Important G.K. & Current Affairs Quiz – 5th December 2018

0

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 5th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 5th December 2018


1. The second edition of Khasdar Mahotsav has been recently held in ________.

A. Pune
B. Nagpur
C. Varanasi
D. Chandigarh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nagpur

Explanation: Union Minister for Shipping, Surface Transport and Ganga Rejuvenation Nitin Gadkari yesterday inaugurated the second edition of Khasdar Mahotsav in presence of Bollywood actors Anil Kapoor and Jackie Shroff, at the Ishwar Deshmukh College of Physical Education in Nagpur. Speaking on the occasion Mr Gadkari said that this is not just a cultural entertainment, but an attempt to provide our next generation with better infrastructure like roads, homes, education, skill development and make them aware about our rich cultural heritage. Mr Nitin Gadkari also spoke on various development works underway at various levels of progress in the state and Vidarbha in particular.

2. The Asia Pacific Summit-2018 has started recently in _________.
A. Afghanistan
B. Nepal
C. India
D. Sri Lanka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Nepal

Explanation: The Asia Pacific Summit-2018 has started in Kathmandu, the capital of Nepal. The theme of two day Summit is “Addressing the Critical Challenges of Our Time: Interdependence, Mutual Prosperity, and Universal Values.”

3. India’s first locomotive-less train, known as Train 18, breached which among the following speed limits during a test run?
A. 150 kmph
B. 160 kmph
C. 170 kmph
D. 180 kmph
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 180 kmph

Explanation: India’s first locomotive-less train, known as Train 18, breached the 180 kmph speed limit during a test run on Sunday. When this Rs 100-crore indigenously designed train  is made operational, it will become the country’s fastest train.

4. Atlawim Debebe of ________ had recently won Pune International Marathon.

A. Libya
B. Nigeria
C. Ethiopia
D. South Africa
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ethiopia

Explanation: It was again all Ethiopian Show in Pune International Marathon today. Atlawim Debebe of Ethiopia won the Full Marathon with the timing of 2 hours 17 minutes 17 seconds. Teshome Getachew claimed second and Bekele Asefa third position. Both of them are also from Ethiopia.

5.GST collection in the month of November this year stood at Rs __________.
A. 94,637 cr
B. 95,637 cr
C. 96,637 cr
D. 97,637 cr
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 97,637 cr

Explanation: The GST collection in the month of November this year stood at  97 thousand and 637 crore rupees. The collection in October had crossed one lakh crore rupees. The revenue collected in November relates to transactions made in October.

6. The joint exercise “Ex Cope India-2018” is being conducted in which among the following states?

A. Nagaland
B. Manipur
C. West Bengal
D. Rajasthan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. West Bengal

Explanation: Air Forces of India and US began their 12-day joint exercise “Ex Cope India-2018” in West Bengal. It is fourth edition in series of bilateral joint exercise held by Air Forces of two nations conducted in India. This year for first time exercise will be held at two Air Force bases in West Bengal’s Kalaikunda and Panagarh. The aim of the exercise is to provide operational exposure and undertake mutual exchange of best practices towards enhancing operational capability.

7. The government has recently constituted a committee headed by _____ to look at selling as many as 149 small and marginal oil and gas fields of state-owned ONGC and OIL.
A. Rajiv Kumar
B. PK Sinha
C. Amitabh Kant
D. MM Kutty
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rajiv Kumar

Explanation: The government has constituted a six-member committee to look at selling as many as 149 small and marginal oil and gas fields of state-owned ONGC and OIL to private and foreign companies to boost domestic output, sources said. The panel is headed by NITI Aayog Vice Chairman Rajiv Kumar and includes Cabinet Secretary P K Sinha, Economic Affairs Secretary Subhash Chandra Garg, Oil Secretary M M Kutty, NITI Aayog CEO Amitabh Kant and ONGC Chairman and Managing Director Shashi Shanker.

8. Who recently received the ‘Hero to Animals Award’ from the People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India?
A. Arvind Kejriwal
B. Yogi Adityanath
C. Baba Ramdev
D. Imran Hussain
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Imran Hussain

Explanation: Delhi Environment minister Imran Hussain was awarded for banning Chinese manja – glass-coated kite strings – throughout the national capital, animal rights body PETA said. Hussain received a ‘Hero to Animals Award’ by the People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India for saving the lives of humans and animals by banning all forms of manja throughout the National Capital Territory of Delhi.

9. The recently launched book ‘Modiraj Main Kisan, Double Aamad Ya Double afat’ has been authored by _______.
A. Ram Ahuja
B. Yogendra Yadav
C. Manishankar Iyer
D. Hardik Patel
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Yogendra Yadav

Explanation: The book ‘Modiraj Main Kisan, Double Aamad Ya Double afat’ — is authored by Swaraj India President Yogendra Yadav.

