Important G.K. & Current Affairs Quiz – 3rd November 2018

0

Daily GK & Current Affairs Quiz PDF

Important Current Affairs Quiz – November 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF formatbased on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 3rd November 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 3rd November 2018


1. Recently, the Maharashtra Cabinet approved the conversion of which decommissioned carrier into a floating museum?

A. INS Vikrant
B. INS Viraat
C. INS Vikramaditya
D. INS Chakra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. INS Viraat

Explanation: The Maharashtra Cabinet approved the conversion of decommissioned carrier INS Viraat into a floating museum. As per primary estimates, the project worth 852 crore rupees will be implemented through public-private-partnership (PPP)

2. Who has been crowned the first runner-up of Miss Grand International 2018 at the sixth edition of the pageant held in Myanmar?
A. Nadia Purwoko
B. Clara Sosa
C. Meenakshi Chaudhary
D. Avantika Srivastava
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Meenakshi Chaudhary

Explanation: Meenakshi  Chaudhary is an Indian model and beauty pageant titleholder. She represented the state of Haryana at the Femina Miss India 2018 pageant, where she was crowned as Miss Grand India. She represented India at the Miss Grand International 2018 beauty pageant held in Myanmar and was crowned as 1st runner up, becoming India’s highest placement in this pageant.

3. PM has recently launched which loan programme among other initiatives to help small businesses as part of government’s ‘support and outreach initiative’ for micro, small and medium enterprises?
A. 24×7 Initiative
B. 59-minute Loan Portal
C. 365 Fin-Degree
D. Vaibhav  Lakshmi
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. 59-minute Loan Portal

Explanation: The government stated that loans of up to Rs 1 crore will be sanctioned in 59 minutes through a special portal as part of the Centre’s Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) Support and Outreach programme. The programme was announced as part of a slew of measures by the Centre to give a boost to the country’s second largest employing sector.

4. What is the deadline fixed for filing of claims and objections by individuals excluded from the first draft of the National Register of Citizens (NRC) of Assam?
A. December 15
B. December 30
C. November 25
D. December 10
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. December 15

Explanation: The Supreme Court bench of Chief Justice Ranjan Gogoi and Justice Rohinton Nariman on Thursday extended to December 15 the deadline for filing the claims and objections by individuals excluded from the first draft of the NRC for the state of Assam as published on July 30.

“It is our considered view that the mere possibility of filing of forged documents or that such documents were filed in the earlier exercise cannot be a ground to exclude the same from the impending process of filing of claims and objections. Needless to say, all such documents must be subjected to a thorough process of verification and would be accepted only after due and complete satisfaction of the genuineness of the same”, observed the court.

5. The central government has approved a ‘Safe City Project’ for which city recently?
A. Ludhiana
B. Lucknow
C. Mumbai
D. Bengaluru
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Lucknow

Explanation: The central government has approved a ‘Safe City Project’ for Lucknow at a total cost of Rs 194.44 crore under the Nirbhaya Fund Scheme with an aim to strengthen security of women in public places. The city will soon have integrated smart control room, exclusive women outposts, pink toilets, night patrols of women police and women help desks in all police stations with counsellors.

6. Who was sworn in as the new Chief Justice of the Sikkim High Court recently?

A. Justice Krishna Murari
B. Justice Satish Kumar Agnihotri
C. Justice Vijay Kumar Bist
D. Justice Meenakshi Madan Rai
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Justice Vijay Kumar Bist

Explanation: Justice Vijay Kumar Bist was sworn in as the Chief Justice of Sikkim High Court recently. The post fell vacant following the superannuation of Justice Satish Kumar Agnihotri on June 31. Bist, a senior judge of the Uttarakhand High Court, was elevated to the post of chief justice of Sikkim High Court on the recommendation of the Supreme Court collegium.

7. India signed a loan agreement with which of the following countries for the ‘Project for the Construction of Turga Pumped Storage (I)’?
A. France
B. Japan
C. South Korea
D. Russia
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Japan

Explanation: India and Japan signed a Loan Agreement worth Rs. 1817 crore for the ‘Project for the Construction of Turga Pumped Storage (I)’ contributing to the Industrial Development and Living Standard Improvement in the State of West Bengal. The objective of the project is to strengthen the capability to respond to fluctuation in supply and demand of power and to improve stability of the power supply by constructing the pumped storage facilities, thereby contributing to the Industrial Development and Living Standard Improvement in the State of West Bengal.

