Important Quant Miscellaneous Questions for SBI Clerk : Set-18

0

Quant Miscellaneous Questions for SBI Clerk 2018. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Quant section. If you are preparing for SBI Clerk, SBI PO, and IBPS PO exams 2017-18, you will come across a section on Quantitative Aptitude Section. Here we are providing you “Quant Miscellaneous Questions” for SBI Clerk and SBI PO based on the latest pattern for your daily practice.

This “Quant Miscellaneous Questions for SBI Clerk” is also important for other banking exams such as SBI PO, IBPS PO, IBPS Clerk, SBI Clerk, IBPS  IBPS SO, SBI SO and other competitive exams

Quant Miscellaneous Questions for SBI Clerk: Set-18


1.Same amount of principal is invested at both simple interest and compound interest for 3 years which offers similar rate of interest of 10% per annum. Find the principal amount invested in each case, if difference between the simple interest and the compound interest earned on the principal amount is Rs. 744.

A Rs. 25000
B Rs. 24000
C Rs. 22000
D Rs. 26000
E None of these
Show Correct Answers

B. Rs. 24000

2.A solution X containing 40 ml of acid and 68 ml of water is completely mixed with some quantity of solution Y, composed of acid and water, which has a 60% concentration of acid. If the proportion of acid and water in the final mixture is equal, then find the quantity of solution Y mixed with solution X.

A 160 ml
B 150 ml
C 130 ml
D 120 ml
E None of these
Show Correct Answers

E. None of these

Let, the quantity of solution Y be ‘x’ ml.

Amount of acid in final mixture = (40 + 0.6x) ml

Amount of water in final mixture = (68 + 0.4x) ml

Since, the proportion of acid and water in the final mixture is equal.

So, 40 + 0.6x =68 + 0.4x

0.2x = 28, x = 140 ml

So, the quantity of solution Y mixed to the solution X = 140 ml

 

3.The number of students in DAV school in the academic year 2016 is 2400. If the number of boys in the academic year 2017 increases by 15% and the number of girls in the academic year 2017 increases by 10%, then find the number of boys in the academic year 2017, if the total number of students in 2017 is 2690.

A 1260
B 1150
C 1100
D 1480
E 1400
Show Correct Answers

B. 1150

 

 

4.Two shopkeepers sell a watch at the same selling price. One of them sells it at 25% profit and the other sells it at 20% loss. If difference between the cost prices of the two watches is Rs. 1080, then what is the selling price of a watch?

A Rs. 2500
B Rs. 2400
C Rs. 2300
D Rs. 2600
E None of these
Show Correct Answers

B. Rs. 2400

Let, the cost price of the watch at 25% profit be Rs. x

Then, selling price of the watch at 25% profit = Rs. 1.25x

Let, the cost price of the watch at 20% loss be Rs. y

Then, the selling price of watch at 20% loss = Rs. 0.8y

Since, selling price of both watches is same.

So, 1.25x = 0.8y —– (1)

Also, y – x = 1080

y = 1080 + x

Putting the value of y in eq. (1),

1.25x = 0.8 (1080 + x)

1.25x = 864 + 0.8x

0.45x = 864, x = Rs. 1920

So, the selling price of watch = 1.25x = 1.25 × 1920= Rs. 2400

5.The average number of female employees working in 6 companies is 198. If the total number of employees working in these 6 companies is 3252, then find the average number of male employees working in each of these 6 companies.

A 338
B 352
C 344
D 340
E None of these
Show Correct Answers

C. 344

Average number of female employees in each company = 198

Average number of employees in each company = 3252 ÷ 6 = 542

So, average number of male employees in each company = 542 – 198 = 344

 

6.Vessel A and B contain 300 litres and 500 litres of mixtures of milk and water in the ratio of 3:2 and 7:3, respectively. ‘x’% of the total quantity is drawn from each vessel and the overall quantity of milk drawn is found to be 212 litres. Find the value of ‘x’.

A 20%
B 40%
C 25%
D 75%
E 60%

Show Correct Answers

B. 40%

 

7.The sum of the time taken by a boat to travel 600 km upstream and 600 km downstream is 27 hours. If the speed of the boat is 9 times the speed of the stream, then what is the speed of the boat?

A 18 km/hr
B 63 km/hr
C 45 km/hr
D 90 km/hr
E None of the above
Show Correct Answers

C. 45 km/hr

8.There are 20 tissues in a packet which include white, red and pink tissues. The number of white, red and pink tissues is (x + 1), (x – 1) and (x + 5), respectively. If 4 tissues are randomly selected from the packet, what is the probability of selecting at least 2 white tissues and at least 1 red tissue?

A 6/17
B 7/33
C 12/49
D 61/237
E 154/969
Show Correct Answers

E. 154/969

9.Train A running at a speed of 72 km/hr without any halt can cover the distance between source and destination in 5 hours 15 minutes. If another train B running at a constant speed which is 75% of the speed of train A covers the same distance with ‘x’ halts in 7 hours 40 minutes and the average time taken per stop by train B is 5 minutes, then find the value of ‘x’.

A 10
B 6
C 5
D 8
E None of these
Show Correct Answers

D. 8

Speed of train A = 72 km/hr

Distance covered by train A = 72 × 5.25 = 378 km

Speed of train B = 0.75 × 72 = 54 km/hr

Time taken by the train B to cover 378 km with constant speed = 378 ÷ 54 = 7 hours

But time taken by the train B with halts = 7 hours 40 minutes

Total time taken by the train B in all the ‘x’ halts = 40 minutes

Number of halts, x = 40 ÷ 5 = 8

 

10.Two circular stages of radius 5 m each are to be constructed inside a park of length 60 m and breadth 25 m respectively. What would be the area of the region inside the park excluding the stages? (Consider π = 3.14)

A 1343 m2
B 1620.5 m2
C 1120 m2
D 1512.4 m2
E 1254.8 m2
Show Correct Answers

A. 1343 m2

Area of the park = l × b = 60 × 25 = 1500 m2

Area of a stage = π × r= 3.14 × 52 = 78.5 m2

Required area = 1500 – 2 × 78.5 = 1343 m2


SBI Clerk 2018 | Railway RRB ALP & Group D | NABARD Grade A Study Material

S. No. Exams Direct Links
1. SBI Clerk 2018 Click Here
2. Railway RRB ALP & Group D 2018 Click Here
3. NABARD Grade A Study Material 2018 Click Here

 

New Pattern Puzzle & Seating Arrangement PDF

200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions | Download Free PDF