Important G.K. & Current Affairs Quiz – 4th December 2018

0

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 4th December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 4th December 2018


1. ________ will be the partner country in International Gita Festival 2018.

A. South Korea
B. Kazakhstan
C. Iran
D. Mauritius
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Mauritius

Explanation: The International Gita Festival, 2018, will be organised in Kurukshetra in Haryana from December 7-23, in which Mauritius will be the partner country and Gujarat the partner state. The Gita festival will also be organised in Mauritius next February.

2. India’s first international indigenous film festival will take place in February 2019 in which among the following states?
A. Haryana
B. Odisha
C. Karnataka
D. Tamil Nadu
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Odisha

Explanation: India’s first international indigenous film festival will take place in February 2019 in Odisha. The festival is an initiative of activist film collective Video Republic, that has been campaigning for indigenous communities in the State. The three-stop event will kick off in Bhubaneswar on February 19 and 20, moving on to Puri from February 21 to 23 to eventually culminate in an interaction with the adivasi communities at Niyamgiri. The festival aims to be a platform for indigenous communities from the world over to share, have a dialogue, collaborate and to use cinema as a mode of united assertion, resistance and activism against exploitative forces.

3. Recently, India has decided to host the G20 Summit in which among the following years?
A. 2021
B. 2022
C. 2023
D. 2024
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 2022

Explanation: India will host the G20 Summit In 2022, when the country celebrates its 75th year of Independence. Italy agreed to let India host the G20 summit in 2022 in its place owing to the momentum in bilateral ties in the past two years that allowed the two countries to overcome the dispute over two Italian marines accused of killing two Indian fishermen, said people aware of the matter. India was scheduled to host the G20 summit in 2021 and Italy in 2022. But Prime Minister Narendra Modi said he had requested Italy to host the summit in 2021 and allow India to host it in 2022, on the occasion of the 75th year of India’s independence.

4. The Empathy Campaign, sometimes seen in the news, is aimed at spreading pan-India awareness on the menace of which among the following diseases?

A. Cancer
B. Diabetes
C. Hepatitis
D. Anorexia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Hepatitis

Explanation: Empowering People Against Hepatitis: The Empathy Campaign, aimed at spreading pan-India awareness on the menace of viral hepatitis B and C, was formally launched at an event. Millions of people in India are tested positive for hepatitis. They are denied opportunities due to the social stigma associated with this health condition. This initiative is meant to empower them and raise awareness on hepatitis.

5.Who has recently assumed the charge as Technical Member in the Appellate Tribunal for Electricity (APTEL), Ministry of Power?
A. Sunil Arora
B. Nageswara Rao
C. Ravindra Kumar Verma
D. Manoj Sinha
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Ravindra Kumar Verma

Explanation: Shri Ravindra Kumar Verma has assumed the charge as Technical Member in the Appellate Tribunal for Electricity (APTEL), Ministry of Power for a period of 03 years. Shri Ravindra Kumar Verma has served in various capacities in Central Electricity Authority for more than 37 years and has rich and varied experience of power sector in Generation, Transmission, Distribution and Grid Operation.

6. The World Bank has unveiled ____ billion US Dollars in climate action investment for 2021 to 2025.

A. 100
B. 200
C. 300
D. 400
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 200

Explanation: The World Bank has unveiled 200 billion US Dollars in climate action investment for 2021 to 2025, adding that this amounts to a doubling of its current five-year funding. The move coincides with a UN climate summit in Katowice. In a statement, the World Bank said, the move represents a significantly ramped up ambition to tackle climate change and sends an important signal to the wider global community to do the same.

7. International Film Festival of India (IFFI) in Goa has screening two films on the conservation of which among the following animals?
A. Nilgiri Tahr
B. Panda
C. Dolphin
D. Elephant
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – E. None of these

Explanation: International Film Festival of India (IFFI) in Goa is screening two films on tiger conservation. These are ‘Gyamo – queen of the mountains’ and ‘Machli – the world’s most famous tiger. The critically acclaimed film ‘Gyamo – queen of the mountains’ is about Gyamo, a snow leopard found in Ladakh and her two cubs, that have not been seen ever since a big male snow leopard appeared.

8. G20 signatories to the Paris Agreement on climate except ____ have pledged to implement of the pact in full.
A. France
B. India
C. Saudi Arabia
D. US
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. US

Explanation: G20 signatories to the Paris Agreement on climate except the US have pledged to implement of the pact in full. In the final communique after the summit, G20 leaders said that the agreement is irreversible. They also took note, of UN scientists’ call for a more ambitious target of reducing the warming to 1.5 degrees Celsius above pre-industrial levels. But the US reiterated its withdrawal from the agreement and affirms its strong commitment to economic growth and energy access and security.

