Important G.K. & Current Affairs Quiz – 3rd December 2018

0

Daily Current Affairs Quiz PDF

December Current Affairs. Important Current Affairs Quiz – December 2018. Daily Important Current Affairs. Daily  Current Affairs PDF. Welcome to the www.letsstudytogether.co online Current Affairs section. If you are preparing for IBPS PO/Clerk, Canara Bank PO, banking & Insurance and other competitive exams, you will come across a section on the Current Affairs. Here we are providing you “Important G.K. & Current Affairs Quiz” in PDF format based on the current events for your daily practice.

This “Important Current Affairs Quiz – 3rd December 2018″ is also important for other banking exams such as IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO/Clerk, IBPS RRB Officer, IBPS RRB Office Assistant, IBPS SO, SBI SO and other competitive exams.

 Daily Current Affairs Quiz – 3rd December 2018


1. Union Home Minister recently inaugurated the hugely popular Hornbill Festival 2018 in __________.

A. Dimapur
B. Kohima
C. Wokha
D. Mokokchung
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – B. Kohima

Explanation: The Union Home Minister Shri Rajnath Singh inaugurated the hugely popular Hornbill Festival 2018 in Kohima today, coinciding with the Formation Day of Nagaland. Addressing the gathering, the Union Minister said that the annual Hornbill Festival is a spectacular event showcasing the rich ancient culture and civilization of the people of Nagaland. It powerfully demonstrates the cultural diversity and civilizational unity of the people. “How each tribe is proudly unique, their cultural richness and yet there is an overwhelming sense of unity among all.  This spectacular demonstration of unity in diversity in what India is all about. At the Hornbill Festival I get a glimpse of the Indian spirit of happy peaceful coexistence of the multiplicities,” he said.

2. The second meeting of the newly constituted ‘NITI Forum for North East’ will be held in _________.
A. Jorhat
B. Dibrugarh
C. Guwahati
D. Silchar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Guwahati

Explanation: The second meeting of the newly constituted ‘NITI Forum for North East’ will be held in Guwahati on 4thDecember, 2018. Vice Chairman NITI AAYOG, Dr Rajiv Kumar will chair and Minister of State (IC) for DoNER, Dr Jitendra Singh will co-chair the meeting. In February 2018, the ‘NITI Forum for North East’ was constituted to periodically review the development status in North Eastern Region. The NITI Forum for Northeast is tasked to identify various constraints on the way of accelerated, inclusive and sustainable economic growth in the North East Region of the country and to recommend suitable interventions for addressing identified constraints.

3. Maharashtra Assembly unanimously passed a bill allowing ___ per cent reservation for the Maratha community.
A. 10
B. 12
C. 14
D. 16
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. 16

Explanation: The Maharashtra Assembly unanimously passed a Bill allowing 16 per cent reservation for the Maratha community in educational institutions and government jobs. Under the law, quota for the Maratha community is being introduced under a separate Socially and Economically Backward Class (SEBC). At present, Maharashtra has 52 per cent reservation for Scheduled Castes and Tribes, Other Backward Castes and others. The 16 per cent reservation for Marathas will be implemented without disturbing the existing quota.

4. Which university will be renamed as Rani Rashmoni Green University?

A. Panjab Agriculture University
B. Kurukshetra University
C. Aligarh Muslim University
D. West Bengal Green University
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. West Bengal Green University

Explanation: The state Assembly Monday passed a bill to rename the West Bengal Green University as Rani Rashmoni Green University. The state assembly by voice vote passed the West Bengal Green University (Amendment) Bill 2018. The decision to rename the university was taken to commemorate the 225th birth anniversary of Lokmata Rani Rashmoni.

5.Which country’s Ebola outbreak is now the second largest in history, according to the World Health Organization?
A. South Africa
B. Nigeria
C. Cameroon
D. Congo
E. South Sudan

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Congo

Explanation: Congo’s deadly Ebola outbreak is now the second largest in history, behind the devastating West Africa outbreak that killed thousands a few years ago, the World Health Organization. WHO’s emergencies chief, Dr. Peter Salama, called it a “sad toll” as Congo’s health ministry announced the number of cases has reached 426. That includes 379 confirmed cases and 47 probable ones. So far this outbreak, declared on Aug. 1, has 198 confirmed deaths, with another 47 probable ones, Congo’s health ministry said.

6. The UN has recently added which music to its list of international cultural treasures worthy of protection and promotion?

A. Reggae
B. Gangtai
C. Cantonese Opera
D. Northwest wind
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Reggae

Explanation: The UN has added reggae music to its list of international cultural treasures worthy of protection and promotion. Jamaica applied for recognition of its musical tradition at a meeting of the UN in Mauritius this year. “It is a music that we have created that has penetrated all corners of the world,” said the country’s culture minister Olivia Grange.

7. Which state’s pavilion has been awarded silver medal at the 38th India International Trade Fair?
A. Uttarakhand
B. Jammu & Kashmir
C. Himachal Pradesh
D. Karnataka
E. West Bengal

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Himachal Pradesh

Explanation: Himachal Pradesh pavilion has been awarded silver medal at the 38th India International Trade Fair held at Pragati Maidan, New Delhi. This is for the first time that state pavilion has received an award for excellent display in the India International Trade Fair.