8. Which state launched the Samruddhi scheme to boost employment opportunities for SC/ST youth?
A. Kerala
B. Punjab
C. Madhya Pradesh
D. Karnataka
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Karnataka

Explanation: Karnataka Social Welfare Department recently launched the Samruddhi scheme to boost employment opportunities for SC/ST youth through entrepreneurship. For this, the government is partnering with private enterprises to train the youth from backward communities.

9. Which mission/spacecraft has just made history by making the closest ever approach to the sun by a human-made object?
A. Helios 2 Spacecraft
B. Parker Solar Probe
C. RHESSI ( Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager )
D. SAMPEX ( Solar Anomalous & Magnetospheric Particle Explorer )
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Parker Solar Probe

Explanation: NASA’s Parker Solar Probe, mankind’s first mission to ‘touch’ the Sun, has set a new record for closest approach to the sun by a human-made object, the U.S. space agency announced. It was launched in August this year on an unprecedented, seven-year long journey to unlock the mysteries of the sun’s fiery outer atmosphere and its effects on space weather.

10.The sail training ship of Indian Navy INS Tarangini returned to its base at the Southern Naval Command after a seven-month long voyage. What is the name of the voyage?

A. Yaatra 18
B. Pravaas 18
C. Sthal 18
D. Lokayan 18
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – D. Lokayan 18

Explanation: The voyage named “Lokayan 18” was flagged off on April 10 from Kochi and the ship had highlighted the diverse culture of India across 15 ports in 13 countries. INS Tarangini sailed across the Arabian Sea, Red Sea, Suez Canal, Mediterranean Sea, Strait of Gibraltar, North Atlantic Ocean, Bay of Biscay, English Channel and North Sea, right up to Norway before commencing her homeward passage.

11. Which CM was awarded with ‘Policy Leadership Award’ for his proactive policies for uplifting the farming community by focusing on irrigation, investment, global partnerships, marketing initiatives and zero budget natural farming?

A. N. Chandrababu Naidu
B. KC Rao
C. Pawan Kumar Chamling
D. Neiphiu Rio
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. N. Chandrababu Naidu

Explanation: 11th Global Agriculture Leadership Summit & Awards were recently organised by Indian Council of Food and Agriculture (ICFA) with support of Ministry of Agriculture and Farmers’ Welfare; Ministry of Food Processing Industries and Ministry of Commerce. ICFA had established the Agriculture Leadership Awards in 2008 to recognize the leadership roles played by individuals and institutions positively impacting the lives of farmers and rural masses.

12. Sangai festival 2018 will be celebrated by which north-eastern state?
A. Mizoram
B. Manipur
C. Assam
D. Nagaland
E. None of these.

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Manipur

Explanation: Sangai festival is an annual cultural festival organised by Manipur Tourism Department every year from November 21 to 30. As this festival is being celebrated to promote Manipur as a world class tourism destination, it showcases the best of what the state has to offer to the world in terms of art and culture, handicrafts & fine arts, indigenous sports, cuisines & music, eco & adventure sports as well as the scenic natural beauty of the land.

13. Recently, the International Air Transport Association (IATA) says that India will be the third largest aviation market globally a year sooner than was earlier predicted. Where is this association headquartered?
A. Canada
B. Austria
C. Switzerland
D. Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Canada

Explanation: The International Air Transport Association (IATA) is a trade association of the world’s airlines. IATA supports airline activity and helps formulate industry policy and standards. It is headquartered in Montreal, Quebec, Canada with Executive Offices in Geneva, Switzerland.

14. CFOSAT is the first satellite jointly built by which of the following countries?
A. Russia & Japan
B. China & France
C. USA & India
D. France & Germany
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. China & France

Explanation: China has launched an ‘Oceanography Satellite’ recently. The ‘China-France Oceanography Satellite’ (CFOSAT) is the first satellite jointly built by China and France. It will help scientists to predict dangerous cyclones and climate change by monitoring ocean surface winds and waves.

15. Who has been selected for the Kerala government’s highest literary award ‘Ezhuthachan Puraskaram’ for 2018?

A. Sarah Joseph
B. M. Leelavathy
C. K.R. Meera
D. M Mukundan
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. M Mukundan

Explanation: Noted Malayalam writer M Mukundan has been selected for this year’s ‘Ezhuthachan Puraskaram’, the highest literacy prize of the Kerala government, for 2018. Named after Ezhuthachan, the father of Malayalam language, the award carries a cash prize of ₹5,00,000 and a citation. The award is being given for his overall contributions to the language and literature.

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

Yoyu may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 2nd November 2018


Weekly Current Affairs One Liner Questions PDF – 8th October to 14th October 2018

Weekly Current Affairs One Liner Questions PDF – 8th October to 14th October 2018


Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email