10. Navy Day in India is celebrated on ___________ every year.

A. 3 December
B. 4 December
C. 5 December
D. 6 December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. 4 December

Explanation: Navy Day in India is celebrated on 4 December every yearo celebrate the achievements and role of the naval force to the country. The Indian Navy is the marine branch of the Indian Armed Forces and is led by the President of India as Commander-in-Chief. The Maratha Emperor, Chhatarpati Shivaji Bhosle of the 17th century is considered as “Father of the Indian Navy”. The day is celebrated in honour of the maritime force’s role during the war with Pakistan in 1971 when Indian warships attacked Karachi port and successfully hurt Pakistani operations in the western coast. The day is also celebrated to highlight the role the Navy plays in securing the country’s marine borders during peacetime and carrying out humanitarian missions.

11. Prime Minister of ________ Edouard Philippe recently announced a six-month suspension of a fuel tax rise.

A. Germany
B. Portugal
C. Spain
D. France
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. France

Explanation: French Prime Minister Edouard Philippe on Tuesday announced a six-month suspension of a fuel tax rise which has led to weeks of violent protests. In a televised address, Mr Philippe said that people’s anger must be heard, and the measures would not be applied until there has been proper debate with those affected. The protests have hit major French cities, causing considerable damage for the past three weekends. Three people have been killed and hundreds injured in the clashes since the unrest began in November. The planned new tax was to increase gasoline price by 4 euro cents per litre from January next year. Gasoline currently costs about 1.42 euros a litre in Paris, slightly more than diesel.

12. Bhopal Gas Tragedy 34th Anniversary: Over 500,000 people were exposed to which among the following gases?
A. Methyl isocyanate
B. Boron trifluoride
C. Phosphorus pentafluoride
D. Tellurium hexafluoride
E. Dichloroacetylene

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Methyl isocyanate

Explanation: The Bhopal disaster, also referred to as the Bhopal gas tragedy, was a gas leak incident on the night of 2–3 December 1984 at the Union Carbide India Limited (UCIL) pesticide plant in Bhopal, Madhya Pradesh, India. It is considered to be the world’s worst industrial disaster. Over 500,000 people were exposed to methyl isocyanate (MIC) gas. The highly toxic substance made its way into and around the small towns located near the plant.

13. 2nd Russia-India-China ‘RIC’ Trilateral Summit took place recently in _______.
A. New Delhi
B. Moscow
C. Beijing
D. Buenos Aires
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Buenos Aires

Explanation: Prime Minister Narendra Modi, Chinese premier Xi Jinping and Russian President Vladimir Putin recently held a trilateral meeting, the second among the three countries after a gap of 12 years, on the sidelines of the G-20 summit here to discuss cooperation in various areas.

14. India Water Impact Summit 2018 is to be held in _______.
A. Haridwar
B. New Delhi
C. Nasik
D. Ujjain
E. Ayodhya

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: Union Minister for Water Resources, River Development and Ganga Rejuvenation Shri Nitin Gadkari will inaugurate India Water Impact Summit 2018, being jointly organized by the National Mission for Clean Ganga (NMCG) and the Centre for Ganga River Basin Management and Studies (cGanga) from 5-7 December 2018 in New Delhi. The India Water Impact Summit is an annual event where stakeholders get together to discuss, debate and develop model solutions for some of the biggest water related problems in the country. The discussions this year will be on rejuvenation of the Ganga River Basin.There will be multi-country dialogue on the subject, with showcasing of technological innovations, research, policy frameworks and funding models from India and abroad. A number of Indian Central Government Ministries as well as all key decision makers responsible for delivering the rejuvenation of the Ganga will also be present at the Summit.

15. Ministry of Finance, released a discussion paper entitled _________ on the sidelines of COP 24 to UNFCCC at Katowice, Poland.

A. 3 Essential “F”s of Climate Finance
B. 3 Essential “M”s of Climate Finance
C. 3 Essential “S”s of Climate Finance
D. 3 Essential “R”s of Climate Finance
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 3 Essential “S”s of Climate Finance

Explanation: Department of Economic Affairs, Ministry of Finance, released a Discussion Paper entitled “3 Essential “S”s of Climate Finance – Scope, Scale and Speed: A Reflection” on the sidelines of COP 24 to UNFCCC at Katowice, Poland. The discussion paper examines analytically the scope, scale and speed required in climate finance. While the financial requirements of developing countries run into trillions of Dollars, the commitments made by the developed countries for enhancement and support in relation to climate finance is not clearly translated into reality.

 Equally important is the issue of reporting and tracking of climate finance. The Discussion Paper finds serious concerns with the various numbers on climate finance reported by the developed countries. Definitions of climate change finance used in various reports were not consistent with the UNFCCC provisions. Methodologies used were also questionable. This Paper attempts to identify the essential elements, step by step, for a robust and transparent accounting of climate finance flows from developed to developing countries.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 4th December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email