8. 12th Asia Pacific Screen Awards (APSA): Nawazuddin was given the award for the Best Performance By An Actor for which among the following films?
A. Babumoshai Bandookbaaz
B. Gangs of Wasseypur
C. Manto
D. Badlapur
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. Manto

Explanation: Nawazuddin was given the award for the Best Performance By An Actor for his film “Manto”. The actor said he is honoured. “Manto” traces the life of writer Saadat Hasan Manto. Nawazuddin Siddiqui has brought the character to life.

9. Who has recently won the World Chess Championship?
A. Magnus Carlsen
B. Fabiano Caruana
C. Erna Solberg
D. Nick Alexander
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. Magnus Carlsen

Explanation: Norway’s Magnus Carlsen has retained the World Chess Championship, dominating American challenger Fabiano Caruana in a quick-fire tie-breaker in London.

10. The World Gold Council, recently announced the appointment of _______ as incoming chief executive officer.

A. Maverick Martins
B. David Tait
C. Sameer Mehta
D. Aram Shishmanian
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – B. David Tait

Explanation: The World Gold Council (WGC) has appointed David Tait as its chief executive officer (CEO). He will succeed Aram Shishmanian, who was the WGC CEO over the past 10 years. David will join the organisation on January 7 as interim CEO for a transitionary period before becoming CEO on February 25.

11. Who clinched the singles and doubles titles at the Portugal Junior and Cadet Open in Guimaraes?

A. Manav Thakkar
B. Tao Yuchang
C. Andrea Puppo
D. Swastika Ghosh
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer  – A. Manav Thakkar

Explanation: Top-seeded Manav Thakkar clinched the singles and doubles titles at the Portugal Junior and Cadet Open in Guimaraes. Manav defeated compatriot Jeet Chandra in a singles match which went down to the wire. He won 11-5, 7-11, 10-12, 11-8, 9-11, 11-4, 11-9.

12. The air force units of ______ and India are going to participate in Exercise COPE INDIA 2019 (CI19).
A. France
B. Russia
C. US
D. Myanmar
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – C. US

Explanation: The air force units of the US and India are going to participate in Exercise COPE INDIA 2019 (CI19), a bilateral flying training programme, next month at two crucial airbases in West Bengal. The exercise will be held from December 3 to 14. Exercise CI19 is a long-standing bilateral US Pacific Air Forces (PACAF)-sponsored Field Training Exercise (FTX), conducted with the IAF, focused on enhancing US-Indian mutual cooperation and building on existing capabilities, aircrew tactics and force employment.

13. Who has been recently awarded with the Blue Cross by the The International Shooting Sport Federation (ISSF)?
A. Gagan Narang
B. Sanjeev Rajput
C. Jitu Rai
D. Abhinav Bindra
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – D. Abhinav Bindra

Explanation: Retired Indian shooter Abhinav Bindra on Friday added another laurel to his name as he was awarded the Blue Cross by the The International Shooting Sport Federation (ISSF). The Blue Cross is the highest laurel for shooters given by the ISSF. The 36-year-old is till now India’s only gold medal winner at an individual Olympic event and was given the highest recognition for his immense contribution to the sport of shooting.

Bindra scripted history as he won India’s first gold medal in an individual Olympic event when he bagged the yellow metal in the 10 metre Air Rifle event at the 2008 Beijing Olympic Games, and hence became the only Indian to stand at the top podium in both World Championships and the Olympics. The 36-year-old had clinched the gold at the 2006 ISSF World Shooting Championships. He had also won a gold at the 2014 Glasgow Commonwealth Games.

14. Which among the following IITs partnered with University of Auckland to foster academic exchange and research collaboration?
A. IIT Kharagpur
B. IIT Dharwad
C. IIT Mandi
D. IIT Madras
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer – A. IIT Kharagpur

Explanation: IIT Kharagpur and the University of Auckland on Monday signed a pact to foster academic exchange and research collaboration, faculty exchange and visiting/adjunct appointments, student mobility, the premier Indian institute said. As per the Memorandum of Understanding – the first strategic partnership of University of Auckland with a higher educational institution in India – the two educational establishments would explore opportunities for research in healthcare technologies, new materials, cyber security and artificial Intelligence.

15. The 3rd ASEAN – India Business Summit (AIBS), has been conducted in which among the following countries?

A. Laos
B. Indonesia
C. Malaysia
D. Singapore
E. None of these

Show Correct Answers

Correct Answer– C. Malaysia

Explanation: The 3rd ASEAN – India Business Summit (AIBS), conclave organized under the aegis of Ministry of International Trade and Industries conducted its annual commemorative dinner and achievements awards ceremony at the St. Regis Hotel in Kuala Lumpur, Malaysia. ASEAN – India Business Summit identifies businessmen from both the ASEAN and the Indian Business community and honors them with special achievement awards

Download 2200+ General Awareness Questions Asked In Previous Banking Exams – Click Here

You may also like – Important G.K. & Current Affairs Quiz – 2nd December 2018


450 Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Current Affairs  MCQ of November 2018 - Download Free PDF
                          Current Affairs  MCQ of November 2018 – Download Free PDF

Download New Pattern Puzzle and Seating Arrangement Books PDF

A Complete Book on 300 New Pattern Puzzle & Seating Arrangement in Hindi | Download PDF 200+ New Pattern Puzzle & Seating Arrangement Questions (English)| Download PDF

Print Friendly, PDF & Email