9. The 80th Session of the Policy Commission of the World Customs Organization (WCO) has recently commenced in which among the following cities?
A. New Delhi
B. Mumbai
C. Pune
D. Kolkata
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Mumbai

Explanation: The 80th Session of the Policy Commission of the World Customs Organization (WCO) will commence today in Mumbai. The Session is being organized by the WCO and hosted by the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC), India.The Secretary-General of WCO, Kunio Mikuriya along with other top officials of WCO and customs heads from more than 30 countries along with their delegations will be participating in the three-day long discussion on various matters related to customs.

10. Which country has announced its decision to leave the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC)?

A. Iran
B. Venezuela
C. Saudi Arabia
D. Qatar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Qatar

Explanation: Qatar has announced its decision to leave the Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) from January next year and focus more on the production of natural gas. Qatar is the world’s largest exporter of LPG.

11. Who has become the first Indian to be elected one of seven member’s of the Judges Committee of the International Shooting Sports Federation (ISSF)?

A. Ram Dinkar
B. Pawan Singh
C. Raninder Chamling
D. Manjit Dhillon
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. Pawan Singh

Explanation: Pawan Singh has become the first Indian to be elected one of seven member’s of the Judges Committee of the International Shooting Sports Federation (ISSF). Mr Singh also holds the post of the Joint Secretary General of the National Rifle Association of India (NRAI). Mr Singh got elected onto the seven members’ Judges Committee for which 22 candidates from all over the world were in the fray. Members of the administrative council of ISSF voted to select the committee during the elections held at Munich yesterday. The ISSF elections take place every four years.

12. ________’s robotic InSight lander successfully landed on Mars after the six-month journey.
A. Roscosmos
B. JAXA
C. NASA
D. ISRO
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer– C. NASA

Explanation: NASA’s robotic InSight lander on Tuesday successfully landed on Mars after the six-month journey. The spacecraft has been designed to dig deep into the rocky surface of the Red Planet to reveal its secrets. The US space agency’s InSight mission team in a statement said, the lander sent signals indicating that its solar panels are open and collecting sunlight on the Martian surface. NASA’s Mars Odyssey orbiter relayed the signals of the landing, which were received on Earth this morning.Solar array deployment ensures the spacecraft can recharge its batteries each day. Odyssey also relayed a pair of images showing InSight’s landing site.

13. International Day of Persons with Disabilities is observed on ____________.
A. 1 December
B. 2 December
C. 3 December
D. 4 December
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. 3 December

Explanation: International Day of Persons with Disabilities(December 3) is an international observance promoted by the United Nations since 1992. It has been observed with varying degrees of success around the planet. The observance of the Day aims to promote an understanding of disability issues and mobilize support for the dignity, rights and well-being of persons with disabilities. It also seeks to increase awareness of gains to be derived from the integration of persons with disabilities in every aspect of political, social, economic and cultural life.

14. UK’s Cambridge Dictionary has declared ___________ the inaugural People’s Word of the Year (2018).
A. No-platforming
B. Ecocide
C. Nomophobia
D. Gender gap
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Nomophobia

Explanation: Based on the results of a popular vote, Cambridge Dictionary has named “nomophobia” — the “fear or worry at the idea of being without your mobile phone or unable to use it” — as word of the year.

15. Heart Attack Rewind: a new mass media campaign, sometimes seen in news, has been recently launched by which among the following?

  1. FICCI
  2. AIIMS
  3. FSSAI
  4. CII
  5. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. FSSAI

Explanation: The Food Safety and Standards Authority of India (FSSAI) recently launched a new mass media campaign calling for the elimination of industrially produced trans fat in the food supply. Called “Heart Attack Rewind”, the 30 second public service announcement (PSA) – the first mass media campaign of its kind – will support FSSAI’s global target of eliminating trans fat in India by the year 2022, a year ahead of the global target by the World Health Organization (WHO) for complete elimination of trans fat, a statement said here. Globally, trans fat intake leads to more than 500,000 deaths of people from cardiovascular disease every year.

Trans fat are made by adding hydrogen to liquid vegetable oils to make them more solid, and to increase the shelf life of foods. Trans fat are largely present in Vanaspati, margarine and bakery shortenings, and can be found in baked and fried foods.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 3rd December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email