Important G.K. & Current Affairs Quiz – 4th November 2018

0

Daily GK & Current Affairs Quiz PDF

Important Current Affairs Quiz – November 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF formatbased on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 4th November 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 4th November 2018


1. NASA’s Dawn spacecraft was launched in which year?

A. 2003
B. 2004
C. 2005
D. 2006
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: The USD 467 million Dawn mission was launched in 2007 to study the protoplanet Vesta and the dwarf planet Ceres. NASA’s Dawn spacecraft has gone silent, ending an 11-year-old historic mission to explore the two largest bodies in the main asteroid belt, Vesta and Ceres.

2. Which country will host a Formula One race in 2020?
A. Japan
B. Vietnam
C. Russia
D. India
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Vietnam

Explanation: Hanoi ( Capital of Vietnam ) will host a Formula One race in April 2020, a first for Vietnam where racing is still a fringe sport.

3. Who has recently assumed charge as Managing Director and CEO of UCO Bank?
A. Karnam Sekar
B. Murali M. Natrajan
C. Atul Kumar Goyal
D. Sunil Mehta
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Atul Kumar Goyal

Explanation: Atul Kumar Goel recently assumed charge as Managing Director and CEO of UCO Bank. Prior to this assignment, he was executive director of Union Bank of India.

4. Who became the fifth Indian to be inducted in the ICC Hall of Fame?
A. Rahul Dravid
B. Sachin Tendulkar
C. Virat Kohli
D. Bishan Singh Before
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Rahul Dravid

Explanation: Rahul Dravid was recently, officially inducted into the ICC Hall of Fame when a plaque was presented to him by former India captain Sunil Gavaskar. Dravid joined an elite list of cricketers that include Bishan Singh Bedi, Kapil Dev, Gavaskar and Anil Kumble.

5. Vice President Venkaiah Naidu, who is on visit to African countries, participated in the India-Botswana CEO Roundtable recently, what is the capital of Botswana?
A. Luanda
B. Kinshasa
C. N’Djamena
D. Gaborone
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Gaborone

Explanation: Botswana is a topographically flat country located in Southern Africa. The country is landlocked and shares its borders with Zimbabwe, Zambia, Namibia, and South Africa. Nearly 70% of the nation’s land area is part of the Kalahari Desert. The city of Gaborone serves as the seat of government of Botswana. The city is located about 15 km from Botswana’s border with South Africa in southeastern Botswana.

6. Recently, the centre has promulgated which ordinance to promote Ease of Doing Business with better corporate compliance?

A. IBC Amendment Ordinance 2018
B. Companies Amendment Ordinance 2018
C. Bankruptcy Amendment Ordinance 2018
D. Insolvency Amendment Ordinance 2018
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Companies Amendment Ordinance, 2018

Explanation: The centre has promulgated the Companies Amendment Ordinance, 2018 to promote Ease of Doing Business with better corporate compliance. The main amendments in the Act include shifting of the jurisdiction of 16 types of corporate offences from the Special Courts to in-house adjudication, which is expected to reduce the caseload of Special Courts by over 60 per cent.

7. Recently, Indian Coast Guard has launched which offshore patrol vessel from a corporate shipyard near Chennai?
A. ICGS Varaha
B. ICGS Vikram
C. ICGS Varuna
D. ICGS Vijaya
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. ICGS Varaha

Explanation: The Indian Coast Guard has launched a new offshore patrol vessel called ICGS Varaha from a corporate shipyard near Chennai. It has been designed and built indigenously. This is the third in a series of seven similar ships to be handed over to the Coast Guard. The timeline for the delivery of all the vessels is March 2021.

8. India’s National Action Plan for ‘Conservation of Migratory Birds and their Habitats along Central Asian Flyway’ spans how many years?
A. 2018-2028
B. 2018-2023
C. 2020-2030
D. 2030-2050
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2018-2023

Explanation: The action plan spanning 2018-23, brought out by the Union environment ministry, is meant for coordinated actions among states for securing and enhancing population of migratory birds in India within their range across the Central Asian Flyway (CAF). A flyway is a geographical region within which a single or a group of migratory species completes its annual cycle. The CAF is one of the nine flyways in the world.

