Important G.K. & Current Affairs Quiz – 5th November 2018

0

Daily GK & Current Affairs Quiz PDF

Important Current Affairs Quiz – November 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF formatbased on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 5th November 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 5th November 2018


1. More than one crore 20 lakh subscribers have joined Atal Pension Yojana, the scheme is available for all the citizens of India who fall in the age group of ?

A. 10-50 years
B. 18-60 years
C. 18-40 years
D. 21-80 years
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 18-40 years

Explanation: A Finance Ministry release said, more than 27 lakh new subscribers have joined the scheme during the current financial year. States, such as Uttar Pradesh, Bihar, Andhra Pradesh, Maharashtra and Karnataka are the top contributors in the Atal Pension Yojana enrollment. The scheme is available for all the citizens of India who fall in the age group of 18 to 40 years.

2. 2018 Asian Para Games were recently held in which city?
A. Doha
B. Jakarta
C. Mumbai
D. Tokyo
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Jakarta

Explanation: The 2018 Asian Para Games, officially known as the 3rd Asian Para Games was a pan-Asian multi-sport event that held in Indonesia’s capital city of Jakarta. The event paralleled the 2018 Asian Games and was held for Asian athletes with disability. India concluded its campaign at the 2018 Asian Para Games in Jakarta, Indonesia with a record medal haul, winning a total of 72 medals that included 15 gold, 24 silver and 33 bronze medals. India was placed ninth in the overall tally.

3. Four new judges were sworn in as Supreme Court judges recently, their appointment has taken the court’s total strength to how many judges?
A. 32
B. 29
C. 28
D. 30
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 28 Judges

Explanation: Four new judges Justices Hemant Gupta, R Subhash Reddy, M R Shah and Ajay Rastogi were sworn in as Supreme Court judges Friday. Chief Justice of India Ranjan Gogoi administered the oath of office to the new judges. Their appointment has taken the court’s total strength to 28 judges against a sanctioned strength of 31 judges.

4. Senior IPS officer S S Deswal was recently appointed the chief of the Indo-Tibetan Border Police (ITBP). In which year was ITBP raised?
A. 1960
B. 1962
C. 1964
D. 1970
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 1962

Explanation:  The Indo-Tibetan Border Police (ITBP) is one of the five Central Armed Police Forces of India was raised on 24 October 1962, under the CRPF Act, in the wake of the Sino-Indian War of 1962.

5. “Ease of Moving Index 2018” has been prepared by?
A. Ola Mobility Institute
B. Institute of Urban Transport
C. DHL
D. Cabify Logistics
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ola Mobility Institute

Explanation: According to India’s first Ease of Moving Index, 2018 released by Ola Mobility Institute, the research and outreach arm of Ola, one of the world’s largest ride-hailing platforms, Kolkata was ranked first in terms of affordability of public transport and 80 per cent of its commuters felt that it was reasonable and affordable while Delhi’s transport has been found to be most comfortable.

6. Which web portal has been launched for the corporates & PSUs to contribute to creation of amenities at/near railway stations through CSR funds?

A. Rail Maitree
B. Rail Seva
C. Rail Sahayak
D. Rail Sahyog
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Rail Sahyog

Explanation: The Indian Railways has identified opportunities in areas wherein corporate collaborations can be fostered which can positively impact the entire ecosystem under Railways. In this regard, the Minister of Railways and Coal, Shri Piyush Goyal launched a web portal www.railsahyog.in The companies desirous of contributing can show willingness on the portal by registering their requests. The requests will be processed by Railway officials.

7. ‘National Seminar on Entrepreneurship and Business Development in Ayurveda’ has been organised in which city?
A. Kolkata
B. Chennai
C. Shimla
D. New Delhi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. New Delhi

Explanation:  The seminar is expected to develop awareness among stakeholders about the business opportunities, encouraging young entrepreneurs to use of modern technologies and modern innovations in business development in the sector and to highlight opportunities at global level. The experts in marketing, finance management, innovation, telemedicine, the policy makers, experts in start-up as well as experienced entrepreneurs in Ayurveda pharmaceuticals and hospital industry will guide and share their experiences with the participants.

