Important G.K. & Current Affairs Quiz – 9th December 2018

Important G.K. & Current Affairs Quiz - 9th December 2018
Important G.K. & Current Affairs Quiz - 9th December 2018

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 9th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 9th December 2018


1. Exim Bank has extended a credit facility of USD 500 million to which among the following African countries for water supply projects?

A. Libya
B. Egypt
C. Cameroon
D. Tanzania
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Tanzania

Explanation: Export-Import Bank of India (Exim Bank) has extended a credit facility of USD 500 million (about Rs 3,542 crore) to Tanzania for water supply projects in the African country. Exim Bank signed an agreement on May 10, 2018, with the Tanzania government for making available to the latter a Government of India-supported line of credit of USD 500 million for the purpose of financing water supply schemes, the RBI said in a release. Under this agreement, of the total credit by Exim Bank, goods and services of value of at least 75 per cent of the contract price shall be supplied by the seller from India, the central bank said. The remaining 25 per cent of goods and services may be procured by the seller for the purpose of the eligible contract from outside India.

2. The government recently appointed _________ as the new Chief Economic Advisor.
A. PS Chaturvedi
B. Swami Natarajan
C. Krishnamurthy Subramanian
D. Arvind Subramanian
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Krishnamurthy Subramanian

Explanation: The government appointed Dr  Krishnamurthy Subramanian as the new Chief Economic Advisor. Dr Subramanian  will have a tenure of three years. The Appointments Committee of the Cabinet has cleared his name. He is currently working as an Associate Professor in Indian School of Business, Hyderabad.

3. The 23rd International Film Festival of Kerala (IFFK) is being held in _____________.
A. Munnar
B. Alappuzha
C. Thiruvananthapuram
D. Kochi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Thiruvananthapuram

Explanation: It is being held from December 7th to 14th, 2018 at Thiruvananthapuram, Kerala, India. The Festival is organised by Kerala State Chalachitra Academy on behalf of Cultural Affairs Department, Govt. of Kerala. It has a Competition Section for films from Asia, Africa and Latin America as well as an Official World Cinema Section. There is also a showcase of Malayalam Cinema and Indian Cinema. The festival is recognized by FIAPF. With the participation of masters of world cinema and fine selection of films from all over the world, IFFK has arguably become one of the most remarkable film events in India.

4. Who has recently won the Glinka World Soil Prize 2018?

A. Mukesh Khatri
B. Chand Bajwa
C. Rattan Lal
D. Suresh Khandelwal
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Rattan Lal

Explanation: Rattan Lal, a distinguished university professor of soil science at the Ohio State University, has won the Glinka World Soil Prize 2018 in a ceremony at the Rome headquarters of the UN’s Food and Agriculture Organization (FAO) for his outstanding contribution to sustainable soil management. Lal, the President of the International Union of Soil Science (IUSS), was recognised on the World Soil Day on Wednesday for his outstanding contribution to sustainable soil management and the protection of soil resources. The Glinka World Soil Prize, named after the pioneering Russian scientist Konstantin D. Glinka, is considered the highest honour in the soil science profession.

5. Indian Armed Forces Flag Day is observed every year on _______.
A. December 6
B. December 7
C. December 8
D. December 9
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. December 7

Explanation: The Indian Armed Forces Flag Day is observed every year on December 7 since 1949 to honour the soldiers, airmen and sailors of India who fought on the borders to safeguard the country’s honour. It is a day dedicated to collection of funds from people for the welfare of the Armed Forces personnel. The three branched of the Armed Forces – the Indian Army, the Indian Air Force and the Indian Navy – organise a variety of programmes to showcase their efforts towards national security. The fund collected on the Flag Day is also used for the welfare of serving personnel and ex-servicemen and also to rehabilitate battle causalities. Small flags are also distributed on this day in return for donations.

6. Who has won the prestigious Turner Prize for 2018?

A. Charlotte Prodger
B. Tom McCarthy
C. Alex Farquharson
D. Nick Jonas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer– A. Charlotte Prodger

Explanation: Glasgow-based British artist Charlotte Prodger has won the prestigious Turner Prize for 2018, awarded for “an outstanding exhibition or other presentation of their work in the preceding year”. The Turner Prize, being given since 1984, is named after 19th-century English artist J.M.W. Turner and gives out £40,000 as a monetary accompaniment.

7. ________ is set to become the first country to provide free public transport.
A. France
B. Italy
C. Germany
D. Luxembourg
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Luxembourg

Explanation: In a bid to do away with its traffic woes and keep up with its promises of social welfare, the Xavier Bettel-led government in Luxembourg has decided to provide free public transport to commuters. The move, which is scheduled to come as a major relief to Luxembourgers during next summer, shall witness fares lifted on trains, trams and buses, The Guardian reported. Luxembourg City, the capital of the tiny, landlocked European country bears the infamy of being one of the worst traffic congestion-hit cities in the world. Although home to around 110, 000 people, the capital witnesses 400,000 commuters coming to the city to work. A recent study cited by The Guardian showed that drivers in the capital spent an average of 33 hours in traffic snarl-ups in 2016.