9. Ayurveda Day is to be celebrated throughout the country on which date?
A. 5th November
B. 6th November
C. 7th November
D. 8th November
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. 5th November

Explanation: Ministry of AYUSH observes Ayurveda Day every year on Dhanawantari Jayanti (Dhanteras). This year Ayurveda Day is being observed on 5th November 2018. On this occasion, Ministry is organising a “National Seminar on Entrepreneurship and Business Development in Ayurveda” in association with NITI Aayog on 4th & 5th November 2018 at  Dr. Ambedkar International centre, Janapth, New Delhi, with the intention to encourage entrepreneurs and Ayurveda stakeholders towards businesses opportunities in the sector.

10.Which university has selected Nobel Prize Winner Malala Yousafzai for its 2018 Gleitsman Award?

A. University of Cambridge
B. Stanford University
C. Harvard University
D. University of Oxford
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – C. Harvard University

Explanation: Nobel Prize Winner Malala Yousafzai is being honored by Harvard University for her work promoting girls’ education. Harvard’s Kennedy School says Yousafzai will be awarded the 2018 Gleitsman Award at a Dec. 6 ceremony. Yousafzai became the youngest person to win the Nobel Peace Prize in 2014 when she was recognized for her global work supporting schooling for all children.

11. National Mission for Clean Ganga (NMCG) recently partnered with which agency to organize a policy dialogue- ‘Urban Cafe: River for Habitat’?

A. FAO
B. UNDP
C. UNESCO
D. UN-Habitat
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. UN-Habitat

Explanation: The National Mission for Clean Ganga (NMCG) partnered with UN-Habitat to organize a policy dialogue- ‘Urban Cafe: River for Habitat’ in New Delhi, to discuss the deep association that rivers have with various aspects of human civilization.

12. The first ever India-US Dialogue on Intellectual Property was recently held in which city?
A. New York
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Seattle
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. New Delhi

Explanation: The first ever India-US Dialogue on Intellectual Property was launched to deepen bilateral strategic cooperation on IP policy. The dialogue was launched by US Chamber of Commerce’s Global Innovation Policy Center (GIPC) and FICCI in partnership with the US-India Business Council.

13. Name the person who assumed charge as the 12th Chief of Integrated Defence Staff to Chairman, COSC?
A. Lt Gen Abhay Singh
B. Lt Gen JK Sharma
C. Lt Gen SS Hasabnis
D. Lt Gen PS Rajeshwar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Lt Gen PS Rajeshwar

Explanation: Lt Gen PS Rajeshwar assumed charge as the 12th Chief of Integrated Defence Staff to Chairman, COSC. He was commissioned into the Regiment of Artillery in December 1980. He is an alumnus of the Indian Military Academy, Dehradun and the National Defence College, Delhi.

14. Which food park was recently given the first prize for cleanliness by Union Minister Harsimrat Kaur Badal?
A. Satara Mega Food Park (P) Ltd.
B. Pagro Frozen Foods (P) Ltd.
C. Patanjali Food and Herbal Park (P) Ltd.
D. Himalayan Food Park ( P) Ltd.
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Patanjali Food and Herbal Park (P) Ltd.

Explanation: The first prize was awarded to M/s. Patanjali Food and Herbal Park (P) Ltd. in Haridwar, the second prize by Satara Mega Food Park (P) Ltd., Satara District, Maharashtra and third by Pagro Frozen Foods Pvt.(P) Ltd. (Cold Chain Project) in Fatehgarh Sahib, Punjab.

The selection of winners was done by National Institute of Food Technology Entrepreneurship and Management based on Swachhta Audit conducted by it of 11 Mega Food Parks and 11 Cold Chain Units. Noteworthy efforts were also made by the institute who towards the Pakhwada through extensive campaign including rallies, cleanliness drives, shramdaan, distribution of dustbins.

15. ‘UTS on Mobile’ app was launched by which ministry ?

A. Ministry of Railways
B. Ministry of Civil Aviation
C. Ministry of Corporate Affairs
D. Ministry of Law
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Ministry of Railways

Explanation: The facility to buy unreserved tickets, including season tickets and platform tickets, is available through ‘UTSONMOBILE’ app on Android, iOS and Windows phones. Buying unreserved tickets on all non-suburban sections across all zonal railways has been made available from 1 November, which will obviate the need for passengers to wait in queues.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

Yoyu may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 3rd November 2018


Weekly Current Affairs One Liner Questions PDF – 8th October to 14th October 2018

Weekly Current Affairs One Liner Questions PDF – 8th October to 14th October 2018


Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email