8. “Harit Diwali-Swasth Diwali” Campaign has been recently launched by which of the following?
A. TERI
B. IMD
C. NEERI
D. CPCB
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: Union Ministry of Environment, Forests and Climate Change (MoEFCC) has launched Harit Diwali-Swasth Diwali campaign aimed to reduce adverse environmental conditions especially pollution in the country after post Diwali celebrations.

9. What does ‘T’ stand for in ‘IMPRINT’ India Programme?
A. Technical
B. Technology
C. Transcontinental
D. Transformation
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Technology

Explanation: IMPRINT stands for ‘IMPacting Research INnovation and Technology’. It is the first of its kind MHRD supported Pan-IIT + IISc joint initiative to address the major science and engineering challenges that India must address and champion to enable, empower and embolden the nation for inclusive growth and self-reliance.

10.“Closing the Skills Gap: Task Force” has been launched recently in collaboration with?

A. IMF
B. World Bank
C. ADB
D. UNDP
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – E. None of these

Explanation: The Task Force for Closing the Skills Gap in India has been launched in collaboration with the World Economic Forum (WEF). The task force will bring together leaders from business, Government, civil society, and the education and training sectors to accelerate the future-proofing of education and training systems in the country.

11. Which country has rolled out the world’s first hydrogen-powered train?

A. China
B. Germany
C. Japan
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Germany

Explanation: Germany has rolled out the world’s first hydrogen-powered train, signalling the start of a push to challenge the might of polluting diesel trains with costlier but more eco-friendly technology.

12. CBI comes under the adminstrative control of which of the following ministries?
A. Ministry of Home Affairs
B. Ministry of Corporate Affairs
C. Ministry of Law & Justice
D. Ministry of Finance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The Central Bureau of Investigation (CBI) is the premier investigating agency of India. It was established by a resolution of the Ministry of Home Affairs. Later, it was transferred to the Ministry of Personnel and now it enjoys the status of an attached office.

13. RBI, recently permitted banks to grant ‘PCE’ to bonds issued by NBFCs and housing finance companies, listed with RBI and the National Housing Bank respectively. Expand ‘PCE’.
A. Purview Cashback Enforcement
B. Passive Credit Evaluation
C. Partial Credit Enhancement
D. Participation Credit Escrow
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Partial Credit Enhancement

Explanation: The move is aimed at enhancing the credit rating of the bonds and enabling these NBFCs to access funds from the bond market on better terms. PCE, which was introduced in 2015, is expected to help NBFCs and HFCs raise money from insurance and provident or pension funds who invest only in highly-rated instruments.

14. ‘Little India Gate’, the first-of-its-kind structure has been inaugurated in which country?
A. China
B. Indonesia
C. Mauritius
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Indonesia

Explanation: Nearly 7,000 people gathered in Northern Indonesia on Sunday to witness the inauguration of ‘Little India Gate’, the first-of-its-kind structure in the country which recognises the contribution of the Indian community in the development of Medan city.

15. The 5th edition (2019) of the NITI Aayog-DRC Dialogue has been agreed to be held in which city?

A. Wuhan
B. Shenzhen
C. Nanjing
D. Guangzhou
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Wuhan

Explanation: The Fifth edition of the NITI – DRC Dialogue has been agreed to be held in Wuhan, China in November, 2019. Recently, the Fourth Dialogue of the NITI Aayog – Development Research Centre (DRC) of the State Council, People’s Republic of China was held in Mumbai. NITI-DRC Dialogue is a strong platform for continuous intellectual engagement between the two countries, wherein inputs from sectoral experts help identify and collaborate on key areas of India-China economic cooperation.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

Yoyu may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 4th November 2018


Weekly Current Affairs One Liner Questions PDF – 8th October to 14th October 2018

Weekly Current Affairs One Liner Questions PDF – 8th October to 14th October 2018


Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email