8. Who has been elected unopposed to an Asia Pacific seat on the UN’s Committee on Economic, Social and Cultural Rights (CESCR)?
A. Deepti Bhattacharya
B. Preeti Saran
C. Syed Akbaruddin
D. Sushma Swaraj
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Preeti Saran

Explanation: Preeti Saran, a former senior Indian diplomat, has been elected unopposed to an Asia Pacific seat on the UN’s Committee on Economic, Social and Cultural Rights (CESCR). Saran was elected Wednesday to the CESCR for a term beginning on January 1, 2019 and expiring on December 31, 2022.

9. According to the projection by the Global Carbon Project, India is the _____ highest emitter of carbon dioxide in the world.
A. Third
B. Fourth
C. Fifth
D. Sixth
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Fourth

Explanation: India is the fourth highest emitter of carbon dioxide in the world, accounting for 7 per cent of global emissions in 2017, a study said. The top four emitters in 2017, which covered 58 per cent of global emissions, were China (27 per cent), the US (15 per cent), the European Union (10 per cent) and India (7 per cent), according to the projection by the Global Carbon Project. The rest of the world contributed 41 per cent last year, it said. India’s emissions look set to continue their strong growth by an average of 6.3 per cent in 2018, with growth across all fuels – coal (7.1pc), oil (2.9pc) and gas (6.0pc), the study said. The top 10 emitters were China, the US, the EU, India, Russia, Japan, Germany, Iran, Saudi Arabia and South Korea.

10. 19th All India Police (AIPDM) Shooting Competition-2018 is being held in which among the following states?

A. Punjab
B. Haryana
C. Telangana
D. Odisha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Haryana

Explanation: Minister of State for Home  Kiren Rijiju today inaugurated the 19th All India Police (AIPDM) Shooting Competition-2018 at Manesar, Gurugram in Haryana. The competition will continue till 11th of this month. More than 750 participants of 31 teams of State Police Forces and Central Armed Police Forces are participating in the event. There will be total 13 matches and 41 medals and 13 Trophies will be awarded to the winners.

11. Which state government has sought financial assistance of 7,963 crore rupees from the Centre for mitigation of drought?

A. Punjab
B. Maharashtra
C. Odisha
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Maharashtra

Explanation: Maharashtra Government has sought financial assistance of 7,963 crore rupees from the Centre for mitigation of drought, Maharashtra Chief Minister, Devendra Fadnavis has said. Fadnavis today met Principal Secretary to Prime Minister, Mr. Nripendra Misra in New Delhi to submit the proposal. As the central delegation is currently in Maharashtra to assess the drought situation, Mr. Fadnavis requested early assistance to tackle drought in over 150 talukas of the state.

12. Seabed 2030, sometimes seen in the news, is a collaborative project between the ________ and the General Bathymetric Chart of the Oceans (GEBCO).
A. Nippon Foundation
B. CARE
C. Earth Tree
D. Foster Plan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Nippon Foundation

Explanation: Seabed 2030 is a collaborative project between the Nippon Foundation of Japan and the General Bathymetric Chart of the Oceans (GEBCO). It aims to bring together all available bathymetric data to produce the definitive map of the world ocean floor by 2030 and make it available to all.

13. Shahpurkandi Dam project, sometimes seen in the news, is on which among the following rivers?
A. Indus
B. Satluj
C. Ravi
D. Beas
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ravi

Explanation: The Shahpurkandi Dam project is located on the Ravi River in Pathankot district, Punjab, India. The project will be constructed on the canal from Shahpurkandi Barrage to Madhopur headworks, downstream of the existing Ranjit Sagar Dam. The water released by Ranjit Sagar Dam shall be utilised for generating power from this project. The project will generate electricity of up to 206MW and provide irrigation to Punjab and Jammu and Kashmir. On 6 December 2018, the center approved the initiation of the project. The construction of the dam is a per the framework of the Indus Water Treaty between sharing of rivers between India and Pakistan.

14. Regional Customs Enforcement Meeting (RCEM) has been recently held in _______.
A. Varanasi
B. Noida
C. New Delhi
D. Gurugram
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. New Delhi

Explanation: Directorate of Revenue Intelligence (DRI), the anti-smuggling intelligence and investigation agency functioning under the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), observed its 61st Founding Day and concluded Regional Customs Enforcement Meeting (RCEM) in New Delhi.

15. All new vehicles will be sold pre-fitted with high security registration plates from ______.

A. January 2019
B. Feb 2019
C. March 2019
D. April 2019
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. April 2019

Explanation: Come April 2019, all new vehicles will be sold pre-fitted with high security registration plates, according to the Ministry of Road Transport and Highways.

“All new vehicles will be sold pre-fitted with High Security Registration Plates – HSRP from the 1st of April next year,” the ministry said in a statement. The ministry has notified amendments to Central Motor Vehicles Rules, 1989 to this effect, it added. “The notification mandates that the high security registration plate including the third registration mark shall be supplied by the vehicle manufacturers along with the vehicles manufactured on or after the 1st day of April, 2019 to their dealers and dealers shall place a mark of registration on such plates and affix them on the vehicle,” it said. The vehicle dealers can also provide the high security registration plates for old vehicles.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 8th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email