D, since the sentence is talking about present developments, the last part of the sentence should also be in present tense and that too, in simple present tense. Thus, “he had been going” should be modified as “he goes”.

3. Accompanied by the facts that (1)/ the history of the Indian private sector’s policy demands from government (A)/ is chequered to short-termism, and that (B)/ policy research on the exigencies of the new economy still being (C)/ in its infancy, the government has its task cut out (D)/)

A. BC
B. AB
C. CD
D. AD
E. None of the parts have errors

Show Correct Answers

Correct Answer – A. BC

Explanation: The correct sentence is: Accompanied by the facts that the history of the Indian private sector’s policy demands from government is chequered with short-termism, and that policy research on the exigencies of the new economy is still in its infancy, the government has its task cut out.

In part B, the verb Chequer means to divide into or mark with an arrangement of squares of different colour or character, and is to be followed by the preposition With and not To.

In part C, since it is stating a fact, usage of Being is incorrect. Instead, simple present tense should be used. Thus, “economy still being” should be modified as “economy is still”.

You may also like: Attempt Reading Comprehension Practice Set – Click Here

4. Although India opted (1)/ for an extremely complex GST structure, (A)/ its implementation was still (B)/ a big breakthrough as problems can (C)/ always be addressed with experience (D)

A. BD
B. AC
C. CD
D. AB
E. None of the parts have errors

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of the parts have errors

5.Just like the demonetization shock, (1)/the unrealistic timeline for the implementation (A)/ of the plastic ban has caught all (B)/ stakeholders unawares, made it (C)/ extremely difficult to comply (D)/

A. AD
B. BC
C. CD
D. AB
E. None of the parts have errors

Show Correct Answers

Correct Answer – C. CD

Explanation: The correct sentence is: Just like the demonetization shock, the unrealistic timeline for the implementation of the plastic ban has caught all stakeholders unawares, making it extremely difficult to comply with.

In part C, in order to add consequence of a certain practice, continuous form of the verb is used if the clause containing the consequence starts with the verb itself. Thus, the phrase “made it” should be modified as “making it”.

In part D, since every verb used in a sentence should be followed by appropriate prepositions, the verb Comply, which means to act in accordance with a wish or command, should be followed by the preposition With.

Direction (6-10): The following question consists of a sentence which is divided into three parts which contain grammatical errors in one or more than one part of the sentence. If there is an error in any part of the sentence, find the correct alternatives to replace those parts from the three options given below each question to make the sentence grammatically correct. If there is an error in any part of the sentence and none of the alternatives is correct to replace that part, then choose (d) i.e. None of the (I), (II) and (III) as your answer. If the given sentence is grammatically correct or does not require any correction, choose (e) i.e. No correction required as your answer.

6. ICICI Bank CEO Chanda Kochhar’s salary will remain unchanged despite (I)/ her going on an indefinite leave, a fact that being flagged (II)/ by proxy advisory firms as reflecting poorly on the lender’s corporate governance (III)/

I. ICICI Bank CEO Chanda Kochhar’s salary would remain unchanged in spite of

II. her going on an indefinite leave, a fact that has been flagged

III. by proxy advisory firms as to be reflecting poorly on the lenders of corporate governance

A. Only (I)
B. Only (II)
C. Both (II) and (III)
D. None of the above
E. No correction required

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Only (II)

Explanation: In part (II), the form of verb Be: Being, is used when a reason has to be added to support the observation made in the sentence. Here, the part followed by the word Being itself is the observation and not a reason for some other observation. Thus, the phrase “being flagged” should be modified using the present perfect continuous tense, used for adding a recent incident, as “has been flagged”.

7. Lavasa would be India’s first privately built and managed city, (I)/ one of five planned for 30,000 to 50,000 people each, soaking up (II)/ settlers from the hinterlands have looked for opportunities within urban areas (III)/

I. Lavasa had to be India’s first privately building and managing city,

II. one of five planning for 30,000 against 50,000 people each, soaking up

III. settlers from the hinterlands looking for opportunities in urban areas

A. Only (I)
B. Only (II)
C. Both (I) and (III)
D. None of the above
E. No correction required

Show Correct Answers

Correct Answer – D. None of the above

Explanation: In part (III), the last part of the sentence is describing the settlers and not something they have done or achieved.  Thus, usage of present perfect tense is incorrect. Instead, present continuous tense should be used here. The phrase “have looked for opportunities” should be modified as “looking for opportunities”.

8. The data from Uber Movement, which provides anonymised, collated data of rides on its platform, (I)/ reveals that traffic is often skewed in one direction during a particular time (II)/ of the day, which reflected that economic activity is often concentrated in little parts of city (III)/

I. The data from Uber Movement, that provides anonymised, collated data of rides at its platform,

II. revealed that traffic is mostly skewing towards one direction during a particular time

III. of the day, reflecting that economic activity is often concentrated in a few parts of city

A. Only (I)
B. Only (III)
C. Both (I) and (III)
D. None of the above
E. No correction required

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Only (III)

Explanation: In part (III), numeral Adjectives are used for Countable Noun only and they show how many persons or things are meant or in what order a person or thing stands. Thus, using the qualitative adjective Little is incorrect here and it should be replaced with the quantitative adjective “a few”, which gives the same idea.

You may also like: Attempt Complete English Language Quizzes & Study Material – Click Here

9. Some commentators have argued that ceasing operations (I)/ against terrorists inside the Valley will not be effective unless India (II)/ resumes the full-fledged dialogue process with Pakistan (III)/

I. Some commentators have been arguing for the cease of operations

II. for terrorists inside the Valley would not be effective unless India

III. have resumed the full-fledged dialogue processes with Pakistan

A. Only (I)
B. Only (II)
C. Both (I) and (III)
D. None of the above
E. No correction required

Show Correct Answers

Correct Answer – E. No correction required

Explanation: None of the parts of the given sentence has any grammatical or contextual error.

10. For millions in the world, work provides them dignity and meaning (I)/ to their existence, and thus, to rob them from it for the name of profits and value of the shareholder (II)/ maximization is to tear apart the fabric of civilized societies (III)/

I. Since for millions in the world, work has provided dignity and meaning

II. to their existence, and thus, to rob them of it in the name of profits and shareholder value

III. maximization is to tear away the fabric of civility in societies

A. Only (II)
B. Only (III)
C. Both (II) and (III)
D. None of the above
E. No correction required

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Only (II)

Explanation: In part (II), the correct preposition to be used with rob is For and not From. Also, the correct phrase is “in the same of something”, which means for the sake of something. Thus, the correct phrase would be “to rob them of it in the name of”.

Note:

  • Click Show Correct Answers to view Explanation
  • Ask your doubt in comment section we’ ll clear your doubts in caring way.
  • If you find any mistake, please tell us in the comment section and also mail us support@letsstudytogether.co